Türk tarihinde bir çok kahramanlık öyküsü vardır. Ama tarih içerisinde yine bir çok yok sayılan, unutulan ya da unutturulan kahramanlık hikâyelerimiz de vardır. Bunlardan biri de Ertuğrul Uçağı’dır.
Çanakkale Savaşı’nın denize karşı yapılan savunmasında önemli yer alan tabyalar ve Nusrat Mayın Gemisi’nin yanında, bir de Nusrat Mayın Gemisi için uçuş yaparak Çanakkale efsanesinin doğmasına yardım eden, mayınların döşenmesine aracılık eden “Ertuğrul” Uçağı vardır.
Osmanlı’nın gücünü göstermek adına Enver Paşa’nın isteği ile yapılmaya çalışılan Istanbul-Kahire uçuşlarının ikincisinde Yüzbaşı Salim Bey kaptanlığındaki uçak Edremit’e düşer. Salim Bey kurtulur.
Çanakkale Savaşı başlar başlamaz Harbiye Nezareti harpte kullanılmak üzere keşif uçaklarına gereksinim duyar ve bu uçağın enkazının Kaz Dağlarından toplanıp Istanbul’a getirilmesini emreder. Istanbul’da yeniden parçalar bir araya getirilerek tamir edilen uçak “Ertuğrul” ismi ile yeniden uçar hale getirilir.
Kıyametin kopacağı o büyük gün adım adım yaklaşmaktadır. “18 Mart 1915” Fransız Amiral Guep Ratte, Çanakkele sırtlarındaki siperleri gözetlemektedir. Gördüğü 200 den fazla top namlusunun yarısının Türkler tarafından döşenmiş SOBA BORUSU olduğunu anlayamaz. Emir Subayına en çok güvendiği yüzbaşıyı çağırtarak şöyle der;
“Bu Türkler, boğazın sırtlarına mayın döşemişlerdir. Düşünemeyeceğiz kadar aptal sanıyorlar bizi. Bu mayınları temizleme görevini sana veriyorum.”
Görev yerine getirilir. Sular mayınlardan temizlenmiştir. Işgal kuvvetleri donanmasının taarruz emri verilir. Ancak, işgal kuvvetlerinin beklemediği gelişmeler olmaya başlar. Boğaza giren gemilerin kimileri mermilerle, kimileri de mayın çarpmaları nedeni ile suya gömülürler. Düşman gemilerinin ayakta kalabilenleri 18 Mart 1915 günü geri çekilmek zorunda kalırlar.
Gerçekten de Fransız yüzbaşı, boğazın sularını mayınlardan temizletmiştir. Alınan raporlar doğrudur. Işte burada hesaba katamadıkları ERTUĞRUL UÇAĞIMIZ 7 Mart 1915 sabahı, boğazın suları üzerinde keşif uçuşu yapan ve Nusrat Mayın Gemisi’nin döşediği mayınları göremez. Anlaşılır ki temizlenmiştir. Hemen harekete geçilir ve aynı gün gecenin karanlığında Nusret Mayın Gemisi ikinci kez, tarihi görevini yerine getirir. Mayınlarını denizin serin sularına tekrar bırakır. Fransız yüzbaşıda, geminin direğine asılarak idam edilir. Idam ettirende öz babası Amiral Guep Ratte’dir.
Keşif uçağımız mayınların temizlendiği bilgisini vermeyip, Nusrat’ın yeniden mayın döşemesine yol açmasaydı, belki de savaşın gidişatı önemli bir şekilde değişecekti.
Ertuğrul Uçağı’nın gündeme gelmesinde, hatırlanmasında araştırmacı yazar Sunay Akın’ın büyük emeği vardır.
” Çanakkele geçilmez” dedik… ve geçilmedi. Bu zaferden söz etmişken Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, kahraman Seyit Onbaşı’yı ve bütün silah arkadaşlarını, tüm gazi ve şehitlerimizi saygıyla ve onurla yâd ediyorum.
Teoman Hakan Evlioğlu
Yorumlar kapalı.