ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZ (YAZAR KASA) KULLANMAK ZORUNDA OLMAYANLAR
Kanunda Yazar Kasa kullanmak zorunda olanlar şu şekilde açıklanmıştır. Satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren yani perakende satış yapan birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, ödeme kaydedici cihaz kullanmak mecburiyetindedirler.
Yeni işe başlayan ve sonradan mecburiyet kapsamına giren mükelleflerin ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetleri işe başlama ve mecburiyet kapsamına girme tarihinden itibaren 30 gündür. Bu süre, kalkınmada birinci ve ikinci derecede öncelikli yörelerdeki faaliyetleri ile ilgili olarak 60 gün olarak belirlenmiştir.
İsteğe bağlı olarak ödeme kaydedici cihaz alan mükelleflerin bu cihazları kullanma mecburiyetleri cihazları aldıkları tarihten itibaren 30 gün içinde başlamaktadır.
Ancak kanunda bazı meslek grupları Ödeme Kaydedici Cihaz kullanma mecburiyeti dışında bırakılmış yani Yazar kasa kullanmak zorunda değillerdir. Bu meslekleri özetle şu şekilde sıralayabiliriz;
Ağaç işleriyle uğraşanlar, Marangozlar, Mobilyacılar ve Mermerciler,
Oto boya ve kaportacılar, motor yenileme (rektefiye) işi ile uğraşanlar, Oto döşemecileri, Oto elektrik, bobinaj tamircileri, Traktör tamircileri vb.,
Oda ve yatak kiralanması şeklinde otelcilik ve pansiyonculuk faaliyetleri yapanlar,
Yorgancılar, hallaçlar ve Terziler,
Her türlü inşaat işi ile uğraşanlar,
Pazar takibi suretiyle iş yapanlar,
Alüminyum doğramcılar,
İnşaat müteahhitleri,
Oto-Emlak komisyoncuları,
Demirciler: Tornacı, tesfiyeci, frezeci ve kaynakçılar dahil,
PTT hizmetleri,
Eğitim öğretim ve kreş hizmetleri,
Elektrik, su, havagazı işletmeleri,
Bankacılık, sigortacılık faaliyetleri yapanlar,
Elektrikli, elektronik ve mekanik ev aletlerinin bakım ve onarımı işi ile uğraşanlar, (ayrıca yedek parça satışı yapılmaması şartıyla)
Tarım alet ve makinalarının satışını yapanlar vb. Ödeme Kaydedici Cihaz bulundurmak ve kullanmak zorunda değillerdir.
EMEKLİLİK İLE İLGİLİ SORU ve CEVAPLAR
Bu bölümde her hafta bir okuyucumuzun emeklilikle ilgili sorusuna cevap vermeye çalışacağım.
Soru : 1965 yılında doğdum. Bayanım. Bağ-kur hizmetim 1984-1990 yılları arasında olup, 6 yıl 3 ay toplam 2270 gündür. Erken emekli olabilmem için ne kadar ve hangi kurumdan prim ödemem gerekiyor.
Cevap : Bayanların emeklilik şartları, erkeklere göre çoğu zaman daha erken olabilmektedir. Sizin şuan Bağ-kurdan 6 yıl 3 ay hizmetiniz olduğuna göre size 4 seçenek sunacağım;
Birinci seçenek; İsteğe Bağlı prim ödeyerek, Bağ-kurdan tam emeklilik şartlarını (52 yaş/ 20 yıl/ 7200 gün) tamamlayınca yani yaklaşık 14 yıl daha prim ödeyerek emekli olursunuz.
İkinci seçenek; İsteğe Bağlı prim ödeyerek, Bağ-kurdan kısmi emekliliktir. Şartları ise 54 yaş/ 15 yıl/ 5400 gündür. Bu durumda da emekli olmak için yaklaşık 9 yıl daha prim ödemeniz gerekir.
Üçüncü seçenek ve sizin emekliliğiniz için en erken olanı ise; yaklaşık 4 yıl İsteğe Bağlı prim ödedikten sonra 3,5 yılda 4/a Sigortalı olarak çalışmanızdır. Bu şekilde 4/a’lı (SSK’dan) emekli olabilirsiniz. Bayanlar için 4/a’dan (SSK) tam emeklilik şartları 41 yaş/ 20 yıl/ 5000 gündür. Bu durumda da emekli olmak için yaklaşık 7,5 yıl daha prim ödemeniz ve daha erken emekli olmanız mümkündür.
Dördüncü seçenekte daha az prim ödeyerek 4/a’dan (SSK) kısmı emekli olabilirsiniz. Ancak burada 3600 günü tamamlayıp, 58 yaşınızı tamamlamanız gerekeceğinden, yaklaşık 13 yıl yaşınızı beklemeniz gerekmektedir. Maliyeti az, fakat geç bir emeklilik seçeneğidir.
PRATİK BİLGİLER
Süresi Haziran-2010’da Sona Eren Bazı Ödemeler;
– Basit usule tabi olanların 2. Taksit Ödemesi,
– Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Borsaları Aidatı 1.Taksit Ödemesi,
– İlan ve Reklam Vergisinin Beyanı ve Ödemesi
İŞYERİNDE ASILI OLMASI ZORUNLU BELGELERDEN BAZILARI
– Vergi Levhası (2009 yılı Matrahını Gösteren)
– Yazar Kasa (Ö.K.C.) Levhası
– “Fiyatlara KDV Dahildir” Levhası (Perakende satış yapan işyerleri için)
– Asgari Ücreti Gösterir Levha
– S.G.K. Aylık Prim ve Hizmet Belgesi
– Çalışma Saatleri / Vardiya Çizelgesi
– Genel Güvenlik Kuralları Levhası
– İkaz Levhaları
– İşletme Belgesi
– İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
Yorumlar kapalı.