SERBEST MUHASEBECİ
MALİ MÜŞAVİR
MÜKELLEFLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN BAZI HUSUSLAR
Sigorta ve Vergi Kanunlarında sürekli yapılan yenilikler ve değişimler sebebi ile mükelleflerin cezai işleme maruz kalmamaları için aşağıdaki konularda daha özenli davranmaları gerekmektedir.
1- Alış ve Satış Faturalarının mutlaka düzenlendiği ayda, muhasebeye verilmesi gerekmektedir. Vergi Usul Kanununa göre Faturalar 7 gün içerisinde düzenlenmelidir. 7 (Yedi) günden sonra düzenlenen veya hiç düzenlenmeyen faturalar için tespiti halinde ceza kesilmektedir.
2- Alış – Satış Faturalarının muhasebeye süresinde verilmemesi veya geç verilmesi durumunda, Bilanço Usulüne göre Defter tutan mükelleflerin vermek zorunda olduğu BA ve BS formları hatalı olacağından, BA ve BS formlarının düzeltilmesi gerekecek ve verilen her bir düzeltme Beyannamesi için Usulsüzlük Cezası kesilecektir.
3- Yazar Kasa kullanan mükelleflerin mutlaka Günlük Z Raporlarını akşam işyerlerini kapatmadan almaları gerekmektedir. Ayrıca her bir satış tutarı 680,00 TL’yi aşan satışlar için mutlaka fatura düzenlemek zorundadırlar. Bu zorunluluğa uymayanlar tespiti halinde her bir fiş ve Fatura için % 10 oranında ceza öderler. Ayrıca her ay sonu Yazar Kasadan aylık Mali Hafıza Raporu alınmalı, Dosyada saklanmalıdır. Silik, okunmayan, Kaybolan Raporlar için Cezai işlem uygulanmaktadır.
4- Alış ve Satış faturalarınızı Aylık dosyalar halinde düzenlemeniz ve işyerinizde bulundurmanız gerekmektedir.
5- Muhasebeye Alış-Satış Faturalarınızı, Tediye-Tahsilat Makbuzlarınızı, Satıcı Ödeme Makbuzlarınızı, Gider Pusulalarınızı, Banka Ekstrenizi, Sigorta Poliçelerinizi, Z Raporlarınızı ve Diğer Masraf Evraklarınızı her ay düzenli ulaştırınız. Aksi halde verilecek beyannamelerde eksik beyan verilmesine sebep olacaktır. Eksik verilen Beyannameler için düzeltmeler mutlaka ait olduğu ayda yapılmalıdır. Ancak bilinmelidir ki, verilen her düzeltme veya yapılan her hata Vergi Dairesi tarafından İncelenme riskinizi arttırmaktadır.
6- İşe giren Personel bilgilerinizi 1 gün önceden, işten çıkan personel bilgilerinizi mutlaka aynı gün içerisinde muhasebeye bildiriniz. Bu işlemlerin süresinde verilmemesi halinde her bir personel için Asgari Ücret (729,00TL) tutarında ceza ödenmektedir. Ayrıca Viziteye çıkan personelinizin İşbaşı Kağıdını veya var ise Raporu en geç 3 iş günü içerisinde muhasebeye ulaştırınız.
7- Aylık SGK HİZMET DÖKÜMÜNÜ işyerinize asınız. Ayrıca işçi bordrolarını ve Hesap Pusulalarını da personellerinize mutlaka imzalatınız. Hizmet Dökümlerinin işyerinde asılmaması durumunda Asgari Ücretin 2 katı 1.458 TL Ceza ödersiniz. Personeli 10 kişiyi aşan işyerleri Personel maaşlarını bankadan ödemek zorundadır.
8- İşyeri Kiralarının tutarı ne olursa olsun BANKADAN ÖDENMEK ZORUNDADIR. Ödeme makbuzlarını mutlaka muhasebeye ulaştırınız. Bankadan ödenmeyen her bir kira için, mülk sahibine de, kiracıya da Usulsüzlük cezası kesilmektedir.
9- Faaliyetiniz ve işiniz ile ilgili olmayan fatura ve belgeleri muhasebeye vermeyiniz. (Ev elektrik, telefon faturası gibi) Bu tür bir masraf belgesi yanlışlıkla defterinize işlenir ise, Vergi İncelemesinde, belgenin 3 Katı tutarında cezaya maruz kalırsınız.
10- Satış Faturalarınızda ve İrsaliyelerde mutlaka Seri ve Tarih takip etmelidir. Aksi takdirde tespiti halinde Ceza kesilmektedir. Ayrıca Fatura tutarının 8.000 TL’yi aşması halinde fatura tutarları mutlaka BANKA/PTT’den ödenmelidir. Fatura’daki isim ile ödemeyi yapan mutlaka aynı kişiler olmalıdır. Özellikle Kredi Kartı ile yapılan tahsilâta karşılık faturası/fişi kesilmelidir. Kesilen bu faturanın/fişin Kredi Kartı sahibine kesilmesi gerekmektedir.
11- Banka Hesaplarınızdan işletmenize ait olmayan ödeme ve tahsilâtlar yapılmamalıdır. Banka hesaplarınızda işletmenize ait olmayan ödeme/tahsilât tespitinde Ceza kesilir.
12- Verginizi, Sigorta ve Bağ-kur primlerinizi süresinde ödeyiniz. Çünkü süresinde ödeme yapmazsanız, her türlü Teşvik ve Desteklerden yararlanamazsınız.
13- İşyerinizde;
– Vergi Levhası,
– SGK Hizmet Dökümü,
– Yazar Kasa Levhası,
– KDV Dahildir Tabelası,
– Asgari Ücret Uygulanmak Zorundadır Tabelası,
– Mesai saatlerini gösteren çizelge,
– Sigara İçilmez Tabelası asılmak zorundadır. Asılmaz ise cezai işlem uygulanmaktadır.
Mükelleflerimizin cezai işleme maruz kalmamaları ve sorun yaşamamaları için yukarıdaki konulara duyarlı olmaları gerekmektedir.
Yorumlar kapalı.