Astım, hava yollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar(krizler)halinde gelen bir hastalıktır. Her yıl Mayıs ayının ilk Salı günü Dünya Sağlık Örgütünce DÜNYA ASTIM GÜNÜ olarak kabul edilmiştir.
Astım nasıl bir hastalıktır ve belirtileri nelerdir?
Astım akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan alevlenmeler(ataklar)ile seyreden müzmin(kronik)bir akciğer hastalığıdır.Hastalık tekrarlayan nefes darlığı ,nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı ,göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkar.
Astım tedavi edilebilir mi?
Astım tedavisinin amacı hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun idame ettirilmesidir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır .Uygun ilaç tedavisiyle astımlılar iş ve okul dahil günlük yaşamlarına, hastalık nedeni ile kısıtlama olmadan devam edebilirler.
Astımlı hastalar nasıl yaşamalıdır?
Astımlı hastalar çevresel olarak yakınmalarını arttıran faktörlere dikkat etmek koşulu ile günlük yaşamda diledikleri birçok şeyi yapabilirler.Astımlı hastaların günlük işlerini yapabilmeleri seyahat etmeleri ,kısaca yaşamın içinde yer almaları hekimlerin en arzu ettiği noktadır.
Astımlı hastalar spor yapabilir mi?
Astım spor yapmaya engel değildir. Astımlı hastalar doktorlarıyla paylaşarak ve çevresel tetikleyicileri dikkat ederek yürüyebilirler ,hafif koşu yapabilir yüzebilirler.
Astımlı hastaların beslenmesinde nelere dikkat etmesi gerekir?
Astımlı hastaların doktor tanılı besin alerjileri olmadıkça özel bir diyet yapmalarına gerek yoktur. Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri astımlı hastalar için de geçerlidir. Obezitesi olan astımlı hastalar doktor ve diyetisyen gözetiminde kilo vermeleri hastalıkların seyrini olumlu etkileyecektir.Yapılan araştırmalarda sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin ,astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir.
TOSYA İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Yorumlar kapalı.