Osmacık’tan sonra Ilgaz’da gözünü Sarıkılıçık Pirincine dikti.
İlçemizin en önemli tarım ürünlerinden olan ve lezzeti dünyaca bilinen Tosya Pirincine Osmancık’tan sonra bu kez de rotayı Ilgazlılar çevirdi. Sarıkılçık Pirincinin Tosya’da yetişmediğini iddia eden Ilgazlı Çiftçiler; “Sarıkılçık adını Tosya kullanıyor” dedi.
Toplam 190bin dekar tarım arazisi bulunan ilçemizde sadece Devrez Çayı Vadisi üzerindeki tarım alanlarında pirinç ekimi yapılıyor. Yıllardır yetiştirilen pirinç uzun bir dönemin ardından lezzetiyle ve damak zevkiyle Tosya Pirinci adıyla markalaşırken; Çorum’un Osmancık ilçesinin yaptığı tohum tesciliyle Osmancık 97 pirincinin Tosya’da ekilmeye başlamıştı.
İlçemizin Aşağı Ova diye bilinen mevkiinde Osmancık Pirinci ekimi devam ederken Çankırı’nın Ilgaz ilçesi Tosya’mızın en önemli ve sadece bu coğrafyada yetişen Sarıkılçık Pirincine gözü dikti.
Ilgaz Ajansı’n haberine göre Sarıkılçık Pirinci Ilgaz ilçesinin 4 köyünde yetişiyor ve 2bin 5yüz dekar alanda ekimi yapılıyor. Tosya’da sarı kılçık yetişmediği halde Ilgaz’ın namını Tosya alıyor. Çünkü Fabrika Tosya’da, Pazar Tosya’da, Sarı Kılçık adını Tosya kullanıyor. Sarıkılçık Pirincine dair konuşmalarını sürdüren Ilgazlı Çiftçiler patent istiyor.
İşte Ilgaz Ajans’ta yayınlanan “Ilgazlı Çiftçiler ‘Sarıkılçık’ Patenti istiyor” başlıklı haber:
Çiftçilerin üretimden yana sıkıntıları bitmek bilmiyor. Çeltik tarlalarında yapılan yabani ot ilaçlamasının etkisiz olması bu sene çeltikte verim kaybına neden oldu.
Ilgaz’da Devrez vadisi boyunca Sarmaşık, Yerkuyu, Yuvasaray, Çeltikbaşı köylerinde ekimi yapılan, bölgenin meşhur sarı kılçık pirincini yetiştiren çiftçiler, bu senede yabani ottan yana dertliler. Ekim yapıldıktan sonra sadece bir defa ot ilacı yapılan çeltik tarlalarında, bu sene dördüncü ilaçlamaya rağmen yine çeltikleri ot basmış durumda.
Çeltik hasadının başlaması nedeniyle Yerkuyu köyü Çeltik tarlalarında üreticilerle görüşen ve hasat çalışmalarını yerinde gözlemleyen Ilgaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Çakır üreticilerin sorunlarını dinledi.
Ilgaz Yerkuyu köyünden çiftçi Hüseyin Çelik bu seneki çeltik üretimi ile ilgili şöyle konuştu:”geçen yıla göre bu seneki verimde düşme var. Bununda sebebi yabani otla mücadelede başarısız olmamız. Yabani ot ilacını bu sene dördüncü defa uyguladık, ot gene aynı. Kızılırmaklı çiftçilerle de görüştük onlarda aynısını söylüyor. Sinop Boyabat’ta tarlaları’da gördüm, yabancı otta nedeniyle yüzde yüz randıman alınmadı bu sene. Dördüncü defa ilaçlamamıza rağmen ot gene aynı, bunu artık İl Tarım, İlçe Tarım, Ziraat Odaları Başkanlarıyla mı görüşeceğiz ne yapacağız buna bir çözüm bulmamız lazım. En büyük sıkıntımız verim kaybında yabancı otta oldu bu sene…
Ilgaz’ın dört köyünde üretim yapılıyor buda yaklaşık 2 bin 2 beş yüz dönüm civarında. Ama sarı kılçık olarak yetişiyor. Tosya’da sarı kılçık yetişmediği halde bizim namımızı Tosya alıyor. En Büyük sıkıntımız sarı kılçık patentinin alınması. Fabrika Tosya’da, Pazar Tosya’da, Sarı Kılçık adını Tosya kullanıyor. Geçen yıla nazaran verim bu sene biraz düşük. Geçen sene dönümde 450 kiloydu, Bu sene 380-350 o civarlarda. Geçen yıl toptan satışımız 6,5,7 lira civarıydı. Bu sene düştü fiyat. Kalitede olmayışından düştü. Kalitenin düşmeside yabancı otla mücadelede ilacın fayda etmemesi”
Yorumlar kapalı.