TÜRK Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Balıkesir’de depremde riskli bölgeleri açıklarken, “Bizim artık gerçekleri bilmemiz gerekiyor. Korkmak yerine önlem almamız gerekiyor”” dedi.
Türk Kızılayı’nın ’Toplum Liderlerini Teşkilanlandırma Projesi’ ve ’Afet Zararlarını Azaltma Programı’ konulu toplantısı Balıkesir’de düzenlendi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nün eski müdürü ve Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara bilgilendirme toplantısı öncesi Vali Yılmaz Arslan’ı ziyaret etti. Ardından basın toplantısı düzenledi.
Türkiye’de sadece 1939 Erzincan ve 17 Ağustos 1999 depreminde 60 bin kişinin yaşamını yitirdiğini anımsatan Prof. Dr. Işıkara şunları söyledi:
“Diğerlerini de gözönüne alırsak, depremlerde kaybettiğimiz vatandaşlarımızın sayısının 100 bine yakın olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanında da ekonomik kayıplar da çok ağır. Yalnızca 17 Ağustos depreminin bu ülkeye maliyeti 24 milyar dolardır. 2001’de girdiğimiz ekonomik krizin başlangıç noktası 17 Ağustos’tur. Dolayısıyla bize bu kadar pahalıya malolan doğal afetlerin bir kader olmaması gerekir. Bunun üzerine gitmemiz gerekir.”
Afet yönetiminde en önemli adımın risk azaltma ve hazır olma kavramlarını içerdiğini belirten Prof.Dr. Işıkara, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Risk azaltma ve hazır olma da eğitimden geçer. Bunun için Kızılay olarak ’Toplum Liderlerini Teşkilanlandırma Projesi’ ve ’Afet Zararlarını Azaltma Programı’ hazırladık. Bu proje 13 Ocak 2007’de İstanbul’da başlatıldı. Bu proje ile toplum liderleri olarak belirlediğimiz muhtarları, din görevlilerini, öğretmenleri ve toplum destekli polisleri organize ediyoruz. Eğitimi mahalle düzeyine kadar indiriyoruz. Diyanet de bu konuya çok önem veriyor. Belli aralıklarla cumalarda başta deprem olmak üzere afetler konusunda hutbeler veriyoruz. Bizim artık gerçekleri bilmemiz gerekiyor. Korkmak yerine önlem almamız gerekiyor.”
Daha sonra riskli bölgeleri içeren Diri Fay Haritası’nı gösteren Prof. Dr. Işıkara deprem riski taşıyan bölgeler konusunda detaylı bilgiler verdi.
Yorumlar kapalı.