SERBEST MUHASEBECİ
MALİ MÜŞAVİR
SİGORTA PRİMLERİNİN KREDİ KARTI İLE ÖDEME KOLAYLIĞI
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), prim borçlularına kolaylık sağlamak amacıyla 17 banka ile kredi kartı ile prim ödenebilmesi için anlaştı.
Kurum tarından yapılan yazılı açıklamada; günümüz ekonomik şartlarını dikkate alan ve vatandaş odaklı hizmet anlayışı çerçevesinde, prim ödeme yükümlülerinin primlerini kredi kartı ile ödemeleri konusunda SGK’nın bazı bankalarla anlaşma yaptığı belirtildi.
SGK, 6 Ekim tarihi itibarıyla, Akbank, Albaraka Türk, Bank Asya, Denizbank, Finansbank, Fortisbank, ING Bank, Kuveyt Türk, Şekerbank, Turklandbank, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, İş Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası ve Yapı Kredi Bankası ile protokol imzaladı. Kurumun diğer bankalarla protokol çalışmaları devam ediyor.
Yapılan protokoller ile bankalar, SGK tarafından bankalara açılmış bulunan tüm tahsilât türlerinin kredi kartı kapsamında ödenmesini sağlayabileceklerdir. Kredi kartı ile prim tahsilâtı protokolü imzalayan bankalardan bazıları söz konusu uygulamaya başlamış olup diğer bankalar ise bilgi işlem alt yapılarını oluşturmalarını müteakip uygulamaya geçeceklerdir.
Prim ödeme yükümlüsünün kredi kartı ile yapacağı ödemelerde komisyon bedeli alınması veya alınmaması hususunda, SGK ile bankalar arasında yapılan protokoller gereği bankaların genel uygulaması geçerlidir.
Yapılan açıklamaya göre, SGK internet sayfasından da primlerin kredi kartıyla ödenebilmesi çalışmaları devam ettirilmektedir. Bu uygulamayla tüm bankaların kredi kartlarıyla prim ve diğer ödemelerin yapılması mümkün olacaktır. Ayrıca kredi kartıyla yapılan ödeme türlerinin kapsamı da genişletilecektir.
Ayrıca hangi tür ödemelerin kredi kartı ile yapılabileceği bilgisi kurumun internet sayfasında duyurulacaktır.
3. DÖNEM GEÇİCİ (PEŞİN) VERGİ ZAMANI GELDİ
Geçici vergi, gerçek usulde vergilendirilen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsuben üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanarak ödenen bir peşin vergi uygulamasıdır.
Gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri, serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükellefleri cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsup edilmek üzere geçici vergi ödemek zorundadırlar.
Tasfiye halindeki kurumlar vergisi mükellefleri tasfiye dönemlerinde, basit usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri, yıllara sari inşaat ve onarma işi yapanlar, ücret geliri elde edenler, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı sahipleri, zirai kazanç sahipleri, diğer kazanç ve irat elde edenler, kazançları vergiden istisna edilen serbest meslek erbabı, bahse konu bu işlerinden dolayı geçici vergi ödemezler.
Gelir vergisi mükellefleri için geçici vergi ilgili hesap döneminin üçer aylık kazançlarına, gelir vergisi tarifesinin ilk diliminde yer alan oranın (%15) uygulanması suretiyle hesaplanacaktır. Kurumlar vergisi mükellefleri için geçici vergi oranı safi kurum kazancı üzerinden %20 olarak uygulanır. Hesaplanan geçici vergiden varsa aynı hesap dönemi ile ilgili olarak daha önce ödenmiş geçici vergi ve geçici vergiye tabi kazançlarla ilgili olarak tevkifat yoluyla ödenmiş vergiler mahsup edilecek, mahsuptan sonra kalan tutar ödenmesi gereken geçici vergi olarak beyan edilecektir.
Mükellefler geçici vergiye tabi kazançlarının tespiti sırasında gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinde dikkate alabilecekleri tüm indirim ve istisnalardan yararlanabilirler.
Dönem Ödemesi
1. dönem (Ocak ,Şubat, Mart) – 17 Mayıs
2. dönem (Nisan, Mayıs, Haziran) – 17 Ağustos
3. dönem (Temmuz, Ağustos,Eylül) – 17 Kasım
4. dönem (Ekim, Kasım, Aralık) – 17 Şubat
NOT : Görüş ve önerilerinizi www.mujdatguney.com adresinden iletebilir, ayrıca bu adresten makaleleri de takip edebilirsiniz.
Yorumlar kapalı.