Patates Hasadı Başladı
Kastamonu!nun Devrekani ilçesinde patates hasadının başlaması nedeniyle Kastamonu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Ayhan Büyükçağlayan, teknik elemanlarla birlikte patates üreticilerini ziyaret etti.
Büyükçağlayan, üreticilerin karşılaştıkları sorunları dinleyerek patates üreticilerine özellikle Ticari Amaçlı patateslerin İzlenebilirliği Hakkında Yönetmelik ile ilgili bilgi verildi ve sertifikalı patates tohumluğu kullanmaları konusunda uyarılarda bulunuldu. Ayrıca karantinaya tabii hastalıklar konusunda bilgi veren Büyükçağlayan, patates siğilinin Kastamonu’da üretilen patateslere bulaşmaması için İl Müdürlüğü olarak gayret ettiklerini belirterek karşılaşılan sorunlar hakkında çözüm üretilmeye çalışılacağını ifade etti.
Büyükçağlayan, yaptığı açıklamada, “Kastamonu, patates üretiminde verim 2-4 ton arasında değişiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 2009 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarına göre 977 üretici tarafından 3105 dekar alanda yetiştirilmekte iken bu rakamın 2010 yılında 1637 üretici tarafından 4983 dekar alana çıktığı görülüyor ve 2011 yılında bu rakamların artması bekleniyor. Görülen rakamlar patatesi üreticilerimizin bu ürünü para kazanabilecekleri alternatif bir ürün olarak algıladığını ve ileriki dönemlerde Kastamonu’nun patates üretiminde ilk sıralara oynayabileceğini gösteriyor. Tüm bitkilerde olduğu gibi patates de arka arkaya ekildiğinde hastalıklar artıyor, kalite ve verim düşüyor. Bu nedenle toprağa azot ve humus sağlayan baklagiller ve hububatlarla ekim nöbeti uygulanması gerekiyor. Patates çiftlik gübresinden hoşlanan bir bitki olup dekara 1.5-2 ton çiftlik gübresi verildiği takdirde çok olumlu sonuçlar alınabiliyor. Bu miktarların üzerine çıkıldığında ise nişasta miktarı ve lezzeti olumsuz etkileniyor. Suni gübre kullanımlarında ise mutlaka toprak tahlili yapılması gerekiyor. Patates yumruları fındık büyüklüğüne geldikten itibaren 20 gün ara ile sulama yapılmalı, son sulama ile hasat arasında ise en az bir haftalık bir süre bırakılmalı. Patates Hasadı ise yapraklarının ve sapların kuruduğu, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığı ve kabuğu kalınlaşıp sertleştiğinde yapılmalı. Patates hasadında dikkatli olunmalı ve yumruların zedelenmemesine dikkat edilmelidir. Söküm esnasında toprak tavında olmalıdır. Patates hasadı değişik şekillerde yapılabiliyor; bel, çatal yada çapa ile, pulluk ile yada patates söküm makineleri ile. Patates fazla miktarda su ihtiva eden bir ürün olması sebebiyle uygun bir şekilde depolanmadığı takdirde kalitesini ve değerini kaybedebiliyor. Bu nedenle zedelenmiş yumrulardan ayıklanarak 3-4 °C sıcaklıkta ve yüzde 85-90 nisbi neme sahip depolarda muhafaza edilmesi gerekiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca uygulanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında patates söküm makinelerine yüzde 50 hibe desteği veriliyor. Bu desteklerden faydalanmak için, yayımlanan Tebliği ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri’nin müracaat duyurularının takip edilmesi gerekiyor” dedi.
Yorumlar kapalı.