İnebolu’lu hemşehrimiz Tarihi-Yazar İlyas Kara,eserleri gündem belirleyen, dahası Kastamonu üzerine çalışmalarıyla bilinen bir isim.Yazarımızın son eseri ise 2006’da çıkan Osmanlı’ya Yön Veren Kastamonulular’ın 2. baskısı. İlyas Kara’nın uzun çalışmaları ve araştırmaları sonucu hacmi iyice genişleyen, dahası bir Cihan Padişahını da bünyesine katan eser, gündemi iyice belirleyeceğe benziyor. Osmanlı’yı Osmanlı yapan isimlerin dışında okuma parçaları ile de sizleri sürükleyecek,tarihin derinliklerine götürecek bu çalışma 12 Mart 2012 tarihinde siz değerli hemşehrilerimizin beğenisine ve hizmetine sunuluyor. Ayrıca yazarımız 14 Mart’ta Ankara’da başlayacak Kastamonu Günleri’ne de katılarak eserlerini imzalayacak.
.
Eserden Bir Alıntı
Teşkilat-ı Mahsusa’nın ikinci reisi olan Kuşçubaşı Eşref, Teşkilatın fikri yönünü hatıralarında şöyle anlatır:
“Enver Paşa Osmanlı Devletinin bekası ve kurtuluşu için, o günkü imparatorluğu terkib eden ve Türkden gayrı unsurların da bir ve tek gaye uğrunda toplanmalarının ifadesi olan İttihad-ı Anasırı (devletin hudutları içinde yaşayan muhtelif unsurların birliğini) tahakkuk ettirmeye çalışan haricî ve dahilî siyasete müzahir olmakla beraber, sömürgeleri üzerinde büyük İslâm topluluklarının yaşadığı İngiltere ve Fransa’yı, Osmanlı devletine karşı düşmanca hareketlerden ve bilhassa Rusya ile ittifaktan alıkoymak için, aynı zamanda Müslümanların en büyük dinî ve manevî makamı olan Hilafet’in nüfuzundan istifâde ederek İttihad-ı İslâm hareketini gerçekleştirmek, fakat bu arada asıl büyük gaye ve temel mefkuresi olan Rus çarlığının yıkılarak, istiklâl ve hürriyetlerine kavuşacak Orta Asya, yâni Anavatan Türklüğü ile maddî manevî bağları birer devlet hakikati haline getirilmiş Pan-Türkizmi (yâni Turan’ın coğrafî sınırları içindeki bütün dünya Türklüğünün birliğini) hakikatleş-tirmek gibi, ilk bakışta birbirinden tamamen ayrı gözüken, fakat aslında üçüncü ve asıl emel için vasıta ve köprü olan ilk ikisini de benimsemiş intibaını veren siyaseti tercih ediyor, bu emelin tahakkuku için de şahsen makamına bağlı bir gizli ‘teşkilât’ kuruyordu
İlyas Kara Kimdir?
1973 yılında İnebolu’ya bağlı Salcıoğlu Köyü’nde doğdu. İlkokulu köyünde okudu. 1990 yılında İnebolu İmam Hatip Lisesi’ni bitirdi. 1990-91 ve 1991-92 eğitim- öğretim yıllarında İnebolu’ya bağlı Baldıranlı ve Akgüney köylerinde vekil öğretmen; 1992-94 yılları arasında yine İnebolu’ya bağlı Deresökü Göl Köyü’nde imam-hatip olarak görev yaptı. 1997 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’ne girdi. 2001 yılında adı geçen bölümü “1911-1955 Yılları Arasında Çin’e Karşı Doğu Türkistan Ayaklanmaları” adlı lisans tezini vererek bitiren yazar 2 yılı aşkın bir süre İstanbul Müftülüğü Şeri Siciller Arşivi’nde çalıştı, ardından 2004 yılında Nusaybin Akarsu Çok Programlı Lisesi’ne tarih öğretmeni olarak atandı. 2005-2007 eğitim-öğretim dönemlerinde İstanbul Fatih Şehremini Anadolu Lisesi tarih öğretmeni olarak çalıştı, 2007-2010 yılları arasında Bayrampaşa Kız Teknik ve Meslek Lisesinde çalışan yazar, 2010 yılı nisan ayında Esenler Ayvalıdere İlköğretim Okulu Müdür Yardımcılığı’na atandı. Yazar yüksek lisansını “Enver Paşa’nın Basmacılar İsyanı’ndaki Rolü” adlı tezini vererek tamamlamıştır.
Evli ve 1 erkek çocuk babası olan İlyas Kara’nın “Her Yönüyle Geçmişten Günümüze Kastamonu” (1997), “Teşkilat’ın Silahşoru Yakup Cemil” (2005), “Osmanlı’ya Yön Veren Kastamonulular” (2006), “Hamas” (2007) “Enver Paşa” (2011), “Kalbimi Filistin’e Gömün” (2011), “Denizlerin Sultanı Barbaros Hayreddin Paşa” (2011) adlı eseri ve çeşitli dergilerde yayınlanmış makaleleri vardır.
Yorumlar kapalı.