SERBEST MUHASEBECİ
MALİ MÜŞAVİR
ŞİRKET ORTAKLARININ BAĞ-KUR DURUMU
01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda yapılan düzenleme ile anonim şirket kurucu ortaklarının Bağ-Kur’lu (4/b) olma zorunlulukları ortadan kaldırılmış olup, anonim şirket yönetim kurulu üyeleri ile limited şirket ortaklarının Bağ-Kurlu olma zorunlulukları devam etmektedir.
Anonim şirket Kurucu ortakları 01.10.2008 öncesinde sigortaya tabi olarak çalışmalarında 1479 sayılı Kanuna (Bağ-Kur’a) tabi bulunuyor ve zorunlu sigortalı sayılıyorlardı. Ancak 5510 sayılı kanunun yürürlüğe girmesiyle bu zorunluluk ortadan kalkmış ve sadece Anonim Şirketlerde Yönetim Kurulu üyelerinin ve Limited Şirket ortaklarının zorunlu sigortalı olması öngörülmüştür.
5510 sayılı Kanun gereği, şirket ortağı olanların 01.10.2008 tarihinden sonra kendi işyerlerinden hizmet akdi ile çalıştırılanlarla aynı kapsamda 4/a (SSK’lı) sigortalı bildirilmeleri kaldırılmıştır. Ancak 01.10.2008 tarihinden önce 4/b (Bağ-kur) kapsamında sigortalı olduğu halde, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden 4/a (SSK) prim ödemesi olanların bu sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilebilecektir.
Hali hazırda SGK dan emekli olmamış olan Anonim Şirket Yönetim Kurulu üyeleri ve Limited şirket ortakları için 5510 sayılı kanun kapsamında 01.10.2008 den itibaren beyan esası geçerlidir.
Adına prim ödenecek olan kişi emekli ise bu durumda beyan esası geçerli değildir. 5510 sayılı kanun öncesinde Bağ-Kur 24. basamağının % 10 u oranında emekli olan kişinin maaşından kesinti yapılırken, 01.10.2008 den itibaren % 12, 2009 yılı için % 13, 2010 yılı için 14, 2011 ve daha sonraki yıllar için ise % 15’i oranında SGDP kesintisi yapılmaya devam edilecektir.
Bağ-Kur’lu olması gereken Limited şirket ortakları ile Anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin ortaklık ve yönetim kurulu üyeliklerinin başlangıç ve bitişini SGK ya bildirmeleri ve SGK kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir. SGK ya bildirimler dilekçe ile yapılmalı ve dilekçe ekinde ortaklığa ve yönetim kurulu üyeliğine girişi ve çıkışı belgeleyen resmi evraklar yer almalıdır.
Şirket ortaklığı halinin, hizmet akdiyle çalışma (4/a, SSK) ve kamu hizmetlerinde çalışma (4/c, Emekli sandığı) halleriyle çakışması (aynı tarihlerde olması) halinde; sigortalılığın öncelikle kamu hizmeti faaliyeti nedeniyle 4/c (Emekli sandığı) sigortalılığı sağlanması gerekmektedir. Ancak şirket ortaklığı haliyle, hizmet akdine istinaden çalışma (4/a) halinin çakışması halinde ise, sigortalılığın ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak sağlanması gerekmektedir.
İsteğe bağlı sigortalılık hali ile şirket ortaklığının çakışması halinde isteğe bağlı sigortalılığın sona erdirilmesi, sigortalılığın 4/b Bağ-kur kapsamında sağlanması zorunluluğu bulunmaktadır.
PRATİK BİLGİLER
Süresi Haziran ayında Sona Eren Ödemeler;
– Mayıs Ayına Ait 4/a-b Kapsamındaki (SSK – Bağ-kur) Primlerin Ödenmesi
– Mayıs-2011 dönemi Muhtasar ve KDV Beyannamelerin verilmesi, Tahakkuk Eden Vergilerin Ödenmesi,
– Mayıs Ayına Ait Form (Ba) ve (Bs) nin verilmesi
– Vergi Levhasının İnternet Vergi Dairesi Üzerinden Yazdırılarak Alınması
NOT : Görüş ve önerilerinizi www.mujdatguney.com adresinden iletebilir, ayrıca bu adresten makaleleri de takip edebilirsiniz.
Yorumlar kapalı.