ATATÜRK TÜRKİYE CUMHURİYETİ PROJESİNİŞAPKA DEVRİMİ İLE KASTAMONU’DA BAŞLATTI
ATATÜRK’ÜN KASTAMONU’YA GELİŞİ VE ŞAPKA İNKILABININ 86. YIL DÖNÜMÜ -KASTAMONU VALİSİ BEKTAŞ: ”MUSTAFA KEMAL ATATÜRK, KASTAMONU’NUN ÖNEMİNİ DİKKATE ALARAK TÜRKİYE CUMHURİYETİ PROJESİNİ ŞAPKA DEVRİMİ İLE KASTAMONU’DA BAŞLATTI. İLK UYGULAMASINI KASTAMONU’YU VE İLÇELERİNİ GEZEREK KENDİSİ GÖSTERDİ”
KASTAMONU (A.A) – Atatürk’ün Kastamonu’ya gelişi ve şapka inkılabının 86. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.
Atatürk’ün Kastamonu’ya heyeti ile birlikte giriş yaptığı Olukbaşı mevkisinde buluşan yaklaşık 2 bin kişi, bando eşliğinde Türk bayraklarıyla Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü.
Yürüyüşe Vali Erdoğan Bektaş, MHP Kastamonu Milletvekili Emin Çınar, Jandarma Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Çardakçı, Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu ve Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın da katıldı.
Vali Bektaş, Tuğgeneral Çardakçı ve Belediye Başkanı Topçuoğlu buradaki Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı’nın bulunduğu Cumhuriyet Anıtı’na çelenk koydu.
Etkinliler kapsamında, fotoğraf sanatçısı Mustafa Demirbaş’ın fotoğraflarından oluşan ”Tükenen Değerlerimiz” isimli serginin açılışı da yapıldı.
Açılış sonrası gazetecilere açıklama yapan Kastamonu Valisi Bektaş, Kastamonu’nun Türkiye Cumhuriyeti tarihinde oynadığı önemli rolün göstergesi olarak bu etkinliklere sahip çıkıldığını bildirdi.
Bağımsızlık savaşında İstiklal Yolu’nun çok önemli bir rol oynadığını dile getiren Bektaş, ”Mustafa Kemal Atatürk, Kastamonu’nun önemini dikkate alarak Türkiye Cumhuriyeti projesini şapka devrimi ile Kastamonu’da başlattı. İlk uygulamasını Kastamonu’yu ve ilçelerini gezerek kendisi gösterdi. Bu Kastamonu’nun milletimiz ve Türkiye için önemini gösterir” dedi.
Şapka inkılabının 23 Ağustos 1925 tarihinde Atatürk’ün Kastamonu ziyaretiyle ilan edildiğini aktaran Bektaş, şunları kaydetti:
”Kastamonu da şapka ve kıyafet inkılabını 15 yıldır bir kısım etkinliklerle kutlamaya, bu coşkuyu yeniden yaşamaya çalışıyor. Biz de 15 yıldır kutlanan bu etkinlikleri bu yıl biraz daha çeşitlendirdik. Bu yıl Türk dünyası etkinlikleriyle bu kutlamalar bir araya getirildi. Bu yıl ki düzenlenecek etkinliklerle Kastamonulular bu atmosferi değişik bir şekilde yeniden yaşayacak. Geçtiğimiz yıl yapılması planlanan ahşap fuarı düşüncesinden yola çıkarak Kastamonu’nun ahşapla barışıklığını, ahşapla sevgisini vurgulamak üzere ahşap fuarını 8-11 Eylül’de belediye binası önünde açmayı hedefliyoruz.”
-”TARİH ORTADADIR”-
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bektaş, inkılabın Kastamonu’da değil de Çankırı’da yapıldığına yönelik yayınların olduğunun sorulması üzerine kedisinin böyle bir şeyi duymadığını belirterek, ”Tarih ortadadır. Herkes her şeyi söyleyebilir ama bugünden geriye giderek tarih değiştirilmez, herkes her şeyi biliyor” diye konuştu.
Etkinlikler bir hafta sürecek.
Yorumlar kapalı.