Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Bahri Gökçebay, 20 yılı aşkın süredir İlimizde bir akademisyen yönetici olarak hizmet veren bir bilim adamı. Akademik kariyerini bu köşede tartışmaya açacak değilim.. bu, onun bilim damlığına dil uzatmak olur ki, burada olsa olsa haddimi aşmadan en fazla sorabileceğim sorular olabilir:
Sayın Gökçebay’ın başında bulunduğu Kastamonu Üniversitesi’nde eğitim kalitesinin yükseltilmesi adına yapılan bilimsel araştırmalar, yayınlanmış makaleler, buluşlar, uluslar arası işbirliği gibi kriterler ışığında konumunuz; ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde oluşturulan University Ranking by Academic Performance(URAP) laboratuvarlarında yürütülen, ODTÜ eski Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut’un koordinatörlüğünde eski rektörler Prof. Dr. Nusret Aras, Prof. Dr. Tunçalp Özgen, Prof. Dr. Engin Ataç, Prof. Dr. Ülkü Bayındır, Prof. Dr. Atilla Askar, Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz’dan oluşan 7 eski rektörün yer aldığı Danışma Kurulu gözetiminde Türkiye’de ilk kez yapılan bir araştırmayla akademik performanslarına göre Türk üniversitelerinin sıralandığı raporda(yayın tarihi 21 Ekim 2010) prestijiniz yerlerde sürünüyor.
Türkiye’deki 125 üniversitenin akademik performansları, önceden belirlenen 9 kritere göre 6 ayrı sıralama içinde yapılmış; 2000 yılından önce kurulmuş 74 üniversite kendi içinde ve 2000’den sonra kurulan 51 üniversite de kendi içinde, Tıp fakültesi olan 57 ve olmayan 68 üniversite ile 96 devlet üniversitesi ve 29 vakıf üniversitesi de ayrı ayrı belirlenmiş. Bu sıralamalar, YÖK’ün web sayfasındaki 2009 toplam yayın sıralamasında isimlerine verilen 125 üniversiteyi kapsıyor.
Sıralamada, YÖK, ÖSYM, ISI Web of Science, Google Scholar gibi açık, güvenilir kaynaklardan alınan ve yayın sayısı, kişi başına düşen yayın sayısı, atıf sayısı, kişi başına düşen atıf sayısı, Google Scholar yayın sayısı, kişi başına düşen Google Scholar yayın sayısı, doktora öğrenci sayısı, doktora öğrenci oranı, kişi başına düşen öğrenci sayısı gibi tamamen bilimsel üretkenliğe dayanan verilerin kullanıldığını bildirdi(http://tr.urapcenter.org veya http://uralakbulut.com.tr)..
Ve söyleyecek fazla bir şey yok, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Sayın Gökçebay, deyim yerindeyse, hala o toplantı senin bu açılış benim, bulduğu her mikrofona siyaset konuşuyor, üniversitesinde nasıl taraf olduğunu anlatıyor. Üstelikte teşpihte hata olmaz; atalarımızın “merdi kıpti mehdin ederken sirkatin söyler” özdeyişine hak verdirecek bir söylemle kendisinin nasıl rektör olduğunu tekrar hafızalarda yadettiriyor.
En son Tosya Meslek Yüksekokulu’nun Akademik yıl açılış konuşmasında, Toya Kaymakamı Sayın Mehmet Türköz’ün Üniversiteden beklentileri kapsayan konuşmasına cevaben Tosya MYO’nu örnek alıp, “Sayın kaymakamımız üniversitenin görev ve sorumluluklarını açıkladılar ben burada tekrar edecek değilim. Elbetteki o görev ve sorumlulukların bilinci içerisindeyiz. Ben konuyu başka yönden ele alacağım. Anayasanın 171. Maddesi der ki yüksek öğretim kurumuna seçilecek üyelerin Rektor yada öğretim üyeleri arasında başarılı işler yapmış olan profesörler arasından seçilir der. Aynı hüküm Yüksek Öğretim Yasasının 6. Maddesinde de yer almaktadır. Ancak ne yazık ki Sayın Cumhurbaşkanımızın, yüksek öğretim kurumuna atama yaparken bu maddelerin amir hükümlerini dikkate aldığı söylenemez. Bu nedenle aldıkları yanlış kararlarla, daha doğrusu kendilerini kanıtlama amacıyla bir şeyler yapma çabası içene girerek bilgi ve beceriksizlikleri nedeniyle aldıkları kararlar sonucunda bu durumlarla karşı karşıya kaldık” sözleri, öncelikle kendisinin Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğüne atanmasını hatırlamamıza ihtiyaç doğurdu.
Merak edecek okurlarıma kısaca anımsatmak isterim; Yıl, 2007 Mart ayı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, rektörlük adayları belirlenen 15 yeni üniversitenin 10’una öğretim üyelerinden en fazla oyunu alan profesörleri, 5’ine de ikinci veya üçüncü olan akademisyenleri atadı. Ama nasıl?
Sezer, YÖK Genel Kurulu’nun “mülakatı” sonrası atanmak üzere Mart’ta gönderdiği 45 kişilik listenin değerlendirmesini 60 gün sonra tamamladı. Yapılan seçimde en fazla oyu alan ve Sezer tarafından atamaları yapılan 10 ismin yanı sıra Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğüne de Sayın Gökçebay atandı. Kastamonu Üniversitesi’ndeki seçimde en fazla oyu alan Prof. Dr. Mustafa Safran’ın yerine, 50 oydan 2’sini elde eden(ki, bu oylardan biri doğal olarak kendi oyu olunca; aldığı oy sadece 1 olan) Sayın Gökçebay rektörlüğe getirildi. O günlerde basına yansıyan bilgilere göre, Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Safran’ın Cumhurbaşkanınca seçilmeme gerekçesi olarakta, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in kurduğu müfredat yenileme ekibinde yer almış olması yazılıp çizildi.
Rektör Gökçebay, önce bunları hatırlamalı.. sonra da yarın yazacaklarımı.. esen kalın.
Yorumlar kapalı.