Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) ile ilgili 6102 sayılı TTK’ nın 18. Maddesinde; “Tacirler arasında, diğer tarafı temerrüde düşürmeye, sözleşmeyi feshe, sözleşmeden dönmeye ilişkin ihbarlar veya ihtarlar noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi (KEP) ile yapılır” denilmektedir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda KEP kullanılması ile ilgili kesin bir zorunluluk bulunmasa da, 19.01.2013 tarihinde yayınlanan Elektronik Tebligat Yönetmeliğine göre Anonim Şirketlerin, Limited Şirketlerin ve Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirketlerin KEP kullanması zorunlu hale getirilmiştir.
Elektronik posta (e-posta), internetin yaygınlaşması, her türlü verinin kolaylıkla iletilebilmesi ve düşük maliyetli olması nedeniyle ülkemizde ve tüm dünyada en yoğun kullanılan iletişim araçlarından ve kanallarından birisi haline gelmiştir.
Ancak her ne kadar yönetmelik yürürlüğe girmiş olsa da, Maliye Bakanlığı, SGK gibi kamu kurumlarının tamamı henüz e-tebligat sistemine geçemediklerinden KEP ile ilgili şuan bir sıkıntı görülmemektedir. Ancak, kısa bir süre sonra bu uygulamanın başlayacağı tebligatların ise elektronik ortamda yapılması bekleniyor.
Bu sebeple cezalarla karşılaşmamak için Anonim Şirketlerin, Limited Şirketlerin ve Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirketlerin PTT veya yetki almış diğer kuruluşlara başvurarak e-tebligat adreslerini almalarında fayda bulunmaktadır.
Şahıs işletmelerin ise Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) kullanmaları zorunluluğu bulunmamakla birlikte isteyen işletmeler kullanabileceklerdir.
KEP resmi yazışmaların elektronik ortamda mevzuata uygun, uluslararası standartlarda ve teknik olarak güvenli bir şekilde yapılmasına imkân sağlayan bir sistemdir.
Gerçek ve Tüzel Kişiler için gerekli evraklara ve başvuru formları bilgisine www.kep.gov.tr adresinden ulaşılabilir.
KEP sistemi; Kullanıcılara genel e-posta hizmetlerine ilave olarak;
• E-postaların ilgili kişiye gönderilip gönderilmediği,
• Gönderilmişse ulaşıp ulaşmadığı
• Gönderilen e-postaya erişilip erişilmediği,
• Epostanın iletilme zamanını tespit edecek,
• İçeriğin değişmediğini garanti edecek,
• Hukuken geçerli delil seti oluşturacak
şekilde muhafaza edecek sistemdir.
KEP işlemlerin elektronik ortamda yapılmasından dolayı aşağıda sıralanan aşağıda sıralanan ilave avantajlar da sağlanmaktadır.
• Zaman kazancı
• Kâğıt arşiv kazancı
• Maliyet kazancı
• Resmi ve ticari işlemlerin hızlı yapılaması
• Ticari faaliyetlerin verimli yürütülmesi
Sonuç olarak; Yeni Yargı paketinin 28.06.2014 tarih ve 29044 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmasının ardından, Anonim – Limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere Elektronik Tebligat (E-Tebligat) zorunluluğu getirildi. E-Tebligat için gerekli olan Kayıtlı E-Posta (KEP) adresini almadığı ve E-Tebligat yükümlülüklerini yerine getirmediği tespit edilen şirketler, her tespit için 10 Bin TL idari para cezasıyla karşı karşıya kalabilecektir. Bu nedenle kapsamdaki şirketlerin bir an önce KEP adreslerini almalarında fayda vardır.
Yorumlar kapalı.