PRİM BORCU OLAN PATRONLARA KOLAYLIK
Sosyal Güvenlik Kurumuna prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunan işverenlerimizin borçlarını 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre 36 aya kadar tecil ve taksitlendirmek suretiyle ödemelerine imkan bulunmaktadır.
Anılan Kanuna göre 50.000 TL’ye kadar olan borçlar için tecil ve taksitlendirme işlemlerinde teminat istenilmemekte, bu tutarın üzerindeki borçlarda ise 50.000 TL’yi aşan kısmın yarısı tutarında teminat alınmaktadır. Teminat olarak; para, banka teminat mektubu, Devlet iç borçlanma senetleri, milli esham ve tahvilat ile borçlu veya muvafakat vermek kaydıyla üçüncü kişilere ait menkul ve gayrimenkul mallar kabul edilmektedir. Muhasebe kayıtlarından bulunan rasyo değerleri; 1,50 ve daha düşük olan işverenlerimiz borçlarını 36 ay; 1,5 ila 2,00 arasında olan işverenlerimiz ise 30 ay süreyle taksitlendirilebilmektedir.
Tecil ve taksitlendirmelerde ilk taksit tutarının peşin olarak yatırılması gerekmektedir. Ayrıca, talep edilmesi halinde ilk altı aylık taksit tutarları, eşit taksit tutarlarının yarısından az olmamak kaydıyla kademeli olarak da belirlenebilmektedir.
Tecil ve taksitlendirmeler, taksitlerin bir veya birbirini izleyen iki taksit tutarının üçüncü taksitle birlikte ödenmemesi veya bir takvim yılında dört aylık cari ay primlerinin ödenmemesi hallerinde bozulmaktadır. Borçların tecil ve taksitlendirilmesi, devlet desteği, teşvikler ve 5 puanlık prim indiriminden yararlanılması imkanını da vermektedir. 2006 yılında 5458 sayılı Kanuna göre, 2008 yılında 5510 sayılı Kanuna göre borçlarını yapılandıran, ancak son bir veya birkaç taksitin süresinde ödenmemesi nedeniyle yapılandırmaları bozulan ve ödenen taksit tutarları mahsup edilerek borçları yapılandırma öncesine göre yeniden belirlenen işverenlerimizin de tecil ve taksitlendirme yoluyla borçlarını ödemelerine imkan bulunmaktadır.
Tecil ve taksitlendirme başvuranları borçlu olunan üniteye yapılmakta olup, 1.000.000 TL’ye kadar olan borçların tecil ve taksitlendirilmesinde Sosyal Güvenlik Merkez Müdürleri, 2.000.000 TL’ye kadar olan borçlarda Sosyal Güvenlik İl Müdürleri, 3.000.000 TL’ye kadar olan borçlarda ilgili Daire Başkanı, 4.000.000 TL’ye kadar olan borçlarda Sosyal Sigortalar Genel Müdürü, 5.000.000 TL’ye kadar olan borçlarda Kurum Başkanı, 5 milyon TL’nin üzerindeki borçlar için ise Kurum Yönetim Kurulu yetkilidir. Kaynak: SGK
Yorumlar kapalı.