Değerli Dostlar;
Bu ilk yazımız vesilesi ile hepinizi sevgi ve muhabbetle selamlıyorum.
Bildiğiniz gibi mübarek üç ayların en faziletlisi ve onbir ayın sulatanı olan ramazan ayına kavuşmuş bulunuyoruz.Bu mübarek ayı Rabbim hepimiz için ve Alem-i İslam için hayırlara vesile eylesin.
Ramazan ayı öyle bir aydır ki, insanlığın hayat kaynağı olan Kur’an-ı Kerim o ayda indirmiştir.Bakara suresi, 185.Ayette şöyle buyrulmaktadır.”Ramazan ayı, insanlara yol gösterici doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır.” Kur’an-ı Kerim olmasa biz doğru ile eğriyi ayırt edemez, hak ile batılı bilemez ve Rabbimizi tanıyamazdık.İşte bu hakikatleri bize bildiren ve gözümüzün önüne seren Kur’an-ı Kerim, Ramazan ayında indirilmiştir.Öyle ise bu ay çok değerli bir aydır.Diğer taraftan bu ayda öyle bir gece vardır ki bin aydan daha hayırlı olan bir gecedir.O gece ise Ramazan ayının yirmi yedinci gecesi olan Kadir Gecesidir. Kur’an-ı Kerimdeki 124 sureden birisi olan Kadr Suresi bu geceyi bize şöyle anlatmaktadır.”Biz O‘nu (Kur’an-ı) Kadir gecesinde indirdik.Bilir misin nedir Kadir gecesi? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır.O gece melekler ve Ruh, Rablerinin izni ile bir iş için iner dururlar.O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur.”
Kur’an-ı Azimimüşşan hem Kadir gecesinde hem de Kadir gecesinin içinde bulunduğu Ramazan ayında indirilmiştir. Öyle ise Kadir Gecesi gibi değerli bir geceyi içinde bulunduran Ramazan ayı çok faziletli bir aydır.
İbadetlerin ve duaların kabul olduğu ve hatta kat be kat fazla sevaplar verildiği bir aydır.Tekrar etmemiz gerekirse onbir ayın sultanıdır.İslamın beş temel esasından birisi olan farz oruç ibadetinin yerine getirildiği bir aydır.Kur’anın bol bol okunduğu mukabelelerin yapıldığı Kur’an ayıdır.
Bu kadar fazilet ve güzelliği içinde barındıran müminler için bol bol sevapların verildiği günahlardan kurtulma ayı olan Ramazan için kendimizi hazırlamak gerekmez mi? Çiftçilerimiz tohumu atmadan önce tarlayı hazırlarlar.Demirci demiri istediği şekle sokabilmek için onu İşlemeye hazır hale getirir.Ormandan kesilen ağaç kağıt yapılacağı zaman ilaçlı havuzlarda bekletilir ve kağıt yapımına hazır hale getirilir.Ameliyata alınacak hasta bir iki gün öncesinden bazı tedaviler uygulanarak ameliyata hazır hale getirilir.bu örnekleri çoğaltmamız mümkündür.Velhasıl onbir ayın sultanı olan Ramazan ayı gelirken ve geldiğinde bizlerde gönül dünyamızda kendimizi hazır hale getirmeliyiz!
Eyvah! Bu sene de Ramazan geliyor ne yapacağım? Nasıl oruç tutacağım diye, kendisini bir korkunun içine salanlar oruç tutamazlar.Tutsalar da tuttukları oruçtan zevk alamazlar.Üç ayların gelmesi ile beraber gönül dünyalarını, oruç için, hayır ve iyilik için açanlar Temmuz, Ağustos ayları bile olsa çok rahat oruç tutarlar, ibadetlerini yaparlar.Çünkü onlar kendilerini Ramazan ayına hazırlamışlardır.
Ecdadımız Osmanlı da Ramazan ayı gelirken hazırlıklar yapar, hem sarayda hem resmi kurumlarda hem de halk nezdinde çeşitli tedbirler alırdı.Örneğin; Camilerin iç ve dışları temizlenir, kandiller yağla doldurulur, mahyalar yakılır, medreseler tatil edilirdi.Hem sarayda hem de diğer bazı yerlerde iftar sofraları hazırlanır, yoksullar ve fakirler davet edilir, bu davetlerin öncesinde ve sonrasında Ramazan ayının manevi iklimine uygun çeşitli eğlenceler düzenlenirdi.Yani istenirdi ki, Ramazan ayı, manevi havası bozulmadan ve insanlara da zor ve güç gelmeden kolayca geçirilsin.Bu gün bizler de Ramazan ayında ve öncesinde çeşitli etkinlikler ve hazırlıklar yaparken bu duruma dikkat etmeliyiz.Yani Ramazan eğlenceleri yaparken Ramazan ayının manevi havasını bozacak etkinlik ve eğlencelerden uzak durmalıyız.
26.05.2017 Cuma günü akşamı ilk teravih namazını kılarak, 27.05.2017 cumartesi günü ilk oruç ibadetine başlayacağız. Ramazan ayının Tosya’mıza ülkemize ve tüm İslam alemine hayırlar getirmesi dileklerimle, kalın sağlıcalıkla…
Eyyup DEMİR
TOSYA İlçe Müftüsü
Yorumlar kapalı.