SERBEST MUHASEBECİ
MALİ MÜŞAVİR
VERGİ BORÇLARINA KOLAYLIK GETİREN (TORBA) YASA KABUL EDİLDİ – 1 –
Kamu alacaklarını yeniden yapılandıran ve çalışma hayatıyla ilgili pek çok düzenlemeyi beraberinde getiren, son günlerde medyada da Torba Kanun adıyla söz edilen yasa TBMM’de kabul edildi. Şimdi ise yasanın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması ve tahminen bu ay sonuna kadar Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor.
Yasa ile birlikte iş hayatında neler değişecek, nelere dikkat etmemiz gerekiyor. Bu konular hakkında kısaca bilgi vermeye çalışalım.
Vergi ve sigorta primi ve diğer borçların yeniden yapılandırılabilmesi için, kanunun yayımlandığı tarihi takip eden ikinci ayın sonuna kadar ilgili kuruma başvurulması gerekiyor. Bu durumda eğer yasa şubat ayı içinde Resmi Gazetede yayımlanırsa, Nisan ayı sonuna kadar başvuru yapılması gerekiyor.
31 Aralık 2010 tarihine kadar ödenmemiş vergiler ile bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, idari para cezaları, gümrük vergileri; belediyelerin beyannamelere ilişkin vergileri, 2010’da tahakkuk eden vergileri, ödenmemiş ücret, su kullanım, büyükşehir belediyelerinin su ve atık su bedeli alacakları yeniden yapılandırma kapsamında olacak. Ancak yapılandırmada borcun anaparasında değişiklik olmayacak. Faiz ve gecikme cezaları önce silinecek. Ardından borcun ödenmediği süredeki enflasyon kadar yeni faiz ve gecikme cezası tutarları belirlenecek. Bu yeni hesaplama faiz ve gecikme zammında yüzde 50’ye varan oranda indirim sağlayacak.
Uygulamadan yararlanmak isteyenlerin dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları gerekiyor.
Ödemeler ikişer aylık dönemler halinde, azami 18 eşit taksitte ödenecek. Böylece hem vergi hem de prim borcu olanlar bir ay birini diğer ay ötekini ödeyebilecek. Vade 36 aya, taksit sayısı 18’e kadar çıkabilecek.
50,00 TL ile 120,00 TL arasındaki borçlar tamamen silinecek.
Şirket ortakları artık SSK’lı olabiliyor
Torba Yasa ile yapılan değişiklikle, sigortalının SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışması halinde, öncelikle 4/c (emekli sandığı) kapsamında sigortalı sayılması kuralı devam ediyor. Ancak ücretli olarak SSK (4/a) kapsamında ve kendi adına ve hesabına bağımsız olarak çalışması veya şirket ortaklığı nedeniyle Bağ-Kur (4/b) kapsamında sigortalılık hallerinin aynı tarihlerde olması yani sigorta sürelerinin çakışması halinde, önce başlayan sigortalılık durumuna bakılmaksızın SSK (4/a) statüsünde sigortalı sayılmalarına imkân sağlanıyor. Bu durumda yeni düzenlemeye göre, sigortalının 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) sigortalılık statüleri ile 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalılık statüsüne aynı anda tabi olacak şekilde kanun kapsamına girmesi halinde öncelikle 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı sayılacak.
Matrah Artırımı
Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, yıllık beyannamelerinde vergiye esas alınan matrahlarını, yasanın Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar matrah artırımına tabi tutabilecekler. Buna göre 2006 yılı için % 30, 2007 için % 25, 2008 için % 20 ve 2009 için % 15 oranlarından az olmamak üzere vergi matrahlarını artırdıkları takdirde, bu yıllar için yıllık gelir ve kurumlar vergisi incelemesine tabi tutulmayacak ve bu yıllara ilişkin olarak daha sonra tarhiyat yapılmayacak.
Gelir vergisi mükelleflerinin, zarar beyan etmiş olması ya da hiç beyanname vermemiş olması halinde, vergilendirmeye esas alınacak matrah ile artırdıkları matrahlar; işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerde 2006 yılı için 6.370TL’den, 2007 için 6.880TL’den, 2008 için 7.480 TL’den, 2009 için 8.150TL’den az olamayacak. Bilanço hesabına göre defter tutan mükellefler ile serbest meslek erbabı için ise 9.550TL, 10.320TL, 11.220TL ve 12.230TL’den az olamayacak.
Kurumlar vergisi mükelleflerinde ise vergilendirmeye esas alınacak matrahlar 2006 yılı için 19.110TL’den, 2007 için 20.650TL’den, 2008 için 22.440TL’den, 2009 yılı için 24.460 TL’den olamayacak.
Artırılan matrahlar, yüzde 20 vergilendirilecek ve ayrıca vergi ya da fon alınmayacak.
Yorumlar kapalı.