Sevdalanmak güzeldir, sevmezseniz sevdalanamazsınız, sevdanız da olmaz. Sevdanızı sevdiğinize anlatmak, sevdanızdan haberdar etmek için ne dersiniz? “Seni seviyorum”. Böylece sevdiğinize sevdanızı, sevdalandığınızı anlatmış olursunuz.
Tosya sevdası bir başkadır. Tosya’ya sevdalanmak ise daha başka. Biz de Tosya’nın bir çok şeyine sevdalanmışız, Tosya için hayaller kurmaktayız. Bir hayalimiz de modern işletmeleri ile, her gün birkaç firmanın süt almaya geldiği, modern kesimhaneleri ile besiciliğin yaygınlaştığı gelişmiş bir hayvancılık sektörü. En az otuz sağmaldan oluşan işletmeler. Elli, yüz, iki yüz başlık modern işletmeler.
İki yüz başlık bir işletmede istihdam edilen kişi sayısı en az yirmi üç kişi, yani yirmi üç aile. Ortalama dört nüfustan doksan iki kişinin ekmek kapısı. Çok değil yirmi işletme olsa bin sekiz yüz kırk kişi sadece bu modern işletmelerden ekmek yiyecek demek. Çok zor da değil bu işletmeleri kurmak.
Tosya’da beş ila on ve ondan fazla baş hayvandan oluşan kayıtlı işletme sayısının bin altı yüz civarında olduğunu söylüyor istatistikler. Ortalama on baş desek on altı bin hayvan. Yirmi modern işletmede iki yüz hayvandan dört bin baş. Yani mevcut kayıtlı hayvanımızın dörtte biri.
Peki süt üretimimiz; mevcut durumumuzla hayvan başına ortalama yedi litre civarında. Günde toplam 112 ton. Modern işletmelerde ise hayvan başına ortalama süt verimi 35 litre civarında. Günlük toplam 4000 hayvandan 140 ton. Yani mevcut 16000 hayvandan elde ettiğimiz sütün 1,25 kat fazlası. 16000 hayvana bakacaksınız elde ettiğiniz süt 4000 hayvandan elde ettiğiniz sütten daha az olacak. Bunun yerine 20 yerine bir araya gelir, 200 başlık 80 adet modern süt sığırcılığı işletmesi kurabilirsek, kurdurabilirsek çalışan kişi sayısı 1840 kişi, 7360 kişi de bu sektörden karnı doyasıya ekmek yiyecek demektir. Süt üretimimiz de günlük 560 ton. Yani Tosya’ya günlük getirisi 392.000 TL.
Bütün mesele birlik ve beraber olmak. Ayrı ayrı olduğumuz müddetçe hiçbir meselemizi halledemeyiz; nitekim yıllardır halledemediğimiz gibi. Bir de seçimlerden önce atmaya başlayınca mangalda kül bırakmayan palavracıları değil, hizmet edeceğine, hizmet alacağımıza inandığımız ekipleri iş başına getirmeliyiz. Yoksa meşhur ifadeyle “KÖYDES’ler akar, biz daha çook bakarız” Kendi Birliğimizi kurma becerisini gösteremeyiz, diğer birliklerin Tosya’da şubelerini açmakla avutur dururuz kendimizi. Hoşça kalın.
Yorumlar kapalı.