Tosya Kesesi İnternette
Tosya Kesesi üretimi her ne kadar eskisine nazaran çok olmasada Türkiyede sadece Tosya’mızda imal edilen Tosya Kese’si zaman zaman görsel ve yazılı medya’da birçok başlık altında yer aldı ve yer almaya da devam ediyor.
Günümüz teknolojisinde internet yayınlarının önemi tartışılmaz, bu kapsamda ünü tüm Türkiye’yi saran Tosya Kesesi’de internetteki yerini aldı. www.tosyakesesi.com internet adresinde kese ile ilgili tüm bilgi ve görseller bulunmakta. Elektronik pazarda kendine yer bulan Tosya Kesesi bundan sonra tanıtım ve pazarlama konusunda daha ileri gidecek ve birçok kişiye istihdam sağlayacağı umut ediliyor.
Yapılan araştırmalar sonucunda Tosya Kesesini en çok bayanlar kullanmakta, yüz hatlarına ovmak süretiyle kullanılan kese, cildi sürekli ölü hücrelerden arındırıp yüz cildinin pürüzsüz olmasını sağladığı için doğal ve etkili bir yöntem olması nedeniyle bayanlar tarafından daha fazla kullanmakta. Kese nin genel amacı hamam da cilde sürülmek süretiyle vücuttaki kirlerden arınmak için kullanılıyor, yünün sertleştirmek süretiyle kıldan imal edilen küçük torbacıklara kese deniyor.
Sizler için Kesenin bulunuşu ve tarihi ile ilgili yayınlanan kısa bilgileri paylaşıyoruz ;
Kesenin Bulunuşu:
Sof dokuyan ustalardan biri, bir parça sofla terini silmek isteyince kir çıkardığını görmüş.
Bunun temizlik için kullanımı nasıl olur diye araştırmışlar. Ardından boyalı oluşunun
mahzurlarını düşünmüşler. Düz tiftikten dokumakla bu engeli asmışlar. Fikrini diğer ustalar açınca onlarda yeni bir tezgâh icat etmişler, tiftikten kese dokumuşlar, içine elin gireceği küçük torbalar halinde kesmişler. Kese böylece meydana çıkmış.”
Kesenin yapılışı:
Çankırı’nın Dereli Köyü’nden okka ile çileler halinde tiftik alınır. Kiloya çevrilir. Alınan ip
kelebeğe geçirilerek 2 kat olarak sarılır. İkişer çile halinde çöme yapılır ve kazanda iki
saat pişirilir. Dokunduktan sonra kullanım esnasında buruşmaması için gerili iplere asılarak kurutulur. Çileler, hazırlanan bulamacın içine batınlır. Çıkrıkla masuraya sarılır. Sonra
dönme dolapta çözülerek tekere sarılarak tezgaha takılır ve dokumaya başlanır. Tekere sarılan 360 tel iplik üst mamerden alt mamere, ağızlık mamerine sonra iki tel halinde küçüye geçirilir. Dörder telden tarağa geçirilir. Alttan geçen iplikler, ayakçığa üstten geçen ipliklerle bağlanır. Bu şekilde dokumağa mekikle geçilir. Dörder telden tarağa geçilir. Alttan geçen iplikler, ayakçığa üstten geçen ipliklerle bağlanır. Bu şekilde dokumağa mekikle geçilir. Dokunan kese selmine sarılır.’Selminden çıkarılan keseler, kese eninde bir mamere sarılarak kazanda 30 dakika kaynatılır. Soğuyuncaya kadar kazanda bekletilir. Mamerden tekrar çıkartılarak sönmüş kireç içerisine konup 3 gün bekletilir. Bu işlem sertleşmesini sağlar. Kireçten çıkartıldıktan sonra taşların üzerinde tokmakla döğülerek temizleninceye kadar yıkanır. Dikdörtgen şeklinde tahtaya sarılarak, tahta çivilerle gerdirilir ve kuruyuncaya kadar beklenir. Kuruyan kese arşınlanarak kesilir. Bir arşından iki kese çıkar.
Yorumlar kapalı.