Ramazanda kepekli ekmek tüketmeye özen gösterin
Ramazan Ayını tüm güzellikleriyle ilçemizde yaşadığımız şu günlerde dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan biride şüphesiz, yediğimiz besinler. Tosya’mızın kendine özgü ramazana özel yemeklerinin yanı sıra günlük hayatta yediğimiz birçok besini ramazan ayında tüketirken dahada özen göstermeliyiz.
Mübarek Ramazan Ayı Yazın sıcak ve uzun günlerine denk geldi Sahurda yediklerimize dikkat etmemiz gerekiyor.
Ramazan’da, tok tutan yiyecekler ,içecekler
Ramazan ayı boyunca beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tüketmeye özen gösterin. Ayrıca, bulgur pilavı, süt ve posalı gıdaları tercih edin. Çay, kahve ve kola yerine ayran, bitkisel çaylar içilebilir. İftardan hemen sonra çay içmeyin.
Ramazan ayında öğün sayısının ikiye düşmesi, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi daha da önemli hale getiriyor. Çünkü bu ayda, öğün zamanlarında, yemek miktarlarında ve tercih edilen besinlerin çeşitlerinde önemli değişiklikler oluyor. Özellikle sahur ile iftar arasının önceki yıllara göre daha uzun olması, oruç tutan kişilerin açlık ve susuzluğu yoğun hissetmesine sebep oluyor. Bu nedenle kan şekerini hızla yükseltmeyen, glisemik indeksi düşük besinlerin tercih edilmesi büyük önem taşıyor.
İftar ve sahur sofralarını, 11 ay boyunca tüketilen besinlerin yerine, hem gün boyu tok tutacak hem de sağlıklı beslenmeyi sağlayacak yiyeceklerle hazırlamak gerekiyor. Bu ayda ağırlıklı olarak Türkiye’de temel besin maddesi olarak kullanılan beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, pirinç yerine de bulgur tüketilmeli. Ayrıca, iftar ve sahurda içilen bir bardak süt, içerdiği karbonhidrat, protein, yağ, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum ve B vitaminleri nedeniyle Ramazan’da sağlıklı beslenmenin temelini oluşturuyor. Sıvı besinler mideyi çabuk terk ettiğinden kişiler çok daha çabuk açlık hissediyor. Bu yüzden çorba, ayran gibi besinler yerine protein ve posalı gıdalar tercih edilmeli. Bunun yanı sıra karpuz tarzı besinler de şişkinlik yapacağından özellikle sahurda tercih edilmemeli.
Bunlara dikkat
Her besin grubundan ihtiyacınız kadar tüketmeye özen gösterin.
Tek besine dayalı beslenmekten kaçının.
Her gün biri sahurda, biri iftardan sonra olmak üzere bir-iki bardak süt için.
İftar ile sahur arasında en az iki ara öğün yaparak beslenin.
Kızartmalar, çok yağlı yemekler ve ağır yemekler tüketmekten kaçının.
Yemek sonrası çok ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin.
Yemeklerinizi yavaş yiyin, kıtlık varmışçasına hızlı yemek, sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olur.
Gazlı, kolalı, kafeinli içecekler yerine süt, ayran, meyve suyu gibi sağlıklı içecekleri tercih edin.
Güvenli gıda tüketimine dikkat edin, açıkta satılan hiçbir besini tüketmeyin
Yorumlar kapalı.