Bir zamanlar Çorum’a, Ankara’ya, Çankırı’ya canlı hayvan ticaretinde ön sıralarda yer alan Tosya İlçemiz; Hükümetin önün geçemediği kaçak hayvan ticareti, son olarak da birilerini zengin etmek için ithal canlı hayvan yüzünden bitme noktasına geldi. Bunu geçtiğimiz Kurban Bayramında Hayvan Pazarımızda canlı olarak yaşadık ve hayvan üreticilerimizle hasbıhal ederken bir dokunduk bin ah işittik.
Zor durumda olan hayvan üreticisini kurtarmak için Türkiye’nin her ilinden Hayvan borsası Başkanlarının feryatlarını duymayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker; Hayvan üreticisinin, besici Anadolu köylüsünün hayvancılıkta zarar etmesine seyirci kaldı. Bakan bu gerçekleri yansıtmadığı için Hükümet, İthal et konusunda almış olduğu yanlış politikalar nedeniyle Türkiye’de ve özellikle Tosya’da hayvancılığı bitme noktasına getirdi.
İthal canlı hayvan ve et ithalatı yüzünden hayvan ticareti durduğu için “Besiciler ve köylüler hayvanlarını satamıyor, satamadılar. Eskiden ayda binlerce hayvan satılan ilerde bir yıla yakındır tek bir tüccar bölgeye gitmediği için bir kamyon hayvan bile satılmaması hayvan üreticisini zor duruma soktu.” Hele tüm umutlarla beklenen Kurban Bayramında fiyatların deyim yerindeyse dibe vurması, buna rağmen alıcı olmaması, havaların soğumaya başladığı şu günlerde üreticiyi kara kara düşündürmeye başladı bile. Alıcı olmadığı için ellerinde kalan hayvanlarını satamayanlar feryat ediyor. Ama çığlıkları duymayan Hükümet habire canlı hayvan ve et ithal ediyor.
Şimdi Türkiye’de Üreticinin köylünün elinde ne kadar hayvanın olduğun ortaya çıkması için Hayvan borsa başkanları bölgedeki hayvan sayısını Türkiye kamuoyuna ve özellikle hükümet bildirip ülkemizin hayvan ihtiyacının olmadığını raporlarla ispat ederlerse belki ithalat durur. O zaman hayvan üreticisi derin bir nefes alır diye düşünüyorum.
Rapor önemli. Çünkü Türkiye’deki Hayvan üreticisi, besici ve köylünün elinde Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak kadar hayvan varsa o zaman hükümet ithalatı durdurma zorunda kalabilir. Bu tedbirler alınmazsa Hayvan üreticisi besici hayvanlarını yaza çıkarmak için bu kışın elinde ki parayı da yeme, samana ve ota verecek. Ve önümüzdeki yazın satamazsa köylü küllüyen zarar edecek ve hayvancılık çökecek. Bir daha hayvan üretmeye kimse cesaret edemeyeceği için dışa bağımlı kalacağız.
Geçenlerde bir gazetede açıklamasını okuduğum Kars Hayvan Borsası Başkan yardımcısı Metin Durmuş’un açıklamaları hayli ilginç ve düşünmeye değer: “Sayın Başbakanımız faizsiz olarak üreticilere para verdi. Hepimiz bu parayla hayvan aldık. Fakat kesim zamanı geldiğinde 11 ile 12 TL’ye et sattık. Böylece bir hayvanda 2 Milyar TL zarar ettik. Ben 1 Milyar TL Ziraat Bankası’ndan faizsiz kredi aldım ama 500 Bin TL zarar ettim. Benim gibi milyonlarca besici ve üretici şu anda aynı durumdadır Yarın ben ne yapacağım bir gayrimenkulümü satıp Devlete olan borcumu ödeyeceğim. Peki, satacak bir şeyi olmayan insanlar ne yapacaklar. Yani hükümetin acilen bir çare düşünmesi gerekiyor. Açıkça görülüyor ki yarın borunu ödemeyen insanların kapısına icra dayanacak ve bir sürü üretici bitecek. Sorumlular yarın bunu cevabını nasıl verecekler?”
Yorumlar kapalı.