MİLLİ EMLAK
• Türkiye Cumhuriyeti Devleti, adet ve yüzölçüm olarak önemli bir gayrimenkul portföyüne sahiptir.
• Türkiye yüzölçümü 815.000 km2 ,
• Devletin Hüküm ve Tasarrufu altındaki Alan, diğer bir değişle kadastro çalışması yapılmasına gerek duyulmayan alan 315.000 km2 olarak ifade edilmektedir.
• Devletin Hüküm ve Tasarrufu altındaki 315.000 km2’lik bu alana,
• Devletin Özel Mülkiyetindeki taşınmazları ilave ettiğimizde
• 315.000 + 175.373 = 490.373 km2 .
• Türkiye yüzölçümünün yaklaşık %60,16’sı Hazineye ait bulunmaktadır (31/12/2009 tarihi itibariyle).
Hazine taşınmazlarının yönetimi;
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde, Maliye Bakanlığına bağlı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.
Milli Emlak Genel Müdürlüğünün görevlerini:
Hazine taşınmazlarının; satışını, kiralanmasını, trampasını yapmak, üzerinde sınırlı aynî hak tesis etmek ve kullanma izni vermek, Kamu hizmeti için kullanılması gerekli olanların diğer kamu kurum ve kuruluşlarına tahsisi işlemlerini yapmak, Devlete ait konutları yönetmek ve kamu kurum ve kuruluşlarına ait konutların yönetimi konusundaki politikaları belirlemek, Hazineye ait taşınmazların envanter kayıtlarını tutmak ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının taşınmazlarının envanter kayıtlarının tutulmasına ilişkin esas ve usulleri belirlemek, Kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar üzerindeki yönetim esaslarını tespit etmek, Kamu kurum ve kuruluşlarının taşınmaz edinme ve yönetimine ilişkin olarak hazırlayacakları kanun, tüzük ve yönetmelik tasarıları hakkında görüş bildirmek, Kamu mallarına ilişkin politikaları tespit etmek, olarak özetleyebiliriz. Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Sayıştay Kanununa göre Sayıştay tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetlenmektedir. Diğer taraftan, milletvekilleri yazılı ve sözlü sorularla kurumun çalışmaları hakkında bilgi almaktadır. Milli Emlak Genel Müdürlüğü her yıl yayınladığı yıllık faaliyet raporu ile; kurumsal yapısı, yürüttüğü iş ve işlemlerle ilgili tüm bilgileri kamuoyu ile paylaşmaktadır. Bu politikalar çerçevesinde; Milli Emlak Genel Müdürlüğü, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda öngörüldüğü şekilde kamu kaynaklarının etkili, verimli bir şekilde kullanılmasını, hesap verebilirliği ve mali saydamlığı sağlamayı amaç edinmektedir. Kaynak; SGB
Yorumlar kapalı.