SERBEST MUHASEBECİ
MALİ MÜŞAVİR
İŞ KANUNUNA GÖRE YILLIK İZİN
Yıllık ücretli izin hakkı, İş Kanununun 53. ve 60. Maddeler arasında açıklanmış olup bu kanuna tabi olarak çalışan işçilere uygulanmaktadır. Bunun için işçinin iş sözleşmesine dayanarak bir işte ücret karşılığı çalışması gerekir.
Yıllık izne hak kazanabilmesi için işçinin işe girdiği tarihten başlayarak deneme süresi de dâhil olmak üzere 1 yıl çalışması gerekmektedir.
Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez. İzin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilir. Örneğin 14 iş günü yıllık izni olan bir çalışan, bu iznini 10 gün, 4 gün, şeklinde en fazla iki parçada kullanabilir.
İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez.
Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden düşülmez. Yani yıllık izin iş günü olarak verilir.
Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara talepte bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz yol izni vermek zorundadır.
İşveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde bildirim süresi ile işçiye verilmesi zorunlu yeni iş arama izinleri, yıllık ücretli izin süreleri ile aynı günlere denk gelemez.
İşçinin yıllık ücretli izin kullandığını işveren kanıtlamak zorundadır. Bu nedenle işverenler, işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösterir izin kayıt belgesi düzenlemelidir.
İşçinin izin süresi, iznini hak ettiği tarihteki hizmet süresine ve İş Kanunu hükümlerine göre belirlenir. İşyerinde işe başladığı günden itibaren deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;
– Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlara on dört günden,
– Beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlara yirmi günden,
– On beş yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara yirmi altı günden, az olamaz. Ancak, on sekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.
Yıllık ücretli izin hakkı bir dinlenme iznidir. Yıllık ücretli iznini kullanmakta olan işçinin izin süresi içinde ücret karşılığı bir işte çalıştığı anlaşılırsa, bu izin süresi içinde kendisine ödenen ücret işveren tarafından geri alınabilir.
Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez ve tek taraflı olarak feragat edilemez.
Kaynaklar :
– 4857 sayılı İş Kanunu madde 53-60
– C.Sinan ÖZDEMİR-Baş İş Müfettişi
PRATİK BİLGİLER
Süresi Eylül 2010’da Sona Eren Ödemeler;
– Ağustos-2010 dönemi Muhtasar ve KDV
Beyannamelerin de Tahakkuk Eden Vergilerin Ödenmesi
– Ağustos Ayına Ait 4/a-b Kapsamındaki
(SSK-Bağ-kur) Primlerin Ödenmesi
– Ağustos Ayına Ait Form (Ba) ve (Bs)nin
Verilmesi
– İlan ve Reklam Vergisinin Beyanı ve
Ödenmesi
NOT : Görüş ve önerilerinizi www.mujdatguney.com adresinden iletebilir, ayrıca bu adresten makaleleri de takip edebilirsiniz.
Yorumlar kapalı.