Tosya Toplum Sağlığı merkez binasında görev yapan Dr. Zübeyde Demirkır Tosya MYO da organ bağışı ve yasal düzenlemeler hakkında öğrencilere seminer verdi.
Dün sabah saatlerinde Tosya MYO konferans salonunda organ bağışını anlatan Demirkır öğrencilere projeksiyon dan sunum yaptı. Öğrencilerden biri yapılan seminerin ardından organlarını bağışlayacağını belirtti.
ORGAN BAĞIŞI NEDİR TÜRKİYEDEKİ YASAL DÜZENLEMELER NELERDİR
Organ bağışı kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile, tıbben yaşamı sona erdikten sonra başka hastaların tedavisi için organlarının kullanılmasına izin vermesidir.Organ nakli ise görev yapamayacak kadar hasta hatta bedene zararlı hale gelen bir organın yerine yenisi ve sağlamının nakledilmesi işlemine verilen addır.
Organ nakli canlı bir vericiden ya da beyin ölümü gerçekleşen ve kadavra diye tanımlanan vakalardan yapılmaktadır. Canlı vericiden yapılan organ nakillerinde en fazla dördüncü dereceden akraba olmalı ve verici hiçbir baskı altında bırakılmadan organlarını bağışlamalıdır. Kadavradan organ nakli yapılabilmesi için beyin ölümü tanısının konulması ve vericinin ciddi enfeksiyon ve ya kanser öyküsünün bulunmaması gerekmektedir.
Ülkemizde her yıl yüzlerce insan organ bağış listesine adını yazdırdıktan sonra yıllarca beklemek zorunda kalmaktadır. Maalesef birçoğu sıra beklerken hayatını kaybetmektedir.
2238 SAYILI “ORGAN VE DOKU ALINMASI, SAKLANMASI, AŞILANMASI VE NAKLİ HAKKINDAKİ KANUN” a göre ;
Madde 14 – Bir kimse sağlığında vücudunun tamamını veya dokularını, tedavi,teşhis ve bilimsel amaçlar için bıraktığını resmi veya yazılı bir vasiyetle belirtmemiş veya bu konudaki isteğini iki tanık huzurunda açıklamamış ise sırayla eşi, reşit çocukları,ana veya babası veya kardeşlerinden birisinin; bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir yakınının muvafakatiyle ölüden organ ve doku alınabilir. Aksine bir vasiyet veya beyan yoksa, kornea gibi ceset üzerinde bir değişiklik yapmayan dokular alınabilir. Ölü,sağlığında kendisinden ölümünden sonra organ veya doku alınmasına karşı olduğunu belirtmişse organ ve doku alınamaz.
Organ nakli beraberinde farklı tartışmaları getirmektedir. Organlarını bağışlayan kişilerin beyin ölümü gerçekleşmeden organlarının alındığı , yüksek miktarda maddi karşılıkları nedeni ile organ nakli yapacak olan bireylerin bu işi suistimal edecekleri tartışma konusu olmuştur. Bu ikilemlerin önüne geçmek için sağlık bakanlığı tarafından çeşitli önlemler alınmıştır. Beyin ölümü tanısı çeşitli testler yapılarak nöroloji ,beyin cerrahisi , kardiyoloji ve anestezi uzmanları tarafından oluşturulan bir ekip tarafından konulmaktadır. Bu ekip organ naklini yapacak ekipten tamamen farklı olmak zorundadır.
Beyin ölümü teşhisi konulduktan sonra ,ailenin onayı alınarak uygun koşullar oluşturularak nakil işlemi gerçekleştirilmektedir. Ameliyattan sonra sağ kalımı artırmak için organ nakli yapabilecek merkezler geliştirilmiştir.
Ailenin onayı alındıktan sonra Zengin-fakir,din,dil,ırk,cinsiyet ayrımı gözetmeksizin, öncelikle doku ve kan grubu uyumuna göre, tıbbi aciliyetgöz önünde bulundurularak,, ULUSAL KOORDİNASYON SİSTEMİ tarafından bekleme listelerindeki acil vakalar taranır ve en uygun alıcı belirlenerek nakil gerçekleştirilir.
Böbrek , karaciğer, kalp, pankreas, akciğer, uzuv (kol) ,rahim , ince bağırsak, kornea, tendon, deri, kemik ve kemik iliği nakli yapılabilen organlar arasındadır. Özellikle canlıdan yapılabilen böbrek ve karaciğer nakillerinde giderek yüksek başarılar elde edilebilmektedir. Nakil yapılan insanlar belirli süre sonra eski sağlıklı hayatlarına dönebilmektedirler.
Başarılı sonuçlar alınabilmesi ve nakil bekleyen bir sürü hastanın olmasına rağmen ülkemizde kadavradan yapılan nakil oranları bir çok ülkeye göre çok düşüktür. Bunun sebebleri arasında yetersiz bilgilendirme, kişilerin organ nakli yapacak personele karşı ön yargısının olması ve maalesef gerçeği yansıtmayan toplumu yanlış yönlendiren haberler bulunmaktadır. Toplumumuzun doğru kaynaklardan bilgilendirilmesi ve önyargılarının yıkılması ile problemler çözülecektir…
BAĞIŞLANAN HER ORGAN YAŞAMA TUTUNAN BİR İNSANDIR…
Yorumlar kapalı.