SERBEST MUHASEBECİ
MALİ MÜŞAVİR
ANONİM ŞİRKETLERDE YÖNETİM KURULU VE SORUMLULUKLARI
Anonim şirketlerin şirketi temsil ve idare yetkisine sahip yönetim kurulunda, yalnızca pay sahipleri ve gerçek kişiler görev yapabilir. Pay sahibi olmayan bir kişi, yönetim kurulunda görev yapamaz. Yönetim kurulu üyeleri, şirket tüzel kişiliğinin kanuni temsilcileridir.
Şirketin ortağı yani pay sahibi olan bir tüzel kişi (Ltd. Şirket, Anonim Şirket gibi) yönetim kurulu üyesi olamaz. Ancak, Şirkete ortaklığı olan bu tüzel kişinin temsilcisi olan gerçek kişiler yönetim kurulu üyesi olarak seçilebilirler.
Yönetim kuruluna seçilecek kişilerin şirkette pay sahibi olmaları gerekir. Pay sahibi olmayan bir kimse yönetim kurulu üyeliğine seçilmiş ise pay sahibi oluncaya kadar göreve başlayamaz ve yönetim kurulu üyelik yetkilerini kullanamaz. Yönetim kurulu üyeleri en fazla 3 yıllığına seçilebilirler.
Anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin başlıca görev ve yetkileri şunlardır;
– Şirketi idare ve temsil etmek
– Toplantılar yapmak ve kararlar almak
– Kanunlar çerçevesinde gerekli defterleri tutmak veya tutulmasını sağlamak
Anonim Şirketlerde şirketin idaresi ve temsili mutlak suretle yönetim kuruluna aittir. Yönetim kurulu şirketi temsil yetkisini tamamen başkalarına devredemez.
Yönetim kurulu üyelerinin kimlere karşı sorumlu olacağı hususu biraz farklılık göstermektedir. Yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğunu, doğrudan doğruya şirketin tüzel kişiliğine verilen zarardan dolayı olan sorumluluk ile, şirketin tüzel kişiliği dışında pay sahiplerine ve üçüncü şahıslara verilecek zarardan doğan sorumluluk olarak ikiye ayırmak mümkündür.
Yönetim kurulunun bu temsil yetkisinden dolayı üçüncü kişilerle yapmış olduğu işlemlerden, sözleşmelerden doğan hak ve yüklenilen borç ile taahhütler, anonim şirket tüzel kişiliğine aittir.
Vergisel yükümlülüklerin ise “kanuni temsilcileri” tarafından yerine getirileceği Vergi Usul Kanununun 10. maddesinde belirtilmiştir. Buna göre vergisel yükümlülüğünü yerine getirmeyen kanuni temsilcilerin, alınamayan vergi ve buna bağlı alacaklar kanuni temsilcilerin şahsi varlıklarından alınmaktadır.
EMEKLİLİK İLE İLGİLİ SORU ve CEVAPLAR
Bu bölümde her hafta bir okuyucumuzun emeklilikle ilgili sorusuna cevap vermeye çalışacağım.
Soru : 1972 yılında doğdum. 1995 ve 2001 doğumlu iki çocuğum var. 1996 yılında SSK (4/a) sigortalısı olarak çalıştım. Toplam 600 gün sigortam var. Emekli olmak için doğum borçlanması yapabilirmiyim ?
Cevap : 1996 yılında başlayan sigortalılık hizmetiniz olduğundan, sigorta tescil tarihinden önce 1995 doğumlu çocuğunuz için borçlanma talebinde bulunamazsınız. Ancak 2001 doğumlu çocuğunuz için borçlanabilirsiniz. SSK hizmet günleriniz 2001-2002 yıllarında ise bu durumda doğum borçlanması ile çakışan günleri de borçlanamazsınız. 3600 günü tamamlayınca emekli olursunuz.
PRATİK BİLGİLER
Süresi Eylül 2010’da Sona Eren Ödemeler;
– Ağustos Ayına Ait 4/a-b Kapsamındaki
(SSK-Bağ-kur) Primlerin Ödenmesi
– Ağustos Ayına Ait Form (Ba) ve (Bs)nin
Verilmesi
– İlan ve Reklam Vergisinin Beyanı ve
Ödenmesi
NOT : Görüş ve önerilerinizi www.mujdatguney.com adresinden iletebilir, ayrıca bu adresten makaleleri de takip edebilirsiniz.
Yorumlar kapalı.