SERBEST MUHASEBECİ
MALİ MÜŞAVİR
GEÇMİŞİNİZLE BARIŞMAK VE
GELECEĞE GÜVENLE BAKMAK İÇİN
TORBA YASADAN MUTLAKA FAYDALANIN
Torba Yasa olarak bilinen 6111 Sayılı Kanun 25/02/2011 tarihli ve mükerrer 27857 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış ve beş kısım, 216 madde, 18 geçici maddeden oluşan bu Kanun; başta vergi ve sigorta borçlarının yeniden yapılandırılmasını düzenlerken, diğer bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapan, cumhuriyet tarihinin en büyük, en kapsamlı kanunu olarak da mevzuatımıza girmiş bulunmaktadır. Kanunda vergi ile ilgili düzenlemeler kısaca üç grupta toplanabilir.
– Tahsilâtın hızlandırılması; Tüm mükelleflere, 31/12/2010 tarihi itibariyle ödenmemiş vergilere ilişkin yeniden yapılandırma kapsamında, 18 ay taksit ile yeni ödeme imkanları getirilmiştir.
120,00TL’nin altına idari para cezası borcu bulunanlar Kanundan yararlanmak için hiçbir başvuruda bulunmayacak, bu tutarın altında kalan tüm idari para ceza borçları silinecektir.
Yapılandırmadan yaralanan mükelleflere vergi borcu bulunmadığına ilişkin yazı verilecektir.
– Matrah ve Vergi Artırımı; Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerine, 2006, 2007, 2008, 2009 yıllarına ilişkin matrah ve vergi artırımı imkânı getirilmiştir.
Beyanname vermekle birlikte zarar, indirim ve istisnalar nedeniyle matrah ve vergi beyan etmeyen ya da ilgili yıllarda faaliyette bulunmuş veya gelir elde etmiş olup da bu faaliyetlerini ve gelirlerini vergi dairesinin bilgisi dışında bırakanlar da dahil olmak üzere hiç beyanname vermemiş olan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri de matrah ve vergi artırımı yapabileceklerdir.
Matrah ve Vergi Artırımında bulunulması durumunda, matrah ve vergi artırımında bulunulan yıllar için vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmayacaktır.
– Stok Beyanları; Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine, 31/12/2010 tarihli bilançolarında “İşletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar” (belgesiz alış) ile “Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan emtia, teçhizat ve demirbaşlar” (belgesiz satış) için stok beyanları getirilmiştir.
Ayrıca sadece kurumlar vergisi mükellefleri için, kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan, kasadaki nakit ve ortaklardan alacakların beyanı ve hesapların düzeltilmesi imkânı sağlanmıştır.
Mükelleflere stok beyanı yoluyla muhasebe kayıtlarını düzeltme ve geleceğe güvenle bakma imkânı getirilmiştir.
Cumhuriyet tarihinin en büyük mali yapılandırmasından faydalanın, geçmişinizle barışın, geleceğe güvenle bakın.
PRATİK BİLGİLER
Süresi 02 Mayıs’da Sona Eren Bazı Ödemeler;
– Mart Ayına Ait 4/a-b Kapsamındaki (SSK – Bağ-kur) Primlerin Ödenmesi
– Mart Ayına Ait Form (Ba) ve (Bs) nin verilmesi
– 2010 yılına ait Kurumlar Vergisi beyanı ve ödemesi
– Emlak Vergisi: 1.Taksidi, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenecektir.
NOT : Görüş ve önerilerinizi www.mujdatguney.com adresinden iletebilir, ayrıca bu adresten makaleleri de takip edebilirsiniz.
Yorumlar kapalı.