İlçemizde Beyazaltın hasadı başladı
İlçemizin tanınmasında en önemli simge olan yöremizin gurur kaynağı, en kalitelisi burada yetişir dediğimiz Tosya pirincinin hasadı başladı. İlçemiz devrez vadisi boyu ve köylerinde yetişen Tosya pirinci çiftçilerimiz tarafından binbir zorluklarla soframıza getiriliyor.
Tosya kaymakamı Mehmet Türköz çiftçilerimizi yerlerinde ziyaret etti. Çiftçilerimizle sohbet eden Türköz ‘Tosya’da görev yapmaya başlamadan önce devamlı tükettiğimiz Tosya pirincinin anavatanında görev yapma şansı bana nasip oldu. Tosyalı üreticilerin ‘Beyaz Altın’ dedikleri Tosya pirinci, lezzeti ile diğer pirinçlere oranla çok daha farklı. Tosya gerçek anlamda pirincin başkentidir.
Ulu Önder Atatürk, Türkiye’nin ilk çeltik fabrikasının Tosya’mıza kurulması için 1925 yılında talimat vermiştir. Bu talimatlar doğrultusunda, Almanya’dan İnebolu limanına, oradan da binek hayvanları ile Tosya’mıza getirilen pirinç fabrikasının en büyük parçası olan Lokomobili,vatandaşlarımız bayram edası ile karşılanmıştır. Kendi enerjisini kendisi üreten bu fabrikanın açılışını bizzat Mareşal Fevzi Çakmak yapmıştır. Bu tarihsel olaylar,ülkemiz genelindeki Tosya pirincinin tarihi değer ve önemini en güzel şekilde ortaya koymaktadır’ dedi.
Tosya pirincinden yapılan yemeklerin eşsiz bir lezzete sahip olduklarını söyleyen Türköz,Tosya pirinci, yetiştiği coğrafya avantajlarını da arkasına alarak, özellik, kalite ve lezzet açısından kendine has bir marka olduğunu ifade etti. Türköz, ‘Bizlere atalarımızdan miras kalan, bizlerinde çocuklarımıza bırakabileceğimiz en değerli miraslarımızdan olan dünyaca ünlü Tosya pirincinin değerini bilerek sürdürülebilir organik bir üretim için çalışmalıyız’ diye konuştu.
Hasad döneminin bereketli geçmesini dileyen Türköz,’İnşallah çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını fazlası ile alırlar’dedi.Havaların iyi gittiğini ve bu yıl çeltik üretiminin bereketli olduğunu ifade eden çiftçilerimiz, binbir zorluklarla yetiştirdikleri ürünlerinin karşılığını pazarlarda Tüketicilerimizden görmek istiyor. Ayrıca yöremizin tanıtımında dünya ya açılmasında en önemli unsurlardan biri olduğunu ifade eden çiftçilerimiz Tosya da pirincin çok çeşitli türlerinin yetiştirilmesi de bölgemizin coğrafi konumunun değerini açıkca ortaya koyduğunu belirtiyor. Eskiden dedelerimizin hayvanlarla hasadını yaptığı pirinçlerimiz, günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte yeni biçer döver adı verilen tarım aletlerine bırakıyor. Daha kısa zamanda hasadın yapılmasını sağlayan ve pirincimizin tadında herhangi bir değişilik meydana getirmeyen bu tarım aletleriyle birlikte çiftçilerimizin de zamandan ve insan gücüne dayalı işten tasarrufu sağlanıyor.
Yorumlar kapalı.