Günümüzün en büyük sorunu haline gelen şeker hastalığı vatandaşları çeşitli arayışlara yöneltiyor.
Şeker rahatsızlığı dolayısı ile şekerden uzak durmak zorunda kalan ve çayı dahi şekersiz içmek zorunda kalan bir eğitimci çareyi şeker otunda buldu.
Tosya Mihtat Boyner Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Sıtkı Murat Demirci şeker otu yetiştirmek istedi. Yaptığı araştırmalar sonucunda çeşitli faydaları olan şeker otunun fidesini aldı.
Aldığı fideleri okulda saksıya diken Sıtkı Murat Demirci günlük bakımını yaparak şeker otu fidelerini büyüttü. Kısa sürede büyüyen fideler açtığı çiçeklerle Sıtkı Murat Demirci’nin yüzünü güldürdü.
Fidelerini her gün kontrol ederek günlük bakımlarını yapan okul müdürü Sıtkı Murat Demirci şimdilerde özenle büyüttüğü şeker otu fidelerinin olgunlaşarak ürünlerini alacağı zamanı bekliyor.
Şeker Otu Nedir? Şeker Otu Bitkisi Paraguay menşeli Stevia isimli bir bitkidir. Yapılan araştırmalar diyabet hastaları için bir umut olduğunu ortaya çıkardı. Şeker otu tohumunu nasıl bulabileceğinizi ve şeker otunun yetiştiriciliğini sizlere anlatacağız. Türkiye’e ise Rize çevresinde deneme amaçlı ekimi başarıyla yapılmıştır. Dünya’da kullanımı her geçen gün kat kat artan Stevia bitkisi ( şeker otu )’nin şu an 5 milyar dolarlık bir pazarı bulunmakta.
Fabrikasyon işlemlerden geçtikten sonra şekere oranla 300-400 kat daha tatlandırıcı özellik kazanabiliyor. Ancak sıfır kalori ve sıfır proteini içeren Stevia bitkisi Asrın Bitkisi olarak belirtiliyor.
Stevia bitkisi/ Şeker Otu bitkisi diyabet, hipertansiyon ve obezite tedavisi için mükemmeldir. Ayrıca sigarayı bırakmak için kullanılabilir. Şeker otu, doğal bir tatlandırıcıdır. Dilde ki tat alma hücrelerine %400 tatlıymış gibi hissettirir fakat içinde hiç şeker ihtiva etmez. Bu nedenle şeker otu diyabet hastaları tarafından yoğun olarak kullanılır.
Şeker Otu Faydaları (Stevia Bitkisi Faydaları)
• Şeker otu cildi besler,sıkılaştırır ve kırışıklıkları düzeltir.Cilt bakımı için bir maske olarak da kullanılabilir.
• Dermatit etkisi sayesinde sivilcelere iyi gelir ve sivilceleri azaltmak için kullanılabilir.
• Şeker hastalığı(diyabet) tedavisinde yardımcı rol oynar.
• Yüksek tansiyon hastalarına iyi geldiği bilinmektedir.
• Kabızlık, depresyon ve asabiyete karşı iyi etkileri olduğu gözlemlenmiştir.
• Bağırsak ve mide florasını korur.
• Asit alkali dengesini sağlar ve korur.
• Bilinen ve rastlanılan herhangi bir yan etkisi yoktur.
Şeker Otu’nun Zararları ?
Stevia Bitkisi‘nin yan etkileri çok az olup yapılan araştırmalarda erkeklerde kısırlığa neden olabileceği belirtilmiştir.
Şeker Otu Nasıl Yetiştirilir
Öncelikle bilmeniz gereken şey şeker otu bitkisinin çok bakım istememesi ve kolay yetiştirildiğidir. Biz size saksıda yetiştirmek için tarifler vereceğiz.
Bu bitkiyi Tohum alarak yetiştirmek isterseniz her türlü toprakta yetiştirebilirsiniz. İlk olarak ekim yapacağınız saksıyı seçin ve toprağı koyun.Mayıs- Ağustos arasında yetiştiğini unutmayalım. Tohumun üzerine tohumun kalınlığı kadar toprak atınız. 3 gün güneş almayacak bir yere koyun ve 1.gün can suyunu bol verin.
3.günün sonunda bitkinizi sürekli güneş alan değil de günün belirli zamanlarında güneş alan bir yere koyun ve günlük olarak sulayın. Zamanla yeşerdiğini göreceksiniz.
Yorumlar kapalı.