‘Yenilebilir Peyzaj Bitkilerinde Ağır Metal Birikimi’ Projesiyle
Kastamonu’yu Temsil Edecekler
Kastamonu Bilim ve Sanat Merkezi ve Fen Lisesi 11/C sınıfı öğrencilerinden Maide Beyda Sinsi ve Nur Sima Acar Kimya öğretmeni Reyhan Arabacıoğlu rehberliğinde 49. TÜBİTAK Liselerarası proje yarışmasında finalde yarışmak üzere Samsun Bölgede kimya alanında “Bazı Yenilebilir Peyzaj Bitkilerinde Ağır Metal Birikiminin Organeller Bazında Değişimi ” adlı proje ile Kastamonu’yu temsil edecekler.
Kent merkezinde yetiştirilerek, bazı organelleri gıda amaçlı tüketilen Pranus ceresifera, Tilia tomentosa, Prunus avium, Prunus cerasus türlerinde ağır metal birikiminin hangi organelde ne düzeyde olduğunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında 7 adet ağır metal (Co, Cu, Cd, Pb, Ni, Cr, Mn) belirlenmiş, konu edilmiştir. Bu ağır metaller bitkilerin, yaprak, dal, kabuk, tohum, odun ve meyvelerinde hangi düzeyde ağır metal biriktiği tespit edilmeye çalışılmıştır.
Bu çalışmada, farklı ağır metal birikiminin, yenilebilir peyzaj bitkilerinden Pranus ceresifera, Tilia tomentosa, Prunus avium, Prunus cerasus türlerinin gıda amaçlı olarak tüketilen organellerinin, hangi bitkilerde ve hangi organelde yoğunlaştığı, dolayısıyla gıda amaçlı olarak tüketilen organellerin ağır metal bakımından bir risk oluşturup oluşturmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kent merkezinde, yol kenarından toplanan materyaller üzerinde gerçekleştirilmiştir. Örnekler, Peyzaj çalışmalarında sıklıkla kullanılan Pranus ceresifera, Tilia tomentosa, Prunus avium, Prunus cerasus üzerinde yürütülmüştür. Co, Pb, Cu , Cd, Cr, Ni ve Mn analizleri GBC Integra XL –SDS-270 ICP-OES cihazı ile ağır metal analizleri yapılmıştır.
Elde edilen verilere SPSS paket programı yardımıyla varyans analizi ve Duncan testi uygulanmış, elde edilen sonuçlar tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Çalışmış olduğumuz bitkilerin çeşitli organellerinde (yaprak, dal, kabuk, meyve, tohum, odun) çeşitli miktarlarda ağır metaller (Co, Cu, Cd, Mn, Ni, Cr, Pb) toplandığı tespit edilmiş olup, eğer bu organeller gıda olarak tüketilirse insan vücuduna toplu olarak alınmasına sebep olacağından dolayı, gıda olarak tüketilecek besinlerin temiz ortamda yetiştirilmesi gerekmektedir, sanayi tesislerinin ve trafik yoğunluğunun olduğu yerlerde yetiştirilmemelidir.
Bu nedenle peyzaj çalışmalarında peyzaj bitkisi, tarım alanlarında ise gıda üretilmelidir.
Yenilebilir peyzaj uygulamalarının kesinlikle yapılmaması gerekir.
Yorumlar kapalı.