SERBEST MUHASEBECİ
MALİ MÜŞAVİR
BASİT USULE TABİ TİCARİ KAZANÇ
Basit usul mükelleflerinin bir hesap dönemi içinde elde ettiği hasılat ile giderleri ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet fark, Basit Usulde Ticari Kazancı ifade etmektedir.
Basit Usule Tabi Olmanın Genel Şartları:
-Kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak,
-İş yeri mülkiyetinin iş sahibine ait olması halinde emsal kira bedeli, kiralanmış olması halinde yıllık kira bedel toplamının 2010 yılı için 3.000 lirayı aşmaması.
-Ticari, zirai veya mesleki faaliyetler dolayısıyla gerçek usulde gelir vergisine tabi olmamak.
Basit Usulde Vergilendirmeden Kimler Yararlanamaz:
– Kollektif şirket ortakları ile komandit şirketlerin komandite ortakları,
– İkrazat işleri ile uğraşanlar,
– Sarraflar ile kıymetli maden ve mücevherat alım satımı ile uğraşanlar,
– GVK’nun 94’üncü maddesinin birinci fıkrasında sayılan kişi ve kurumlara karşı inşaat ve onarma işini taahhüt edenler ile bu mükelleflere karşı derece derece taahhütte bulunanlar,
– Sigorta prodüktörleri,
– Her türlü ilan ve reklam işleriyle uğraşanlar veya bu işlere tavassut edenler,
– Gayrimenkul ve gemi alım satımı ile uğraşanlar,
– Tavassut (aracılık) işi yapanlar (dayıbaşılar hariç),
– Maden işletmeleri, taş ve kireç ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları işletenler,
– Şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar ile treyler, çekici ve benzerlerinin sahip veya işleticileri (yapısı itibariyle sürücüsünden başka 14 ve daha az oturma yeri olan ve insan taşımaya mahsus motorlu kara taşıtları ile yolcu taşıyanlar hariç),
– Maliye Bakanlığınca teklif edilen ve Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan iş grupları, sektörler, il ve ilçeler, büyükşehir belediyeleri dahil olmak üzere il ve ilçelerin belediye sınırları (mücavir alanlar dahil), belediyelerin nüfusları yöreler itibarıyla veya sabit bir iş yerinde faaliyette bulunup bulunmadığına göre gerçek usulde vergilendirilmesi gerekli görülenler. Bu yetkiye istinaden çıkarılan 8/5521 sayılı, 92/2683 sayılı ve 95/6430 sayılı Bakanlar Kurulu Kararları ile bir kısım mükellefler gerçek usulde vergilendirme kapsamına alınmıştır.
Basit Usul Vergilendirmede Beyan ve Ödeme:
Basit usul mükelleflerinin 2010 yılına ait beyannameleri 25 Şubat 2011 günü akşamına, basit usul ticari kazancın yanında beyana tabi başka bir gelirinin bulunması halinde ise 25 Mart 2011 günü akşamına kadar kayıtlı bulunduğu vergi dairesine vermeleri gerekmektedir.
Basit usul mükellefleri beyannamelerini posta yoluyla gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış olan, basit usul mükelleflerinin bağlı olduğu meslek odaları ya da 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış SM, SMMM ve YMM’ler aracılığı ile elektronik ortamda da gönderebilirler.
Şubat ayında verilen beyanlara ait ödemeler Şubat ve Haziran aylarında, Mart ayında verilen beyannamelere ait ödemeler ise Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenecektir.
PRATİK BİLGİLER
Süresi Şubat 2011’de Sona Eren Ödemeler;
– Ocak-2011 dönemi Muhtasar ve KDV Beyannamelerin verilmesi, Tahakkuk Eden Vergilerin Ödenmesi,
– Ocak Ayına Ait 4/a-b Kapsamındaki (SSK – Bağ-kur) Primlerin Ödenmesi
– Ocak Ayına Ait Form (Ba) ve (Bs) nin verilmesi
– Basit Usulde Vergilendirilen Mükelleflerin 2010 yılına ait Gelir Vergisi Beyanı ve 1.Taksit ödemesi
– Ocak Dönemine Ait Damga Vergisinin Beyan ve Ödemesi
NOT : Görüş ve önerilerinizi www.mujdatguney.com adresinden iletebilir, ayrıca bu adresten makaleleri de takip edebilirsiniz.
Yorumlar kapalı.