KONU KARAKOVAN BAL ÜRETİMİ OLUNCA DİKKATLER BÖLGEYE ÇEKİLDİ!
Ülkemiz yayla ve dağlarında üretilen ballara dünyanın birçok yerinden talep olunca yeni arayış yeni umutları da peşinden getiriyor.
Ülkemizin geniş yayla ve ovaları ile bilinen Çankırı İli ve ilçelerinde yapılan arıcılığı geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacı ile Çankırı Tarım İl Müdürü Metin Karaoğlanoğlu öncülüğün bir dizi çalışmalar yapılıyor.
Çankırı İli Orta İlçesi yayla ve ovalarında yetişen çiçek ve bitki türlerinin dünyanın en kaliteli çiçek ve bitki çeşidi olması dünyanın birçok yerinde onaylanırken, yıllık 10 bin kovan kapasiteli alanda şimdi karakovan balı üretimi için çalışmalar başladı.
Tosya İlçesinde 200 kovanlık arıya sahip olan sanayici Esat Enserici isimli şahıs kendi emek ve kendi becerisi ile yaptığı karasepetlerde ürettiği balları aranır hale gelmesi ve 35 kovanlık karasepet sayısını 50 adede çıkarma kararı aldırdı.
HERŞEYİ EL EMEĞİ GÖZ NURU: Kendine ait ağaç ürünleri sanayinde ağacı oyma yaparak hazırladığı karakovanlara ilkbaharda arıların ürüme mevsiminde çıkan oğulları yerleştirerek üretime geçmeleri için bekleyişe geçen Enserici.
“Dünyada en sanatkâr ve en çalışkan yaratıklar olarak bildiğimiz arılar karakovanlarda bal yapmaya başlamaları ve üretim yapmaları şaşırtıcı.
Kastamonu il Tarım ve Tosya İlçe Tarım Müdürlükleri öncülüğünde devlet güvenceli üretim- lerimiz bize gösteriyor ki hiçbir sanatkârın yapamadığı ve hiçbir laboratuarın başaramadığı şifa kaynaklarını bin bir daldan topladıkları çiçeklerle arılarımız başarıyor ve yapıyor” dedi.
(İ.ŞANAL)
Yorumlar kapalı.