SERBEST MUHASEBECİ
MALİ MÜŞAVİR
DOĞUM BORÇLANMASI ile ERKEN EMEKLİLİK İMKANI
Son günlerde gazete, televizyon ve internette, kadınların çocuklarından ikisi için doğum borçlanması yapabilecekleri ve 4 yıl erken emekli olabilecekleri haberleri yayınlanmaya başladı.
Bu konuya ilişkin bazı açıklamalarda bulunmaya çalışacağım. Sosyal Güvenlik Kurumu, 01,07,2010’da yeni yayınladığı tebliğ ile bütün SSK’lı (4a) kadınlara doğum borçlanması hakkı sağladı.
29.08.2008 tarihli Hizmet Borçlanma İşlemlerinin Usul ve Esasları Hakkında Tebliğde yer alan “ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladığı tarihten sonra” ibaresi kaldırıldı ve böylece, SGK tarafından daha önce uygulanan;
– Sigortalı kadının doğumdan önce SSK’lı olarak çalışmış olması şartı ile,
– Çalıştığı işinden ayrıldıktan sonra 300 gün içinde doğumun gerçekleşmesi, şartı yürürlükten kaldırılmış oldu.
Bütün anneler doğum borçlanması yapabilecek. Doğum borçlanmasının uygulaması da aynı askerlik borçlanması gibi olacak.
Bu durumda annelere, iki doğumla sınırlı olmak üzere doğum yaptıkları tarihten itibaren geçen en fazla iki yıllık süreleri, bahse konu bu sürelerde adlarına prim ödenmemiş olması ve süreleri borçlanılacak çocuklarının yaşaması şartıyla borçlanma hakkı getirilmiş oldu.
Doğum borçlanmasının emekliliğe nasıl faydası olacak?
– Anne bir çocuğun doğum borçlanmasını yaparsa, 720 gün sigorta günü artacak, iki çocuğun doğum borçlanmasını yaparsa 1440 gün sigorta günü artacak,
– Sigortalı olduğu tarihten önce doğum yapan kadınlarda ise sigorta başlangıç tarihi borçlandığı gün kadar geriye çekilecek.
Bu durumda gün sayısı eksik olan kadınların borçlanma yaptıkları ve ödedikleri gün kadar SGK gün sayıları artacak. Daha da önemlisi, sigortalı olduğu tarihten önce doğum yapan kadınlarda ise hem sigorta başlangıç tarihi geriye gidecek ve buna bağlı olarak da emeklilik yaşı düşecek, hem de gün sayısı artacak.
Doğum borçlanmasının bir aylık tutarı en az 243,36 TL olup, 4 yıl için 11.681,28 TL’dir. Kurumun sigortalıya yazılı olarak bildirimde bulunduğu tarihten itibaren 1 ay içinde borçlanılan tutarın ödenmesi gerekmektedir.
Doğum borçlanması, hemen hemen çocuğu olan kadınların hepsini ilgilendirmektedir. Ancak özellikle, emeklilik için gün sayan, prim günü eksik olan veya doğum borçlanmasıyla emeklilik yaşını düşürebilecek olan kadınları daha da fazla ilgilendiriyor. Önemle duyurulur.
EMEKLİLİK İLE İLGİLİ SORU ve CEVAPLAR
Bu bölümde her hafta bir okuyucumuzun emeklilikle ilgili sorusuna cevap vermeye çalışacağım.
Soru : 1956 yılında doğdum ve bayanım. 1974 yılından başlayan bugüne kadar toplam 1390 gün SSK (4/a) hizmetim var. Ayrıca 1977 ve 1980 yıllarında doğmuş iki çocuğum bulunmaktadır. Erken emekli olabilmem için ne kadar ve hangi kurumdan prim ödemem gerekiyor. Doğum borçlanması yapabilir miyim?
Cevap : İki çocuğunuzun Doğum tarihlerinde sigorta hizmetiniz bulunmadığından iki doğum için de doğum borçlanması yaparsınız, 1390 gün olan sigorta hizmet gününüz, iki borçlanma ile birlikte toplam 2830 gün olur. Bu durumda SSK (4/a) sigortalısı olarak çalışmaya başlar ve prim hizmet gün toplamınız 3600 olduğunda emekli olursunuz.
Yani SSK (4/a) sigortalısı olarak 770 gün çalışırsanız ve iki doğum borçlanmanızı da yaparsanız, 770 gün sonra emekli olursunuz.
PRATİK BİLGİLER
Süresi Ağustos 2010’da Sona Eren Ödemeler;
– Temmuz-2010 dönemi Muhtasar ve KDV
Beyannamelerin de Tahakkuk Eden Vergilerin Ödenmesi
– Temmuz Ayına Ait 4/a-b Kapsamındaki
(SSK-Bağ-kur) Primlerin Ödenmesi
NOT : Görüş ve önerilerinizi www.mujdatguney.com adresinden iletebilir, ayrıca bu adresten makaleleri de takip edebilirsiniz.
Yorumlar kapalı.