Kastamonu’nun Tosya ilçesinde ilk defa yetiştirilen kestanenin hasadı yapıldı.
Tosya ilçesine yaklaşık 25 km mesafede bulunan Yağcılar Köyü’nde ilk kestane hasadı yapıldı. Tosya tarihinde bir ilk olan kestane yetiştiriciliğinin geçmişi 10-15 yıl öncesine dayanıyor. 10-15 yıl önce köyüne kestane diken Ali Kiriş yetiştirdiği kestane ağaçlarının bu yıl ilk meyvesini topladı.
Ali Kiriş doğup büyüdüğü köyü olan Yağcılar Köyü’ne 10-15 yıl önce deneme amaçlı kestane dikti. Kestanenin filizlenmesinden itibaren fidanların gelişimini sürekli takip eden Kiriş, bakımlarını yaparak meyve vereceği günü bekledi. Aradan yıllar içinde kestane fidanları büyüyüp gelişerek koca ağaç oldu.
Ali Kiriş’in diktiği kestane ağaçları bu yıl ilk defa meyve verdi. Tosya’da bilinen ilk meyve olan kestanelerin hasadını yapan Ali Kiriş Tosya’nın iklim ve toprak yapısıyla kestane yetiştirmeye uygun olduğunu deneyerek test ettiğini söyledi.
“Tosya’da bilinen ilk kestane”
Tosya’da ilk defa kestane yetiştiren Ali Kiriş; “10-15 yıl önce kendi tarlama kestane diktim. Kestanelerin filizlenmesinden fidanın büyüyüp gelişmesine kadar her aşamada sürekli bakımlarını yaptım ve meyve vereceği günü bekledim. Uzun yıllar emek verdiğim fidanlarım bugün ağaç oldu ve ilk defa meyve verdi. Fidanlarımın ilk meyvesi, hatta Tosya’da bilinen ilk kestane de diyebilirim.
Yaptığım kestane hasadının ardından Tosya’nın iklim ve toprak yapısı itibariyle çok çeşitli meyve ve sebze yetiştiriciliğine müsait olduğunu görmüş oldum. Meyve ve sebze çeşitlerinin Tosya’da denenebileceği kanaatindeyim” diye konuştu.
Yıllar sonra büyük bir mutluluk içinde kestanelerinin ilk hasadını yapan Ali Kiriş köyündeki meyvelerin sayısını çoğaltmayı planlıyor.
Yorumlar kapalı.