SERBEST MUHASEBECİ
MALİ MÜŞAVİR
İŞ KAZALARINDA SORUMLULUK
İşçinin iradesi dışında, hariçten gelen, ani ve şiddetli bir müdahale sonucu bedende meydana gelen bir arızaya sebebiyet veren ve sonucu işçinin ölmesine veya vücut bütünlüğünün bozulmasına sebep olan kazaların iş kazası sayılması için 5510 sayılı Kanunun 13’üncü maddesinde belirtilen şartlardan en az bir tanesinin gerçekleşmesi gerekmektedir. Buna göre 5510 sayılı kanunun 13. maddesinde İş kazası ;
a) Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,
b) İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle, sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle,
c) Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak iş yeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,
d) Bu Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,
e) Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında, meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özüre uğratan olaydır, şeklinde tanımlanmıştır.
İşyerinde meydana gelen iş kazasını en geç kazadan sonraki üç iş günü içinde, işveren tarafından Kuruma bildirilmemesi halinde, bildirim tarihine kadar geçen süre için sigortalıya ödenecek geçici iş göremezlik ödeneği, Kurumca işverenden tahsil edilecektir.
İş Kazasında Yapılması Gereken İşlemler:
İş kazasına uğrayan personele derhal gerekli sağlık yardımları yapılır.
İşyeri kaza raporu düzenlenir. Şahitlerin ifadesi alınır.
Kaza jandarma veya polise derhal bildirilir.
Kaza ilgili Sigorta Müdürlüğüne vizite kağıdı ile en geç kazadan sonraki üç iş günü içinde bildirilir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölge müdürlüğüne bildirim formu ile en geç iki iş günü içinde haber verilir.
Kaza ile ilgili bir dosya hazırlanır. Evraklar burada muhafaza edilir.
Dosyada ayrıca; işçinin sigortalı işe giriş bildirgesi, işe giriş sağlık raporu, kaza tarihinden önceki dört aya ait ücret hesap pusulalarının sureti, işçi çizelgesi, eğitim belgesi ile diğer sertifikalar ve kişisel koruyucuları teslim belgeleri yer alır.
İş kazasını iki iş günü içinde ilgili Çalışma Sosyal Güvenlik Bölge müdürlüğüne bildirmeyen işveren para cezası ödemek zorunda kalacaktır.
EMEKLİLİK İLE İLGİLİ SORU ve CEVAPLAR
Bu bölümde bir okuyucumuzun emeklilikle ilgili sorusuna cevap vermeye çalışacağım.
Soru : Doğum tarihim 1971. İki çocuk annesiyim. Çocuklarımın doğum tarihi 1991 ve 1993. 1983 yılından da 140 gün SSK (4/a) sigortam var. 1994-2009 yılları arasında 6 yıl pancar ekimi yaptım ve bundan dolayı fabrikadan adıma bağ-kur prim kesintisi yaptılar. Erken emekli olabilmem için ne kadar ve hangi kurumdan prim ödemem gerekiyor.
Cevap : 1983 yılında başlayan SSK sigortanız olduğundan iki çocuk için 1440 gün doğum borçlanmasında bulunabilirsiniz. Pancar ekiminden dolayı yapılan bağ-kur prim kesintilerini belgelendirip, kuruma 6 yıl (2160 gün) Tarım Bağ-kurundan dolayı borçlanabilirsiniz. Bu iki borçlanma sonucunda 140 gün Ssk ile birlikte toplam 3740 gün priminiz olur.
Bu durumda SSK (4/a) sigortalısı olarak bir işte 3,5 yıl (1260 gün) çalışmaya başlar ve ara vermeden sigortalı çalışmaya devam ederseniz, Kadın sigortalılar için istenen 40 yaş, 20 yıl hizmet ve 5000 gün prim süresi şartlarını tamamlayacağınız zaman yani 3,5 yıl sonra emekli olursunuz.
PRATİK BİLGİLER
Süresi Şubat 2011’de Sona Eren Ödemeler;
– Ocak-2011 dönemi Muhtasar ve KDV Beyannamelerin verilmesi, Tahakkuk Eden Vergilerin Ödenmesi,
– Ocak Ayına Ait 4/a-b Kapsamındaki (SSK – Bağ-kur) Primlerin Ödenmesi
– Ocak Ayına Ait Form (Ba) ve (Bs) nin verilmesi
– Basit Usulde Vergilendirilen Mükelleflerin 2010 yılına ait Gelir Vergisi Beyanı ve 1.Taksit ödemesi
– Ocak Dönemine Ait Damga Vergisinin Beyan ve Ödemesi
NOT : Görüş ve önerilerinizi www.mujdatguney.com adresinden iletebilir, ayrıca bu adresten makaleleri de takip edebilirsiniz.
Yorumlar kapalı.