· Bayramda güne kahvaltıyla başlanmalıdır. Kahvaltıda sağlıklı beslenme önerilerine uygun olarak dört besin grubundan yiyecekler bulunmalıdır. Sağlıklı kahvaltı menüsüne, yumurta, peynir, söğüş domates- salatalık, tam tahıllı ekmek, şekersiz çay veya sütten oluşan menü örnek verilebilir. Kahvaltı menüsü kızartma, hamur işi, reçel/ pekmez, sucuk, salam, sosis içermemelidir.
· Ramazan ayında azalan öğün sayısı 3 ana öğün 1-3 ara öğün şeklinde artırılmalıdır. Ramazan ayından sonra sahur geleneği, gece yemeleri şeklinde sürdürülmemelidir. Besinler yavaş yavaş ve çok çiğnenmelidir.
· Günlük su tüketimi en az 2 litre olmalı, sıvı alımı ayran, bitki çayı, az şekerli komposto gibi besinlerle desteklenmelidir.
· Bayram gezmelerinde her ikram edilen tatlı tüketilmemelidir. Bayram tatlısı olarak genellikle baklava tercih edilmektedir ancak baklava yerine sütlü/meyveli hafif tatlılar ikram edilmesi daha sağlıklı bir tercih olacaktır.
· Diyabet, kolesterol ve kalp hastalarının diyetlerine ramazan bayramı boyunca uymaya devam etmeleri gerekmektedir. Zengin bayram sofralarındaki kaçamaklar sağlığı olumsuz etkileyecektir.
· Ramazan ayı boyunca uzun süreli açlığa bağlı metabolizmada yavaşlama görülür. Yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak, sindirim problemlerini önlemek amacıyla bayramda da fiziksel aktivite yapılmalıdır. Ailece yürüyüşe çıkma, bayram ziyaretine arabayla değil yürüyerek gitme, merdiven kullanma fiziksel aktivitenin artırılmasına yardımcı olacaktır.
· Ramazan ayında sık görülen problemlerden olan kabızlığın giderilmesi için bol sebze/meyve ve tam tahıl ürünleri tüketilmelidir.
· Bayramda ikram edilecek şekerlerin son kullanma tarihlerine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından izinli olmasına dikkat edilmelidir.
· Şeker tüketimi özellikle çocuklarda sınırlanmalıdır. Fazla şeker tüketimi kilo artışına, ağız ve diş sağlığı problemlerine, diyabetli bireylerde hiperglisemiye neden olabilir.
A
YŞE YEL
BESLENME VE DİYET UZMANI
Yorumlar kapalı.