SERBEST MUHASEBECİ
MALİ MÜŞAVİR
ŞİRKETLERİN BEYAN ZAMANI ve 6111 SAYILI (TORBA) YASA İLE İLİŞKİSİ
Geçtiğimiz Mart ayında gerçek kişiler 2010 yılı gelirlerini beyan ettiler ve ödediler.
Şimdi ise içinde bulunduğumuz Nisan ayı Kurumlar Vergisi mükellefleri (şirketler) için beyanname verme dönemi. Şirketler 2010 yılı kazançlarına ilişkin beyannamelerini 25 Nisan 2010 Pazartesi günü akşamına kadar e-beyanname ortamında vermek ve tahakkuk eden vergiyi de Nisan ayı sonuna kadar ödemek zorundadırlar. Ancak söz konusu tarihin hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle, mükellefler, bu yıl 2 Mayıs Pazartesi akşamına kadar kurumlar vergisini ödeyebilecek.
Kurumlar Vergisi, kurum kazançları üzerinden alınan bir vergi türüdür. Kurum kazancı, gelir vergisinin konusuna giren gelir unsurlarından oluşur. Kurumlar vergisi, kurum kazancı üzerinden % 20 oranında alınır.
Aşağıda sayılan kurumların kazançları, kurumlar vergisine tâbidir.
a) Sermaye şirketleri, (Limited, Anonim Şirket vb.)
b) Kooperatifler,
c) İktisadi kamu müesseseleri,
d) Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler,
e) İş ortaklıkları.
Bilindiği üzere 6111 sayılı (Torba) yasa ile Kurumlar Vergisi mükelleflerinin de faydalanabilmesi için bazı yeni uygulamalar getirilmiş olup, Kurumlar Vergisi beyannamesinin hazırlanması sırasında bu hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Matrah ve vergi artırımı uygulaması ile artırım yapılacak yıllar için inceleme tarhiyata muhatap olmama imkânı getirilmektedir.
Kasa, Stok ve Ortaklardan Alacaklar hesaplarının beyanı ve düzeltilmesi yoluyla ise, işletmede mevcut olan ancak kayıtlarda yer almayan veya kayıtlarda yer aldığı halde mevcutta bulunmayan tutarların düzeltilmesi imkânı getirilmektedir.
Matrah artırımında bulunan firmalar 2010 yılı kazançlarından geçmiş yıl zararlarının tamamını indirim konusu yapamazlar.
Mevcut uygulamada şirketlerin 2005-2009 yıllarına ilişkin geçmiş yıl zararı var ise bu zarar 2010 yılı kârından mahsup edilebiliyor. Ancak 6111 sayılı Kanun’a göre matrah artımında bulunacak işletmeler geçmiş yıl zararlarının ancak yarısını (%50) indirebilecekler.
Ayrıca 6111 sayılı yasa kapsamında Kasa ve ortaklardan alacaklar hesaplarına ilişkin düzeltme işlemi yapılacaksa, 31.12.2010 tarihli Bilanço ve Kesin Mizanların e-beyanname ortamında bildiriminden önce, bu bilançoda Kasa ve ortaklardan alacaklar hesaplarının bulunup bulunmadığına bakılması gerekiyor.
6111 Sayılı Kanun’a göre; bilanço esasına göre defter tutan Kurumlar Vergisi mükellefleri, 31.12.2010 tarihi itibari ile düzenleyecekleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ve ortaklarından alacaklı tutarlarını 31 Mayıs 2011 tarihine kadar vergi dairelerine beyan ederek kayıtlarını düzeltebileceklerdir. Kanun kapsamında düzeltilen kasa ve ortaklar cari hesaplarının tutarı üzerinde % 3 oranında bir verginin ödenmesi gerekiyor.
Kâr dağıtımına bağlı tevkifat uygulaması matrah artırımı kapsamında değildir.
Yıl içerisinde ortak ve ortaklarla ilişkili kişilerden yapılan borçlanmaların hesap dönemi içinde herhangi bir tarihte kurumun öz sermayesinin üç katını aşan kısmı, ilgili hesap dönemi için örtülü sermaye sayılıyor ve bu borçlar sebebi ile hesaplanan faiz ve kur farkları gider olarak kabul edilmiyor.
Şirket ortakları adına ödenen Bağ-Kur Primleri kesinlikle gider olarak yazılamaz veya beyanname üzerinden indirim konusu yapılamaz.
PRATİK BİLGİLER
Süresi Nisan ayında Sona Eren Ödemeler;
– Mart Ayına Ait 4/a-b Kapsamındaki (SSK – Bağ-kur) Primlerin Ödenmesi
– Mart-2011 dönemi Muhtasar ve KDV Beyannamelerin verilmesi, Tahakkuk Eden Vergilerin Ödenmesi,
– Mart Ayına Ait Form (Ba) ve (Bs) nin verilmesi
– 2010 yılına ait Kurumlar Vergisi beyanı ve ödemesi
NOT : Görüş ve önerilerinizi www.mujdatguney.com adresinden iletebilir, ayrıca bu adresten makaleleri de takip edebilirsiniz.
Yorumlar kapalı.