Antibiyotik kullanımında en çok yapılan yanlış
7,467 okunma 2 yorum Sağlık Yazdır
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, antibiyotik kullanımındaki yanlışlara dikkat çekerek, direnç oluşması halinde basit enfeksiyonların bile sorun oluşturabileceğini söyledi.
”ANTİBİYOTİK KULLANIMINDA EN ÇOK YAPILAN YANLIŞLARDAN BİRİ DE GRİP YA DA NEZLE İKEN ANTİBİYOTİK KULLANMAKTIR”
”Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü” nedeniyle Dedeman Oteli’nde düzenlenen toplantıda konuşan Tosun, antibiyotiklere dirençli bakterilerin dünyada ve Türkiye’de çok önemli bir sorun haline geldiğini ve bu bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların uygun antibiyotik tedavisini zorlaştırdığını, hastaların hastanede kalma süresini uzattığını, hastalığın ağırlaşmasına ve bazen ölümle sonuçlanan komplikasyonlara yol açtığını söyledi. Tosun, ”
Akılcı antibiyotik kullanımının antibiyotiklere direnç gelişmesini önleyebileceğine dikkati çeken Tosun, direnç gelişimine karşı tavır alabilmek için halkın ve sağlık personelinin bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Antibiyotiklerin akılcı bir şekilde kullanımını sağlamak için ne zaman ve nasıl kullanılacağını iyi bilmek gerektiğini vurgulayan Tosun, antibiyotiklerin bakteriyel hastalıklarda işe yaradığına, hastalığın bakteriyel olup olmadığına ise doktorun karar vereceğine işaret etti. Antibiyotiklerin sadece doktor tavsiyesi ile kullanılması gerektiğini anlatan Tosun, antibiyotiklerin doktorun verdiği saatlerde, verdiği miktarda, verdiği süreyle kullanılması gerektiğini söyledi. Tosun, antibiyotik kullanımının erken kesilmesinin çok zararlı olduğunu ve bunun az sayıda kalan bakterinin direnç geliştirmesine neden olabileceğini belirterek, şöyle konuştu:
”Antibiyotik kullanımında en çok yapılan yanlışlardan biri de grip ya da nezle iken antibiyotik kullanmaktır. Antibiyotikler sadece bakteriyel enfeksiyonlarda işe yarar, virüslerin diğer insanlara yayılmasını da engellemez, iyileşme sürecini kısaltmaz. Antibiyotiklerin yanlış kullanımı bakterilerin antibiyotik tedavisine direnç geliştirmelerine yol açar, bu durumda antibiyotik artık lazım olduğunda da işe yaramaz, bizi tedavi etmez. Yine direnç gelişimi, grip sonrası zayıflayan bünyede olabilecek bakteriyel enfeksiyonların tedavisini güçleştirebilir. Ayrıca ishal gibi birçok yan etkiye de yol açar.”
-”ANTİBİYOTİK KULLANIMININ YÜZDE 40-50’SİNİN GEREKSİZ VEYA HATALI”
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek de antibiyotiklerin yanlış kullanımı nedeniyle dirençli hale gelen mikroorganizmaların sadece hastaneden hastaneye değil, ülkeden ülkeye de yayılabildiğini söyledi.
Ertek, kullanım açısından, antibiyotiklerin Avrupa ülkelerinde tüm ilaçlar arasında 4. ya da 5. sırada olduğunu, ancak Türkiye’de 1. sırada yer aldığını anlattı. Antibiyotik kullanımının yüzde 40-50’sinin gereksiz veya hatalı olduğunun tahmin edildiğine işaret
Kuzey Avrupa ülkelerinin antibiyotik kullanımı konusunda program yürüterek bazı mikroorganizmaların geliştirdikleri direnci zaman içinde düşürdüklerine dikkati çeken Ertek, Türkiye’de de antibiyotik kullanımı konusunda birtakım önlemler alınması gerektiğini ifade etti.
Yorumlar kapalı.