Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) 14. Başkanlar Kurulu Toplantısı Yapıldı
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) 14. Başkanlar Kurulu Toplantısı, 29 Mart -1 Nisan tarihleri arasında Kemer’de gerçekleştirildi. TGK Başkanlar Kurulu toplantısında, medya sektöründeki son gelişmeler, sorunlar ve çözüm önerileri görüşülerek, resmi ilan fiyat tarifesinin arttırılması, ifade ve basın özgürlüğünün çözümlenmesi, internet medyasının yayıncılık konusunda düzenlenmesi ve Gazetecilik Meslek Yasasının ülkeye kazandırılması istendi.
Şüheda DAYANTÜRK
Akdeniz Gazete Sahipleri Derneği Başkanı ve Kemer Gözcü Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ahmet Duran Yenigün’ün ev sahipliğinde, TGK 14. Başkanlar Kurulu Toplantısı Kemer’e bağlı Kiriş Mahallesi’ndeki Daima Biz Otel’de gerçekleştirildi. 8 gazeteciler federasyonu ile 84 gazeteciler cemiyeti başkanı ve temsilcisinin katıldığı toplantıda, medya sektöründeki son gelişmeler, sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü.
Toplantının son gününe, TGK Başkanı Nuri Kolaylı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Ruhi Beşiktaş, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni, Avrasya Gazeteciler Vakfı Başkanı ve Azerbaycan Basın Konseyi Başkan vekili Umud Mirzayev ile 87 cemiyet başkanı katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konuşan Akdeniz Gazete Sahipleri Derneği Başkanı Ahmet Duran Yenigün, katılımcılara teşekkür etti. Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni ise turizm sezonu öncesi özellikle Kemer’de TGK yöneticileri ve cemiyet başkanlarını ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını belirtti.
TGK Başkanı Nuri Kolaylı, Anadolu’da yayımlanan yaklaşık 1200 gazete ve bu gazetelerde çalışan binlerce çalışanın resmi ilan fiyat tariflerinde artış beklediğini söyledi. Kolaylı, “Yerel basın için çok önemli olan resmi ilan fiyat tarifesinde 2017 yılında fiyat artışına gidilmemiştir. Dövize dayalı kağıt, boya, kalıp ve başkaca sarf malzemelerin fiyatındaki artışın yanı sıra personel ve işletme giderleri artmıştır. Buna karşı resmi ilanlarda düşüşler söz konusu olmuştur. Özel reklam gelirleri de bu dönemde büyük ölçüde düşmüştür. Sonuç olarak kamu görevi icra etmekte olan yazılı basınımızın hayatını devam ettirebilmesi açısından resmi ilan fiyat tarifesinde artış beklenmektedir ve bu artış basın kuruluşlarımız için can suyu olacaktır” dedi.
‘HENÜZ DAHA CUMHURBAŞKANI’NA SUNULMADI’
Basın İlan Kurumu’nun kasım ayında bu konuyu karara bağlayıp çalışma yaptığını aktaran Nuri Kolaylı, 2 yıllık enflasyon rakamlarının altında yapılan bu teklifin hükümetin kabulüne sunulduğunu anlattı. TGK’ya üye cemiyet başkanlarının bir girişim başlatıp milletvekilleri ve bakanların yanı sıra Başbakan Binali Yıldırım’a da dosya sunduklarını kaydeden Nuri Kolaylı, “Bize ulaşan en son bilgilere göre, resmi ilan fiyat tarifesinin Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldığını biliyoruz. Bakanların imzalarının da tamamlandığını biliyoruz ama henüz daha Cumhurbaşkanı’na sunulmadı. Cumhurbaşkanı imzaladıktan sonra Resmi Gazete’de yayımlanacak ve ondan sonra yürürlüğe girecek. Umuyoruz bir an önce yayımlanır. Nisan ayı gibi yayımlanabilir. Nisan ayı içerisinde yayımlanırsa mayıs ayında geçerli sayılacaktır” diye konuştu.
SOYKIRIM GÜNÜ ANMASI
Avrasya Gazeteciler Vakfı Başkanı ve Azerbaycan Basın Konseyi Başkan Vekili Umud Mirzayev de konuşması öncesi ’31 Mart Azerbaycanlıların Soykırımı Günü’ dolayısıyla yaşananları anlatan video gösterisi yapılmasını istedi. Video gösteriminin ardından Mirzayev, Ermenistan’ın birçok kez Azerbaycan’da soykırım yaptığını ve başlarına gelen her şeyin Türk olmalarından dolayı yaşandığını söyledi. Mirzayev, Türk basınının da kardeş ülkenin yanında olması gerektiğini ve destek vermelerini istediğini belirtti.
SONUÇ BİLDİRGESİ YAYINLANDI
Toplantıdan sonra Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 14. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi yayımlandı. Sonuç bildirgesinde Türkiye’de medya sektörü ve gazeteciliğin sorunlarında çözümüne ilişkin değerlendirmelere dek çok sayıda konu başlığı irdelendi. Bildirgede “Ülkemizde medya sektöründe yaşanan son gelişmelere baktığımızda, basın özgürlüğünden çalışma koşullarına, mesleki standartlardan basın ilanlarına kadar bir dizi sorunun acil çözüm beklediği görülmektedir. Bu nedenle Türkiye genelindeki binlerce yerel gazete, televizyon, radyo ve internet sitesi ile bu medya kuruluşlarında çalışan on binlerce basın çalışanı adına diyoruz ki; Yerel gazetelerimizin öncelikli sorunu, resmi ilan fiyat tarifesi Resmi İlan Fiyat Tarifesi sütun/cm birim fiyatları en son 2016 yılı Mart ayında arttırılmış, aradan 2 yıl geçmesine rağmen tarife artışı yapılmamıştır” ifadeleri yer aldı.
Bildirgenin devamında işaret edilen resmi ilan fiyat tarifesi kaynaklı sorunlar şöyle anlatıldı:
“Bu durum, yerel gazetelerimiz açısından ciddi kayıplara yol açmıştır. Çünkü son 2 yılda yerel gazetelerin girdilerinde olağanüstü artışlar yaşanmaktadır. Örneğin gazete kalıbı, gazete kâğıdı ve gazete mürekkebi gibi zorunlu giderler son 2 yılda yüzde 50’lere varan oranlarda artmıştır. Söz konusu artışlar, gazete yayıncılığını özellikle yerel gazeteler için sürdürülebilir olmaktan çıkarmaktadır.”
ÇAĞRI BAKANLAR KURULUNDA
Sonuç bildirgesinde, “Çağrımız Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldığını memnuniyetle öğrendiğimiz resmi ilan fiyat tarifesi artışının, daha fazla mağduriyet yaratmadan bir an önce onaylanarak uygulanmasıdır” vurgusu ile dikkat çekti. Madde madde sıralanan bildirgede basın özgürlüğünü kısıtlayan maddelere de vurgu yapıldı.
“YASAL DÜZENLEME YAPILMASINI İSTİYORUZ”
Bildirge de yasal düzenlemelerin de yapılması gerektiği belirtildi:
“Sektörümüzde çözüm bekleyen yaşanan bir diğer sorun, darbe dönemlerinden bu yana değişmeyen Türk Ceza Kanunu’nda ve bazı kanun ile yönetmeliklerde yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddelerdir. Demokratikleşme ve temel hak ve özgürlüklerin gelişmesi bakımından bugüne kadar yapılan düzenleme ve iyileştirmelere rağmen ifade ve basın özgürlüğü konusunda hala mevzuattan ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar yaşanmaktadır. Mevzuattan kaynaklanan sorunlar yapılan düzenlemelerle zaman içerisinde kolaylıkla giderilebilir. Fakat ifade ve basın özgürlüğü sorunu başta yönetim, yargı ve toplum zihniyeti olmak üzere çok boyutlu bir yaklaşım ve değişimle çözümlenebilir. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanlar Kurulu olarak, basınımıza kendini meşru bir şekilde ifade edebilme ve haber yapabilme hakkının evrensel ölçülerde tanınmasını, ifade ve basın özgürlüğünün sorun olmaktan çıkması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz.”
GAZETECİLİK MESLEK YASASI’NA İHTİYAÇ VAR
Günümüzde Türk basınının, gazetecilik mesleğinin ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na ihtiyaç duyulmaktadır’ görüşünü savunan TGK, bildirgede şunları dile getirdi:
“Yasa, teknolojik gelişmeler de göz önüne alınarak günümüz koşullarına uygun olarak çıkarılmalıdır. Bunun yapılabilmesi ancak gazetecilerin örgütleri aracılığıyla tartışmalarına ve karşılaşılabilecek sorunların çözümü için ortak görüş oluşturmalarına bağlıdır. Bu kapsamda siyasetçiler, bürokratlar, hukukçular ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun temsilcilerinin katılımıyla çalışma grupları oluşturularak kanun teklifi hazırlanmalı ve Gazetecilik Meslek Yasası ülkemize kazandırılmalıdır. Teknolojinin hızla gelişimi ve internet ağının hemen hemen her noktaya ulaşması ile birlikte, internet haberciliği büyük bir gelişim göstermiştir. Sektörde istihdam sağlayan ve gazete ve televizyonlarla eşdeğer habercilik yapan kurumsal internet haber sitelerinin yanında, internet deyimiyle “kopyala yapıştır” kolaycılığından öteye gitmeyen haber siteleri yer almaktadır. Yasal boşluktan kaynaklanan sorunlar, her geçen gün daha da artmaktadır. İnternet medyasının yayıncılık konusunda düzenlemeye ihtiyacı vardır. İstihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan internet haber siteleri desteklenmelidir. Bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız da yeni düzenleme yapılarak gazeteci sayılmalıdır.”
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 14. buluşmasında ortaya çıkan bildirge şu sözlerle noktalandı: “Sonuç olarak; Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak defalarca dile getirdiğimiz, rapor halinde ilgili bakanlara, milletvekillerine, basınla ilişkili kamu kurumlarına sunduğumuz sorunların; yerel basının Türkiye genelindeki binlerce kuruluşu ve on binlerce çalışanı adına çözülmesini bekliyoruz.”
KEMER’İ KEŞFETTİLER
Toplantıya katılan gazeteciler Kemer’in tarihi ve eşsiz doğasını keşfetme imkanı buldu. Gazeteciler 4 gün boyunca Kemer’de tarihi yerleri gezerken, 2 bin 365 metre yüksekliğindeki Tahtalı Dağı’nın karla kaplı zirvesine çıktı. Karın üzerinde mavi gökyüzü ve denizi izleyen gazeteciler, eşsiz manzaranın keyfini çıkarttı. Gazeteciler ayrıca yat turuna çıkarak Kemer’in eşsiz koylarını keşfetti.
Toplantı sonrası açıklama yapan Akdeniz Gazete Sahipleri Derneği Başkanı ve Kemer Gözcü Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ahmet Duran Yenigün, Türkiye genelinden 8 gazeteciler federasyonu ile 84 gazeteciler cemiyeti başkanı ve temsilcisini Kemer’de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Sezon öncesi düzenlenen toplantının Kemer’in tanıtımına da katkıda bulunacağını belirten Yenigün, başta Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Antalya Ticaret Odası Başkanı Davut Çetin olmak üzere, kapalı olmasına rağmen toplantı için kapılarını açan Daima Biz Hotel sahibi Zekeriya Ekizoğlu ve otel personeline, Ginza Tur sahibi Mustafa Çetinkaya’ya, Kemer Belediyesi’ne ve Olympos Teleferik’e, İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne, İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne ve Kemer 112 ekibine destek ve katkılarından dolayı teşekkür etti.
Yorumlar kapalı.