Anadolu Gençlik Derneği Tosya Temsilciliği 29 Mayıs Fetih Kutlama Programı düzenledi.
İstanbul’un Fethinin 571’inci yıl dönümü nedeniyle Anadolu Gençlik Derneği Tosya Temsilciliği tarafından Fetih Kutlama Programı gerçekleştirildi.
Kutlamalar ilçemiz Hacı Dede Camiinde kılınan ikindi namazına müteakip başladı. Kur’an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okunmasının ardından dua edildi, ikramda bulunuldu.
Fetih Kutlamaları kapsamında saat 18.45’te Tosya Müftülük Konferans Salonunda Fetih Programı düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kur’an-ı Kerim okundu. Anadolu Gençlik Derneği Tosya Temsilcisi Ahmet Hızlı bir selamlama konuşması yaptı. Misafirlere hoş geldiniz dileklerini ileten Hızlı, katılımlarından dolayı teşekkür etti. Anadolu Gençlik Derneği Tosya Temsilcisi Ahmet Hızlı konuşmasında; ”
Anadolu Gençlik Derneği (AGD) ve Millî Gençlik Vakfı (MGV), İstanbul’un Fethi’nin 571’nci yıl dönümü kutluyoruz.
“FETİH KALPLERİN İSLAM’A AÇILMASI DEMEKTİR”
“Fetih” kelimesinin açmak anlamına geldiğini hatırlayalım“Bizim için ifade ettiği anlam, kalplerin İslâm’a açılması demektir. Fetih, kalplerin kapılarının tevhide açılmasıdır. Fetih, insanın merhametle, adaletle buluşmasıdır. İstanbul’un fethini anlatırken, tabii işin en başında Hendek harbinden başlamamız gerekir. Müşrik Mekkelilere karşı Medine’yi korumak için şehrin etrafına hendekler kazılmaya başlar. Bu esnada, kimsenin kaldıramayacağı bir taş çıkar. Müminler, “Ya Resûlullah, biz bu taşı kaldıramıyoruz” derler. Bunun üzerine Efendimiz (s.a.v.), besmeleyi çeker ve balyozla taşa vurur. Taş parçalanır ve 3 ayrı taş parçası ayrı ayrı istikametlere gider. İşte o gün 3 ayrı istikamete giden 3 ayrı taş, 3 tane ayrı fethi müjdelemiştir. Bunlardan birincisi Mısır’ın fethini, ikincisi İran’ın fethini, üçüncüsü de İstanbul’umuzun fethini müjdeler. İşte bu yüzden İstanbul’umuzun fethini Medine’den başlatmayan her anlatım eksik kalır. Ayrıca Efendimiz, “İstanbul, mutlaka fetholunacaktır. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan, onu fetheden asker ne güzel askerdir” diye buyurmuşlardır. İşte bu yüzden İstanbul’un fethini Efendimiz’e bağlamayan anlatım, eksik kalacaktır. Efendimiz’in müjdesine nail olabilmek için, İstanbul 28 defa kuşatılmıştır. Fetih, 29 Mayıs 1453’te Sultan 2. Mehmed Han’a nasip olmuştur. Bu fethin en önemli ismi de muhakkak ki Fatih Sultan Muhammed Han’dır.”
“PEYGAMBERİMİZİN ÖVGÜSÜNE MAZHAR OLMUŞTUR”
Fatih Sultan Mehmed’in, Hz. Muhammed’in hadis-i şerifindeki övgüye mazhar olduğunu belirterek, Fatih’in “İmtisâl-i câhidû fillâh olubdur niyyetüm / Dîn-i İslâm’un mücerred gayretidür gayretüm” şeklindeki mısralarını hatırlatalım.
Sürekli Bizans’ın çok güçlü olduğunu telkin ederek onu kuşatmadan vazgeçirmeye çalışanlara karşı Fatih’in azim ve kararlılığına işaret ederek, onun “Ya Bizans beni alır, ya ben Bizans’ı” sözündeki kararlılığı ve atını denize sürüşündeki azmi unutulmazdır.
Fetih için kararlılığın yetmediğini, bunun yanı sıra ciddi hazırlıklar yapmak da gerekmektedir.
“EYYÛB EL ENSARİ HAZRETLERİ 87 YAŞINDA ŞEHİT OLDU”
İstanbul’un fethinde ikinci olarak hatırlanması gereken isim Ebû Eyyûb el-Ensârî (Eyüp Sultan) Hazretleridir, İstanbul Emeviler döneminde 668 yılında Müslümanlar tarafından ilk kez kuşatıldığında, Eyüp Sultan’ın da bu kuşatmada yer aldığını ve 87 yaşında şehit olduğunu hatırlatalım. İstanbul’un fethinde hatırlanması gereken üçüncü ismin de Fatih’in hocası Akşemseddin olduğunu, sultana fetih inancını aşıladığını, kuşatma esnasında da ordunun maneviyatını yükselttiğini hatırlayalım.
“Genç bir şehzadeden büyük bir sultan çıkartmıştır”
Akşemseddin’in Fatih’e verdiği şuuru bugün Anadolu Gençlik Derneği’nin gençlere vermenin gayretin de çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Bu doğrultuda, Sosyal faaliyetler, mesleki eğitimler, eğitim konferansları, kantin buluşmaları, kamplar, şehir gezileri, kitap okuma grupları ve tahlilleri, kış etkinlikleri ve yaz etkinlikleri gibi faaliyelerle geçlerimize hizmet veriyoruz.
Gençlerimize bu faaliyetlerde başarılı,saygılı, idealleri olan şuurlu bir Müslüman genci olması için tohumlar ekiyoruz.
Rahmetli Adnan DEMİRTÜRK ağabeyin de dediği gibi “Bir yıl sonrasını düşünüyorsanız bir tohum ekin, on yıl sonrasını düşünüyorsanız bir fidan dikiniz; ama yüzyıl sonrasını düşünüyorsanız bir insan yetiştiriniz .”
Anadolu Gençlik Derneği / Milli Gençlik Vakfı Tosya Temsilcilikleri olarak sizleri de bu faaliyetlerimizde görmek, sizlerle beraber tohumlar atmak, el ele- gönül gönüle vererek geleceğimizi bu doğrultuda yetiştirmek istiyoruz” dedi.
Programa konuşmacı olarak katılan Ebubekir Karabiber Hoca, Fatih Sultan Mehmet’i anlatarak fetih ve fetih çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Programda günün anlam ve önemine ilişkin sinevizyon gösterileri yapıldı.
Programın sonda Siyer-i Nebi Yarışmasında dereceye giren Ebrar Sümeyye Kaplan, Feyzanur Uzunoğlu, Ecrin Mergen, Hasan Eren Çelebi, Hilal Yaylacı, Dilara Ergün’e ödülleri verildi.
Yorumlar kapalı.