Tosya TSO’da “Girişimcilik Eğitimi” Semineri Düzenlendi
Dün ilçemizde saat 14:00’da Tosya Ticaret ve Sanayi Odası’nın toplantı salonunda Kastamonu KOSGEB Merkez Müdürlüğünden Müdür Nevzat Erol, Proje Uzmanı Uğur Bal, KOSGEB Uzman Yardımcısı Halil Salepçi ve Tosya Ticaret ve Sanayi Odası sekreteri Necati Abacı’nın katılımıyla gerçekleşen seminer kalabalık olunca yer sıkıntısından dolayı seminer Halk Kütüphanesi’nde yapılmak üzere yer değiştirdi.
Kosgeb Destek seminerine bayların yanı sıra bayanlar da ilgi gösterdi. Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu katılımcılar, dikkatle anlatılan tüm destek programlarını dinlediler.
KOBİ nedir ? Kimlere KOBİ denir? KOBİ’ler kaç sınıftan oluşur? Destek Programları nelerdir? Tüm başlıklar katılımcılara anlatıldı. İşte size seminer ile ilgili bilgiler;
KOBİ, “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme” kelimelerinin kısaltmasıdır. Birçok farklı tanımı bulunan bu kelimenin en bilinen tanımını KOSGEB yapar: “İmalat sanayiinde, hisselerinin %25’in fazlası büyük işletmelerin elinde olmayan, 1’den 250’ye kadar işçi çalıştıran” şirketler.
KOBİ kavramına çalışan sayısı, satış miktarı, sermaye miktarı, çalışma alanı, maaş dağılımı, üretim miktarı gibi birçok ölçüt etkendir. En genel ölçüt kavramları ise firma çalışan sayısı ve firmanın cirosudur.
KOBİ denildiğinde sadece kısıtlı bir tanımdan ziyade, bir bütünü ele almak daha doğru olur. Çünkü KOBİ kapsamına 3 farklı birim girmektedir. Bunlar; Mikro ölçekli işletmeler, küçük ölçekli işletmeler, orta ölçekli işletmeler olarak sınıflandırılmakta.
KOBİ´ler 3 grupta sınıflandırılmıştır;
a) Mikro Ölçekli İşletme: Bünyesinde yıllık 10 kişiden az çalışan barındıran ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 1 milyon Türk Lira’sını aşmayan işletmeleri kapsamakta.
b) Küçük Ölçekli İşletme: Bünyesinde yıllık 50 kişiden az çalışan barındıran ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 5 milyon Türk Lira’sını aşmayan işletmeleri kapsıyor.
c) Orta Ölçekli İşletme: Bünyesinde yıllık 250 kişiden az çalışan barındıran ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 25 milyon Türk Lira’sını aşmayan işletmeleri kapsar.
Kredi Faiz Desteği, KOBİ Proje Destek Programı, Genel Destek Programı, Girişimcilik Destek Programı başlıkları altında katılımcılara konular tüm detayı ile anlatıldı. Sunum sonrasında, katılımcıların soruları cevaplanarak karşılıklı görüş alışverişi şeklinde devam etti.
“Girişimcilik Eğitimi” 60 saat süreli olup, eğitim sonunda Sertifika alanlara kendi işini kurması ve ilk defa işyeri açması durumunda KOSGEB tarafından 27.000-TL.’ye kadar hibe olmak üzere 70.000-TL.’ye kadar faizsiz kredi sağlanabileceği bilgisi yer almaktadır.
Tosya Ticaret ve SAnayi Odası tarafından seminere katılanlarının isim soyisim ve iletişim bilgileri alınarak katılımcı listesi oluşturuldu.
Konu ile ilgili tüm detayları www.kosgeb.gov.tr/ internet adresinden öğrenmeniz mümkün.
Yorumlar kapalı.