Zihinsel Gelişim Uzmanı Baran; Ne kadar pozitif düşünürsek o kadar yüzümüz aydınlanır
Müftülük Binası Konferans Salonu’nda, Zihinsel Gelişim Uzmanı Ziya Baran tarafından Kaymakamlıkça organize edilen “Yeni Öğretim Teknikleri ve Hafıza” konulu konferans verildi.
Programa Tosya Kaymakamı Arslan Yurt, Misafir Kaymakam Serhat Karabaş, Garnizon Komutanı Himmet Polat, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fikret Korkmaz, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.
Program bir dakikalık Saygı Duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. İlçe Kaymakamı Arslan Yut tarafından Ziya Baran’a Teşekkür Belgesi takdim etildi.
Açılış konuşmasını yapan Yurt, Antalya’da seminere gittiği sırada seminer veren hocalardan Ziya Baran’ın konuşmasından çok etkilendiğini belirterek kendisini Tosya’ya davet ettiğini belirtti.
Dâhice düşünme, düşünme hızında öğrenme konulu gir projeleri olduğunu söyleyen Baran, “Bu konu kapsamında amacımız öğrencilerimizin hızlı okuması ve okuduğunu anlaması, kişilik tiplerine göre öğrenme modelleri gibi alanlarda öğrencilerimize seminerler vermeyi ve bunu alışkanlık haline dönüştürmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Çocukların SBS’de iyi başarı alması ve üniversitede iyi bir yere yerleşmesini istediğini söyleyen Baran, “Öğrencilerin temelde yaşadığı dört temel problem var. Birincisi motivasyondur. İnsan beyninde hafıza dediğimiz şey mercimek tanesi büyüklüğündedir. Ama bu küçük hafızaya sığan bilgi miktarı 90 milyon kitap kadardır ve bütün çocuklarımız buna sahiptir. Yalnız çocuklara engel olan bir şey vardır ki bu da korku, endişe ve kaygıdır. Kendine inanmayan, güvenmeyen çocuklar asla kazanamazlar. Yapabilirim diye başlayıp kendine inanan insanlar başarırlar. Her gün kullandığımız kelimeler beyinde o yönde etki yapar. Yapabilirim, başarabilirim demek o yönde ileri bir adım atmaktır” şeklinde konuştu.
Japonların yaptıkları çalışmalardan örnekler veren Baran, “iki bardak sudan birine sürekli yapamazsın edemezsin dendi, diğer bardak suya yaparsın başarırsın dendi. Sonuçta olumsuz sözler söylenen suyun kristal yapısı kararmış ve olumlu sözler söylenen suyun kristal yapısı aydınlanmış. İnsanın içinde cesaret olduğu zaman elde etmek istedikleri şeylere doğru emin adımlarla yürürler. Ne kadar pozitif düşünürsek o kadar yüzümüz aydınlanır” diye konuştu.
İkinci problemin ise çocukların yavaş okumaları olduğunun altını çizen Baran, “Çocuk anlamakta güçlük çekiyor. Okuma özrü olan çocuklarda diğer etkinliklere ara verilmeli ve çocuğun okuması etkinleştirilmeye çalışılmalıdır. Üçüncü problem ise hafızadır. Çocuk anlattığınız şeyi iki gün sonra hatırlayamıyor. Doğru yaklaşımlarla çocuğun içindeki enerjiyi ortaya çıkarabilirsek, o çocuk kendini geliştirecektir. Bugün dünyada en az okuyan ülkelerden biri biziz. Dünyada en çok okuyanlar Almanlar. Bizim gençliğimiz gibi bir gençlik dünyanın hiçbir yerinde yok. Çocuklar artık “slm” “nbr” şeklinde konuşuyorlar. Okumayan çocuklarımız artık yazmıyorlar da. Onbin çocuk üzerinde araştırma yaptık ve kitap okumamalarının temel nedeni, çocuklar keyif aldıkları şeyleri yapmak istiyorlar. Aslında kitap okumak çok keyif vericidir. Kitabı okuduktan sonra filmini de izleyip, keşke filmi izlemeseydik hayal kırıklığına uğradık diyen çocuklarda var” dedi.
Okuma alışkanlıklarında da sorun olduğuna değinen Baran, “bize tane tane oku dediler. Oysa beyinde hız arttıkça dikkat artar, hız düştükçe dikkat düşer ve uyku durumu başlar. Çocukların okuma hızını artırabiliriz. Hafızası güçlü, çevresini motive den kişiler yükselecek ve çok kazanacaklar. Ortalama bir öğrenci öğrendiği bilginin yüzde
Program boyunca çeşitli etkinlikler yapan Baran, hafıza konusunda örnekler verdi ve izleyenleri hayran bıraktı. 30 tane Atasözü yazarak sıralamayı aynı anda hafızasında tutarak hepsini tek tek saydı. Program da kişilik analizi de yapan Baran, bir film çevirseydiniz ismi ne olurdu diye 9 tane film ismi sundu. Ona göre verilen cevaplarla kişilerin analizini yaptı ve program sona erdi.
Yaptığı bilimsel açıklamalara espri katarak ve hızlı konuşarak herkesin dikkatini üzerine çeken Baran, program boyunca hem öğretici hem eğlendirici yönüyle dinleyenlerin çok keyifli bir seminer geçirmelerini sağladı.
Yorumlar kapalı.