Tosya Halk Eğitim Müdürlüğü’nde açılan ALPAGU kursuna katılan 30 kursiyer belgelerini aldı.
Salı, Perşembe, Cumartesi, Pazar olmak üzere haftanın 4 günü Mehmet Ali Kotan tarafından verilen ALPAGU kursuna devam kursiyerler geçtiğimiz hafta sonunda katılım belgelerini aldı. Kursiyerlere Türk Dövüş Sanatı olan ALPAGU kursunda Beyaz Kuşak’ta toplam 160 saat eğitim verildi.
Kursiyerler geçtiğimiz hafta sonu İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü’nde saat 19.00’da düzenlenen törenle belgeleri verildi. Belgelerini İlçe Halk Eğitim Müdür Vekili İbrahim Sabancı ve Kurs Hocası Mehmet Ali Kotan’dan alan kursiyerlere törenin ardından hatıra fotoğrafı çektirdi.
Beyaz Kuşakta eğitimini tamamlayan ALPAGU kursiyerleri eğitime Sarı Kuşakta devam edecek.
ALPAGU nedir?
Beş bin yıl önce yaygın olan ALPAGU sporu, özellikle dinç ve zeki olmaları için askerlere öğretiliyordu.
Adalet, liyakat, performans, akılcı, güçlü ve uyumlu kelimelerinin birleşmesinden oluştuğunu, “yalnız asker” anlamına gelen ALPAGU Göktürkçe’den gelen bir terimdir ve Türk Milletinin yaşam tarzı olarak karşımıza çıkmaktadır. ALPAGU, Türk Milletinin öz ata sporlarının bir araya getirilerek ortaya konmuş bir mücadele sanatıdır.
ALPAGU sporu, Kazım Karabekir Paşa tarafından güçlü, uyumlu, dinç ve akılcı olmaları için askerlerine öğretilmişti.
ALPAGU’nun oynanışı
ALPAGU, 2 raunt halinde üç dakikada, 3 sitil olarak hafif vuruş, yarım vuruş ve tam vuruş şeklinde oynanıyor.
Tuğ müsabakalarında ise sporcuların kasklarının üzerine konulan tuğlaların düşürülmesiyle kazanılıyor.
Müsabakalarda kafaya tekme 3, göğüse tekme 2, göğüse yumruk 1, kafaya yumruk 2, belden aşağı 1 puan olarak değerlendiriliyor. Rakibe saygısızlık, rakibi küçümse ve hakeme itiraz edildiği taktirde ceza veriliyor.
Yorumlar kapalı.