Her şeyi yaratan ve yarattıklarına şaşmaz bir düzen veren Rabbimiz Teala bazı mekanları diğer mekanlardan farklı ve üstün kıldığı gibi bazı zaman dilimlerini de diğer zaman dilimlerinden farklı ve değerli kılmıştır.
İçinde Regaip, Miraç, Berat, Kadir gecesi gibi geceleri bulundurmakla beraber, bütün gün ve geceleri de mübarek olan üç aylar da manevi anlamda bir kazanç mevsimi olarak diğer zaman dilimlerden farklı ve üstün bir zaman dilimidir.
Toplum olarak kültürümüzde üç aylar diye bilinen bu mübarek aylar hicri takvimin aylarından Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Geçtiğimiz pazartesi günü bu mübarek ayların ilki olan Recep’in 1. günü olmuş olup yarın akşam yani perşembeyi cumaya bağlayan gece de mübarek Regaip kandilini idrak etmiş olacağız inşallah.
Şu asla unutulmamalıdır ki kişi dünyada nasıl yaşamışsa yarın kıyamet gününde Allah’ın huzuruna o amelleri, işleri ile varacaktır. Zira hadis-i şerifte; “nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz, nasıl ölürseniz o şekilde diriltilip haşrolunursunuz” buyurulmuştur. Rabbimiz Teala bizleri ebedi hayatımıza iyi hazırlanmamız, orada huzurunda mahçup olmamamız için uyarmakta ve şöyle buyurmaktadır. “Ey iman edenler! Allah’tan korkun ve sizden her biriniz yarın için, ahiret hayatı için ne hazırladığına bir baksın. Allah’tan korkun. Allah yapmakta olduğunuz şeylerden haberdardır.”
İnsan kesintisiz ve rutin olarak yapmakta olduğu şeylere karşı bir alışkanlık kazanır. Yaptığı şeyler sıradanlaşır. Bunun için Rabbimiz Teala içinde bulunduğumuz şartları sürekli olarak değiştirir. İnsan çocukluk, gençlik, olgunluk, yaşlılık dönemlerini yaşar. Gece-gündüz, Yaz-kış, bolluk – darlık, sevinç ve hüzünler…. bütün bunlar peş peşe gelir ve insanın hayatını bir rutin şeklinde değil sürekli bir canlılık ve heyecan içinde yaşaması için uyarır. İşte bu üç aylar, mübarek gün ve geceler de o ilahi uygulamanın bir tecellisi olarak değişik zaman dilimleri olarak gelir ve insana sıradanlaşmış yaşantısından bir silkinme, tefekkür edip, düşünüp bir uyanış gerçekleştirme fırsat ve imkanı verir. Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı, orucu ile teravihiyle zekat ve sadakası, Kur’an-ı Kerim tilaveti, mukabele okumaları, duası ve benzeri ibadetleriyle dini hayatın yoğun bir şekilde yaşandığı mübarek bir aydır. bu mübarek ay daha gelmeden ona hazırlanmak gerekir.
Recep ve Şaban ayları Ramazan’a hazırlık aylarıdır Ramazan’da hangi ibadetleri yapıyor, hangi amelleri işliyorsak, Recep ve Şaban aylarında da onları yaparak Ramazan’a hazırlığımızı yapmalıyız. Ramazan ayında oruç tutar, teravih namazı kılar, Kur’an-ı Kerim okur, mukabele dinler, zekatlarımızı veririz. Ramazan’da oruç tutmak dinimizin temel esaslarından, İslam’ın beş şartından birisi olan bir farzdır. Orucun da aynı namaz gibi nafilesi vardır. Pazartesi,perşembe günleri, her hicri ayın, 13. 14. ve 15. günleri, Şevval ayında 6 gün oruç tutmak sünnettir. Beş vakit namazımızda sünnetlerimizi kıldığımız gibi, orucun sünnet olanlarını da tutup sevabını kazanmaya çalışmalıyız. Ayrıca Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin üç aylardan Şaban ayında özellikle diğer aylardan daha fazla nafile oruç tuttuğuna dair hadis-i şerifler vardır.
Ekonominin çok iyi bir durumda olmadığı şu kış mevsiminde geçimini sağlamakta sıkıntı çeken, doğalgaz faturasını ödeyemediği için, kömürü olmadığı için üşüyen kardeşlerimizin ihtiyacını karşılamalı, gerekirse Ramazan’da vereceğimiz zekatımızı önden vererek onların ihtiyacını karşılayıp sevindirmeliyiz. Efendimiz Aleyhisselam bir hadis-i şeriflerinde; “kul din kardeşinin yardımında olduğu sürece Allah da onun yardımında olur”buyurmuşlardır.
Ramazan ayında teravih namazı kılarız. Teravih bir gece namazıdır. Bu mübarek ayları değerlendirme adına uzun kış gecelerinde seher vakti kalkıp varsa kaza namazlarımızı kılarak, yoksa nafile namazlar kılarak, tövbe istiğfar ederek, Allah’ı zikrederek ve dua ederek değerlendirmeliyiz. Gece ibadetinin önemine dair ayet ve birçok hadis-i Şerif bulunmaktadır.
Ramazan aynı zamanda Kur’an ayıdır. Bu günden Kur’an’a yoğunlaşarak onu okumalı, tefsir kitaplarından okuyarak anlamaya çalışmalı, anladıklarımızı da hayatımızda uygulamalıyız.
Ramazan’ın ve Her zamanın bir ibadeti de duadır. Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem “Dua ibadetin özüdür” buyurmuşlardır. Rabbimize samimi dualarla yönelmeli, O’ndan hayırlı nesiller, helal rızık, dünya ve ahiret için iyilik ve güzellik ve bütün memleketimiz ve bütün müslümanlar için huzurlu günler dilemeliyiz.
Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem 3 aylar girdiğinde şu şekilde dua ederdi: ” Allah’ım Recep ve Şaban’ı Bizim için mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır”….
Biz de aynı duayı yaparak yazımızı tamamlayalım. “ilahi Ya Rabbi Recep ve Şabanı bizim hakkımızda mübarek kıl. Bizi huzur ve afiyet içerisinde Ramazan’a ulaştır amin.
Halil İbrahim Sabırlı
İlçe Müftüsü
Yorumlar kapalı.