Kur’anı’ın Gölgesinde “Kur’an ve insan” Konferansına Yoğun ilgi..
Kur’an-ı Kerim’in insanlığa indirilişinin (nüzulünün) 1400. yılının ülkemizde “Kur’an Yılı” olarak belirlenmesi münasebetiyle, tüm ülkemizde olduğu gibi ilçemizde de belli zaman aralıkları ile çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor. Kur’an Yılı” etkinlikleri kapsamında Cumartesi günü saat 17.30’da Müftülüğümüz konferans salonunda “Kur’an ve İnsan” konulu bir konferans düzenlendi.
Konferansa Konuşmacı olarak İst. Ün. Edb. Fak. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin SARIOĞLU katıldı.
Açılış konuşmasını Müftümüz Hikmet Yazıcı yaptı. “Bu yıl dönümüne tanıklık etmek bir bahtiyarlıktır” diye düşündüğünü belirten Yazıcı, “O Kur’an’a layık olmamız gerekir.
Kur’an hayatımızdan ayrılıp gittikçe hayatımızdaki hiçbir şeyin kıymeti olamaz. Kur’an-ı Kerim’in 1400. yıldönümü şerefiyle herkesin Kur’an okumasını gerçekleştirmeye çalışacağız. En büyük şefaatçilerden olan Kur’an’ın şefaatine nail olmak istiyoruz.
Memleketimizin yetiştirdiği değeri Hüseyin Sarıoğlu hocama ve beraberindeki misafirlerimize çok teşekkür ediyorum” dedi. Yazıcı’nın konuşmasının ardından Sarıoğlu’nun biyografisi ile tanıtımı yapıldı. Ardından Sarıoğlu konuşmasını yapmak üzere yerini aldı. Bugün burada aramızda bulunan herkese teşekkür ediyorum diyen Sarıoğlu, “Kuran olmasa biz bir hiç oluruz.
Kur’an adeta bir aynadır bizim için. Bizi olduğumuz gibi hakikatimiz neyse olduğu gibi ortaya koyan bir aynadır. Kur’an insanlığa, ‘insan olmak ne demek’ bu sorunun cevabını sunmuştur.
Allah kâinat ve insan ilişkilerini açıkça ortaya koyar. İnsan sadece kâinatla arasındaki meseleyi çözmek için bu soruya cevap aradığında, cahiliye döneminde olduğu sapkınlıkları yaşamak zorunda kalır. Asıl mesele Allah’ı katabilmektir. Bütün filozoflar, aklın son sınırı ilahi varlığın eşiği noktasında güçleri tükenmektedir. Allah olmalıdır gibi soruların cevabını O varlığın kendisi verebilir.
Bize Kur’an gelmiştir ve bize öncelikle Allah’ın nasıl bir varlık olduğunu anlatır. Allah vardır, birdir, ondan başka İlah yoktur. Kur’an bize Allah ile aramızdaki münasebeti nasıl anlamlı hale getireceğiz bunu öğretir. Allah, kâinatı belli düzen içinde yaratmıştır. ‘Neden yaratmıştır’ sorusu insanı çıldırtacak gibi bir sorudur ve eğer tutunacak sağlam dalınız olmazsa çıldırmamak işten değildir.
Allah kâinatı insan için yarattı. İnsanın kâinat içindeki konumu ve pozisyonunu ortaya koyar ve insanı bütün varlıklar içinde en üst sıraya yerleştirir. Âlemin özü insandır. İnsan olmasa âlemin anlamı olmaz. Biz buradan ne çıkaracağız? Ben tek başıma bir değerim. Ömrümü zamanımı aklımı fikrimi boşa harcayamam düşüncesine sahip olmalıyız. Kadrinizi kıymetinizi bilin. Kendinizi bozuk para gibi harcamayın. Takva budur.
Allah’a da saygı duyun. İnsanı insan yapan onun bilme yeteneği ve akıllı insan oluşu. Ama biz aklı ihmal ediyoruz. İçimizden geldi diye ağlıyoruz, gülüyoruz ama ne tahribatlara neden olur diye düşünmüyoruz. Akıl gerektiği gibi kullanılmıyor. Gönül dediğimiz şey arzu ve istektir. Gönül ölçü koymaz, ölçüyü akıl koyar.
Gönül ve aklı evlendirdiğimiz zaman oradan hikmet doğar. Takva, akıl gönül izdivacı ile olur. Akıl üç şey ile beslenir. Asıl cehalet bildiğini bilmemek ya da bilmediğini bildiğini düşünmektir. Aklı doğru kullanmak gerekir” şeklinde konuştu.
Konuşmanın ardın Belediye Başkanı Kazım Şahin tarafından Prof. Dr. Hüseyin SARIOĞLU’na çiçek takdim edildi.
Yoğun ilgi gören konferansa dinleyici olarak katılan hemşerilerimizin yanı sıra Sakarya Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr.Ahmet Ünsür, Düzce Müftüsü Hüseyin Akaya, İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü ve Kastamonu İmam-Hatip Lisesi ilk mezunlarından eğitimci Mustafa Esenlikçi, Satı Demirci, Kargı Müftüsü Bayram Çelik, Kastamonu İmam Hatip Lisesi eski müdürü halen Ilgaz Belediye Başkanı Cevdet Çetin, Tosya-Der Federasyon Başkanı Celal Özden ve daha birçok Tosya dışında ikamet eden misafirlerin katılmış olması apayrı bir hava ve ilgi uyandırdı. Konferansa katılımın yoğun olması gözlerden kaçmadı.
Yorumlar kapalı.