Kurban; kelime olarak yakın olmak ve yaklaşmak anlamlarına gelmektedir. Dini bir terim olarak ise; Kendisi ile Allah’a yaklaşılan şey, Allah’a yakınlık sağlamak, yani ibadet, gurbet amacıyla belli vakitte belirli cinsten hayvanları kesmeyi ifade eder. Ayrıca kesilen hayvana da kurban denilmiştir.
Kur’an-ı Kerim’de kurban ibadetinden bahseden ayeti kerimeler vardır. ” Biz her ümmete kurban kesmeyi meşru kıldık ki, kendilerine rızık olarak verdiğimiz kurbanlık hayvanlar üzerine Allah’ın adını ansınlar” ( Hac, 34. ) ayetinden, kurbanın sadece bize değil bizden önceki ümmetlere de emredilen bir ibadet olduğunu anlıyoruz. Kur’an-ı Kerim’de ilk insan ve ilk peygamber Adem aleyhisselamın oğullarının Allah’a kurban sunduklarından, onlardan birisinden kabul edilip diğerinden kabul edilmediğinden bahsedilmektedir” (Maide suresi 27_ 31ayetler)
Kurban, evcil hayvanlar olan koyun, keçi, sığır ve deve cinsinden kesilmektedir. Bunların kurban edilebilmeleri için taşımaları gereken özellikler ve şartlar fıkıh/ilmihal kitaplarımızda ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Kurban ibadeti bizim mezhebimiz Hanefi mezhebine göre, yerine getirilmesi gereken vacip bir ibadettir. Allah’ın her emrinde olduğu gibi kurban ibadetinde de maddi manevi birçok faydalar vardır. Maddi anlamda kesilen kurbanların etlerinden fakir, ihtiyaç sahibi olup başka türlü et yeme imkanı bulunmayan kimselere de verilmekte, onlar da yılda bir defa olsun bu önemli besin maddesinden faydalanmış olmaktadırlar. Bu, toplumdaki birlik ve beraberlik duygusunun gelişmesine, kardeşlik duygularının güçlenmesine vesile olmakta, veren ile alan arasında bir sevgi ve muhabbet bağının oluşmasına katkıda bulunmaktadır. Ancak kurban, bu, maddi faydasının çok ötesinde özel bir ibadettir.
Kurban, kulun kendisini yaratan Rabbine en sevdiği varlığını feda etmesidir. Yerine göre İbrahim olup ciğer paresi oğlunu, yerine göre de İsmail olup tatlı canını Allah yolunda feda etmenin adıdır. Kurban, insanın en sevdiği, gözüne en sevgili görünen şeyi Allah için feda edebilmenin adıdır. Bunu başarabilenler, kurban kelimesinin anlamında olduğu gibi Allah’a yakın kullardan olurlar. Kurban kesmedeki asıl amacın ne olması gerektiği hususunda Rabbimiz Teala şöyle buyurur; “Onların (kurban edilen hayvanların) ne etleri Allah’a ulaşır ne de kanları. Ona ulaşacak olan sadece sizin takvanız (niyetiniz kulluk bilinciniz)dir (Hac suresi, 37. ayet) Şu halde kurbanı bir etlik olarak görmemeli, ona bizi Allah’a yaklaştıracak, rızasını kazandıracak özel bir ibadet olarak bakmalıdır. Sonuçta her ibadette olduğu gibi kurban ibadetinde de insan niyet ve samimiyeti ölçüsünde sevap kazanacaktır.
VEKALET YOLUYLA KURBAN KESİMİ : Yukarıda ifade ettiğimiz gibi kurban kesme ibadeti Allah’ın rızasını kazanma yolunda çok özel bir ibadettir. Vacip bir ibadet olması sebebiyle dinen zengin sayılan kadın erkek her Müslümanın kurban kesmesi, ya da vekalet yoluyla bir başkasına kestirmesi gerekmektedir. Günümüz şartlarında, özellikle şehirlerde, kurbanını bizzat kesme imkanı olmayan ya da birden fazla kurbanı olup, kurbanlarını vekalet yolu ile kestirmek isteyenler bulunmaktadır. Bazı sivil toplum kuruluşları ve kızılay’da vekalet yoluyla kurban kesme hizmetini yerine getiriyor olmakla birlikte ülkemizde din hizmetini yürütmekle görevli ve yetkili olan Diyanet İşleri başkanlığımız hem yurtiçinde hem de yurtdışında olmak üzere vekalet yoluyla kurban kesimi hizmeti vermektedir. Diyanet İşleri başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı ortaklığı ile gerçekleştirilen bu hizmet geniş ve tecrübeli bir kadro ile yerine getirilmektedir. Diyanet İşleri başkanlığımız gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında kurbanlarımızı dini usullere uygun bir şekilde almakta kestirmekte ve etlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktadır. Özellikle yurtdışında 75 ülkede kesilen kurbanlar çoğunlukla mazlum ve mağdur olan ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırılmaktadır. Bu ise din kardeşlerimizle aramızdaki sevgi ve muhabbeti besleyip çoğaltmasının yanında ülkemiz ve milletimizin tanıtılmasına da büyük bir katkı sağlamaktadır. Kimi yerlerde gayrimüslim olan ihtiyaç sahiplerine de bu kurban etlerinden verilmektedir. Bu şekilde bir çok müslüman olmayan kişi de Müslüman olmaktadırlar. Çok yönlü olarak faydası olan vekaletle kurban kesimi, kurbanını kendisi bizzat kesemeyen etine de ihtiyacı olmayan ancak kurban kestirmek isteyen kimseler için büyük bir imkan olmaktadır.
Biz de Tosya İlçe Müftülüğü olarak başkanlığımızın bu kampanyasına destek olmakta ve vatandaşlarımızdan vekalet yoluyla kurban kestirmek isteyenlerin vekaletlerini hem müftülükte hem de çarşı içinde açmış olduğumuz standımızda haftanın her günü kabul etmekteyiz. Bu çalışmamız Kurban Bayramı gününe kadar devam edecektir. Yurt içinde kurban kestirmenin bedeli 1125 TL, yurtdışında kestirmenin bedeli ise 925 TL olup paranın alındığına dair makbuz verilmektedir. Kurban sahibinin iletişim bilgileri alınmakta kurbanının kesildiği ile ilgili daha sonra kendisine bilgi verilmektedir.
Vekalet yoluyla kurbanlarını kestirmek isteyen vatandaşlarımıza başkanlığımızın/ müftülüğümüzün kampanyasına katılarak bu ibadetlerini yerine getirmelerini tavsiye ediyorum. Yüce Allah’tan keseceğimiz kurbanlarımızı ve bütün ibadetlerimizi kabul etmesini niyaz ediyor ve başta Tosyalı hemşehrilerimiz olmak üzere milletimizin ve bütün İslam aleminin Kurban bayramlarını şimdiden tebrik ediyorum.
Halil İbrahim Sabırlı
İlçe Müftüsü
Yorumlar kapalı.