Zekat, dinen zengin sayılan kimselerin yerine getirmesi gereken ilahi bir farzdır. Kendisi, ailesi, çocukları ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin bir yıllık ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra, ihtiyaç fazlası 80.18 gram altını, ya da bunun karşılığı olan parası, ya da malı olan kimse dinen zengin sayılır ve zekat mükellefi/sorumlusu olur. Bu kimselerin yılda bir defa mallarının kırkta birini zekat olarak vermeleri gerekir.
— ZEKAT KİMLERE VERİLİR:. En kısa şekli ile ifade edecek olursak zekat, fakir müslümanlara verilir. Zekat verilecek kimsenin dini yaşantı bakımından tam ve eksiksiz olması gibi bir şart yoktur. Kendisini müslüman olarak tanımlayan ve fakir olan herkese zekat verilebilir. Zekatı verirken yakından uzağa doğru bir yol izlemek uygun olur. . Kişinin bakmakla yükümlü olduğu oğlu, kızı ve bunların çocukları, anne , baba dede, nine hariç olmak üzere fakir olan akrabalara öncelikli olarak vermek daha iyidir. Eğer fakir iseler kardeşlere, kardeşlerin çocukları olan yeğenlere, amca, dayı, hala, teyze ve bunların çocuklarına zekat verilebilir. Akrabalardan sonra fakir olan arkadaş eş, dost ve komşulara verilir. Komşulardan sonra, oturduğumuz beldede yaşayan fakirlere, daha sonra başka yerlerdeki fakirlere verilmesi uygun olur. Fakir ve müslüman olmak şartıyla sıra gözetmeksizin herhangi bir kimseye de söz gelimi yurt dışından bir kimseye de zekat verilebilir.
–ZEKAT NASIL HESAPLANIR: Ticaret malları, altın, gümüş vesaire ile paraların zekatlarının hesaplanmasında, kendimiz ve bakmakla yükümlü olduğumuz kimselerin geçimleri için ihtiyaç duyacakları miktarın dışındaki ticaret mallarının değerleri tespit edilip yazılır. Varsa altın vesaire para cinsinden değeri yazılır. Olan para da TL ya da döviz ne varsa yazılır. Hepsi toplanır. Alacaklarımız varsa onlar da bu paraya ilave edilip hepsi toplanıp, sonra borçlarımız varsa onlar bu paradan düşüp çıkarılır. Kalan miktarın kırkta biri, diğer bir ifade ile de yüzde iki buçuğu zekat olarak verilir.
Zekatın tamamı bir fakire verilebileceği gibi, birden fazla kişiye de verilebilir.
Haram malın zekatı olmaz. Yapılması gereken haram paranın sahibine iade edilip verilmesidir.
Dinimizde zekat konusunda, aynı namazda olduğu gibi kadın ile erkek arasında bir fark yoktur. Eğer zenginse kadın da erkek gibi zekatını vermek durumundadır. Zengin olan kimsenin kendi zekatını kendisi vermesi esastır. Ancak eşlerden birisi, sözgelimi erkek, hanımının altınlarının zekatını isterse verebilir.
Zekat zenginlere, müslüman olmayanlara verilmez. Cami, Çeşme, yol ve köprü gibi hayır işlerine de zekat verilmez.
Karı koca da birbirlerine zekat veremezler.
Allah her türlü mali ve bedeni ibadetlerimizi dergahı izzetinde kabul etsin.amin.
Halil İbrahim Sabırlı
İlçe Müftüsü
Yorumlar kapalı.