Her geçen gün zorunluluk kapsamı genişletilen elektronik uygulamalarla birlikte, mükelleflerin kâğıt ortamında düzenlemeleri zorunlu belgeler ile beyanname ve bildirimleri artık kademeli olarak elektronik ortama taşınmış, e-dönüşüme geçiş süreci hızlandırılmıştır.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile yapılan değişikliklere göre;
– Sektör ayırımı olmaksızın tüm mükelleflerde 2021 Yılı Brüt Satış Hasılatı (Cirosu) 4 milyon TL’yi aşanlar 01 Temmuz 2022 tarihinden itibaren, 2022 Yılı Brüt Satış Hasılatı (Cirosu) 3 milyon TL’yi aşanlar 01 Temmuz 2023 tarihinden itibaren,
– Gayrimenkul veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım (Müteahhitler-Oto Galerileri) veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden 2021 Yılı Brüt Satış Hasılatı (Cirosu) 1 milyon TL’yi aşanlar 01 Temmuz 2022 tarihinden itibaren, 2022 Yılı Brüt Satış Hasılatı (Cirosu) 500 bin TL’yi aşanlar 01 Temmuz 2023 tarihinden itibaren,
– İnternet sitelerinde veya diğer her türlü elektronik ortamda mal ve hizmet satışını gerçekleştiren (E-Ticaret yapan) mükelleflerden 2020-2021 Yılı Brüt Satış Hasılatı (Cirosu) 1 milyon TL’yi aşanlar 01 Temmuz 2022 tarihinden itibaren, 2022 Yılı Brüt Satış Hasılatı (Cirosu) 500 bin TL’yi aşanlar 01 Temmuz 2023 tarihinden itibaren
– Brüt Satış Hasılatı sınırlaması olmaksızın, yatırım veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren bütün otel işletmeleri 01 Temmuz 2022 tarihinden itibaren,
– Komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle uğraşanlar işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde,
– Faaliyetleri nedeniyle EPDK’ndan lisans alan işletmeler ile ÖTV Kanununa ekli III sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler ise yapıldığı ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren e-Fatura uygulamasına geçiş yapmak zorundadırlar.
Brüt Satış Hasılatı nedeniyle E-Fatura uygulamasına zorunlu olarak geçecek mükelleflerin, 01,01,2023 tarihinden itibaren E-Defter uygulamasına da geçmeleri gerekmektedir. Yine E-Fatura uygulamasına dâhil olan mükelleflerden, 2021-2022 yılı yıllık satış hâsılatı (Cirosu); 10 milyon TL’yi aşanlar 01,07,2022 tarihinden itibaren, zorunlu olarak E-İrsaliye uygulamasına da geçmeleri gerekmektedir.
Ayrıca 01/03/2022 tarihinden itibaren mükelleflere düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 2 Bin TL’yi aşması halinde, söz konusu faturaların, “e-Arşiv Fatura” olarak Başkanlıkça internetten sunulan e-Belge düzenleme portalı üzerinden düzenlenmesi istisnasız bütün mükellefler için zorunlu hale getirilmiştir.
Yani Vergi mükellefi bir başka vergi mükellefine 01,01,2022 tarihinden sonra vergiler dahil 2.000 TL ve üzeri yaptığı her bir satış için, “e-ARŞİV FATURA” düzenlemek zorundadır. Vergi mükellefi olmayana yaptığı her bir satış için ise 5.000 TL ve üzerine “e-ARŞİV FATURA” düzenlemek zorundadır.
E-Arşiv fatura,
https://earsivportaltest.efatura.gov.tr internet sitesi üzerinden kullanıcı adı ve şifre ile sisteme girilerek düzenlenecektir.
Belirtilen sınırlar üzerinde olduğu halde sistem üzerinden E-Arşiv fatura olarak kesilmeyip kâğıt fatura olarak düzenlenen faturalar için kağıt faturayı düzenleyene de faturayı alana da cezai işlem uygulanacaktır.
Sonuç olarak istisnasız tüm mükellefler durumlarına göre e-defter, e-fatura, e-arşiv fatura, e-serbest meslek makbuzu, e-irsaliye, e-müstahsil makbuzu ve defter beyan sistemi (dbs) gibi e-dönüşüm uygulamaları kapsamına kademeli dahil edilerek hem vergi kaybının azaltılması hem de kayıt dışılığın yok edilmesi amaçlanmaktadır.
Yorumlar kapalı.