DSİ 23. Bölge Müdürü Bayram Tiryaki Tosya’ya Gölet Müjdesi ile Geldi
Kastamonu’nun Tosya İlçesinde, köylerdeki su sorunları ve sulama sistemleriyle ilgili problemlerin çözümlenmesi ve sorunların dile getirilmesi amacıyla toplantı gerçekleştirildi.
DSİ 23. Bölge Müdürü Bayram Tiryaki, Tosya Orman işletmesi toplantı salonunda köy muhtarları ile gerçekleştirdiği toplantıda, yeni sulama göletleri müjdesi verdi.
Tosya Orman işletme toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına, Tosya Kaymakamı Arslan Yurt, Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin, Ak Parti Tosya İlçe Başkanı Naci Küçükmorkoç, Ortalıca Belediye Başkanı Yusuf Arpacı, Tosya Orman İşletme müdürü Cengiz Dikve çok sayıda köy muhtarı katıldı.
Toplantına açılış konuşmasını yapan Tosya Kaymakamı Arslan Yurt, ‘Burada toplanmamızın amacı Tosya’mızın sulama suyu sorunlarını belirterek bu sorunlara çözüm aramaktır. Tarımsal sulamalarda su, toprağa değişik yöntem ve sistemlerle verilebilir. Günümüzde daha az sulama suyu, az işçilik, drenaj ve tuzluluk sorunu yaratmayacak, verim ve kaliteyi arttıracak sulama sistemlerinin kullanımının önemi her geçen gün artmaktadır. Tarımda sulama, bitkinin ihtiyaç duyduğu ve yağışlarla karşılanamayan suyun toprakta bitkinin kök bölgesine gereken miktar ve zamanda verilmesidir. İlçemizde, bin günde bin gölet projesinden nereler faydalanabilir. Bize iki yer söylendi biri Akbük Köyü diğeri ise Çukurhandı. Biz bu iki olan sayının artırılmasını talep ettik. Aşağıdikmen boğazı ve Kayseri deresi üzerinde bulunan gölet, su havzası bakımından zengin ve oraya sulama göletleri yapılırsa Kösen Gölü
Çayırına da destek sağlanmış olur. Bizim bir sıkıntımızda derelerin ıslah edilmesi tanzimi düzeltilmesi. Bu konuyla ilgili de sıkıntı yaşayanlar sıkıntılarını bildirebilirler ‘ dedi.
DSİ 23. Bölge Müdürü Bayram Tiryaki konuşmasında ‘Biz 4 ilde çalışma yapıyoruz. Kastamonu 13 bin küsur km2 ile en büyük yüzölçümüne sahip birinci bölge. Toprak ve su kaynakları bakımından zengin olan Kastamonu’da 300 bin hektar dolaylarında sulanabilir tarın alanları var. Su sorunu önemli bir sorundur. Buradaki insanlar ekmeğini topraktan çıkarıyor. Biz ilk başlangıçta Kösen Çayırı ile ilgili bir çalışmamız olmuştu. Tosya’ya yeni neler katabiliriz diye düşündük. Tosyalı çiftçilerimizin ürünlerini sulamada sıkıntılarını biliyoruz. Tosya Kösen Çayırı,
Kösen Çayının yükseltilmesi ile ilgili olarak da ‘Burası geçmişte dar imkânlarla yapılmış. Zor şartlarda yapılmış. O zamanlar borulu şebeke yapılsaydı, şimdi yükselttiğimizde alacağımız verimden daha iyi verim alabilirdik. Kösen çayırı ile ilgili raporu gönderdik. O konuyla ilgili rapor hazırlanıyor. Kısa vadede yükseltilesi zor gibi görünüyor.’ Dedi.
Köy muhtarları Tosya Kaymakamı Arslan Yurt ve DSİ 23.Bölge müdürüne çeşitli sorular yönelttiler. Köylerinin sulamadaki sıkıntıları birinci ağızdan yetkililere aktarma fırsatı bulan köy muhtarları,’’Tosya ve köylerinde yüzlerce insan tarımla hayatlarını idame etmektedir. Çiftçilik bizlerin geliri ve geleceğidir. Ürünlerimizi sulamada çok sıkıntılar çekiyoruz. Havaların kurak gitmesi ise bizleri daha da sıkıntıya sokuyor. Planlanan yeni sulama göletleri inşallah en kısa sürede yapılarak hizmete açılır ve bizlerin bu sorunları biter dediler.
Yorumlar kapalı.