Kaymakam Türköz, ‘’ Camiler insana huzur veren mekanlardır ’’
Camiler ve Din Görevlileri Haftası için program düzenlendi.
Camiler ve Din görevlileri Haftası programına Tosya Kaymakamı Mehmet Türköz, Belediye Başkanı Kazım Şahin, Tosya Meslek Yüksekokul Müdür Yardımcısı Niyazi Gümüş, Mhp Tosya İlçe Başkanı İsmail Yur, İlçe Müftüsü Hikmet Yazıcı, Din Görevlileri ve vatandaşlar katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda, Hacıdede Camii İmam Hatibi Hakan Demirbaş tarafından Kur’an-ı Kerim okundu.
Programın açılış konuşması Din Görevlileri Derneği Başkanı Muammer Ömür tarafından yapıldı. Ömür konuşmasında; ‘’ Hayatın her anında günün her saatinde her şartta ve durumda yüreğinde iman taşıyan vatandaşlarımız arasında hiçbir ayrım gözetmeksizin sunmaya çalıştığımız din hizmetinde bizlere gösterdiğiniz destek anlayış dayanışmadan kuvvet alarak hizmetlerimize her gün bir yenisini ekleyerek
çalışma azmimizi bileme gayreti içerisindeyiz.Bu şerefli bayrağı kendilerinden devraldığımız ve şimdi aramızda bulunamayan merhum hocalarımıza meslek büyüklerimize ve din hizmetlilerine Cenabı Allahtan rahmet ve mağfiret niyaz ediyorum’’ dedi.
İlçe vaizi Muhsin Özdemir de konuşmasında; ‘’ İçinde bulunduğumuz Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle Camiler biz mü’minlerin en vazgeçilmez mekanlarımızdan birisidir. Her inanan insanın vazgeçemediği mekanlardan birisi olan camilerimiz kelime anlamı itibariyle toplayan bir araya getiren birleştiren bütünleştiren mekan anlamına gelmektedir.Dini literatürde camiler mescit diye isimlendirilir. Bu ismi Allah’ü Teala vermiştir. Kur’an-ı Kerim’de camilerden bahseden ayet-i kerimelerde cami ismi değil de mescit ismi geçer. Mescit Cenab-ı Allaha secde edilen mekanlar demektir. Çünkü mü’min secde anında Allaha en yakın haldedir. Bir Müslümanın Allah’a en yakın olduğu an secde anıdır. İlk insanla beraber mabetler hayata geçmiştir. İlk insan Hz. Adem A.S. beraber yeryüzünde mabetlere ihtiyaç duyulmuştur. Ve müslümanın mabedine de Cenab-ı Allah mescit ismini vermiştir. İlk mabet Kabe’dir. Ve Kabe’nin etrafına Mesci-i Haram diyoruz. Daha sonra dinimizde üç kutsal mescitten ikincisi Mescidi Nebevi’dir Medine-i Münevvere’de Hz. Peygamberin kabrinin bulunduğu mescit Üçüncüsü de Mescid-i Aksa’dır’’ dedi.
Helal kazanç sağlayan bütün mesleklerin Allah katında kutsal olduğuna dikkat çeken İlçe Müftüsü Hikmet Yazıcı da konuşmasında; ‘’ Allah katında helal kazanç sağlayan bütün meslekler mukaddestir. Bu manada bir mesleğin diğerine göre üstünlüğü yoktur. Ama bu saygı değer meslekleri üst üste koyduğumuz da şüphesiz ki din görevliliği onlar içerisinde piramitin üst sıralarında yer aldığı çok onurlu bir meslektir. Kolay hiçbir meslek yoktur. Mesleğini ve kendisini önemseyen mesleğine kendisine ve hizmet verdiği insanlara saygı duyan her insanın mesleği zordur. Ama bu zor meslekleri yine piramit gibi üst üste koyduğunuz da bu piramitin zirvesinde din görevliliği yatmaktadır. Dışarıdan bakıldığında belki beş vakit namazı kıldıktan sonra aradaki vakitleri boş geçiren bir meslek mensubu gibi kimilerince anlaşılsa da hadise öyle değildir ‘’ dedi.
Daha sonra kürsüye gelen Tosya Kaymakamı Mehmet Türköz ,haftanın anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Kaymakam Türköz konuşmasında; ’’ Biz camiler haftası deyince camileri sadece bu hafta anlayalım diye bu manada söylemiyoruz. Biraz daha yoğunlaşarak camiyi bir kere daha hatırlayalım anlayalım istiyoruz. İslam kelime anlamından da anlaşıldığı üzere teslim olmak anlamına geliyor. Teslim olmak sadece yılın belli günlerinde belli saatlerinde değil gün içinde yaptığımız bütün her şeyin Allah’ın istediği şekilde olması zorunludur. Yüce dinimiz kutsal saydığı değerlerin başında camiler ve mescitler gelmektedir. Camilerde ibadet eden insanlar orada derin bir huzur ve suküne kavuşurlar Bu mekanlarda insanlar farklılıklarıyla karşılaşırlar Her hangi bir ayırıma tabi olmaksızın zengin fakir amir memur bir araya gelip diz dize gönül gönüle ibadet ederek gerçek manada kardeşlik duygusunun tadına varırlar. Camiler insanı stresten kurtaran ve huzur veren mekanlardır. Camilerimiz dayanışmanın ve yardımlaşmanın doruğa ulaştığı mekanlardır. Camiler mecazi anlamda Allah’ın evleridir. Cemaat olmazsa cami tek başına bir anlam ifade etmez. Cami ve cemaat olduğu yerde de cami görevli olması gerekir. Cami cemaat ve din görevlisi üçlüsü bir birinden ayırt edilemez. Din görevlisi bu üçlüde en önemli noktayı oluşturmaktadır. Din görevlimizin görevi cami içinde başlar ve dışında da devam eder. Din görevlisi her zaman canlı diri ve özgüvenli olmalıdır. Bu canlılık ilk önce cami içinde tertip ve düzenden başlayarak kendini vaaz ve hutbede gösterir. Hatip canlı olursa hutbe canlanır hutbe canlanırsa cemaat ayağa kalkar. Din görevlilerimiz kendilerini sadece namaz kıldıran memur olarak görmemelidirler. İslamın güzelliklerini cemaata en güzel şekilde anlatmalıdır. Din görevi faziletli bir görevdir’’ dedi.
Cami ve mescitlere katkılarından dolayı işadamları ve hayırseverlere Tosya Kaymakamı Mehmet Türköz tarafından teşekkür belgesi verildi. Programda görevini layıkıyla yapan din görevlilerine başarı belgeleri protokol üyeleri tarafından verildi.
Yorumlar kapalı.