Kitaplar Yüzümüzü Hakikate döndürür -4-
Kitap okuma oranının düşmesinde ve okuduğumuz kitapların niteliksizleşmesinde yeni teknolojilerin etkili olduğunu belirten Psikolog Dilek Akıcı Tayanç konu hakkında şunları söylüyor: “Tüketim ve haz çağının en önemli unsurları olan sanal iletişim ve teknolojinin insan ilişkilerinin tüketilmesi konusunda istismarı hayatımızda zaten artmakta olan iki unsuru daha da arttırmakta ve bireyi kısır döngüye sokmaktadır. Bu unsurları, bir formülle ifade edecek olursak: daha fazlasını iste, zevk al + düşünme, anı yaşa = farkındalığın azalması, psikolojik problemlerin artması. Bu formülasyona göre yaşamlarını kuran günümüz insanı görsel öğelere bağımlıdır; hızla değişen ve haz veren görüntülere. Ayrıca sorumluluktan kaçar, canı istediğinde insanlardan tek bir tuşla kaçabilmelidir. Böylesi bir yaşamda televizyon, sanal dünya kendi kendini eğlemek için yeterlidir, kitaba gerek yoktur. Zira artık, bilgilenmek ve erdemli olmak değil, eğlenmek amaç haline gelmiştir.Kitap okumak (tabi, okunan kitabın içeriğine bağlı), analiz gücümüzü geliştirir, farkındalığımızı arttırır. Sözel ifade gücümüzü arttırır, duygularımızı ve düşüncelerimizi daha kolay anlayabilmemizi ve tarif edebilmemizi sağlar. Hayal dünyamızı geliştirir, hafızamızı güçlendirir ve bizi hem bilgi hem de bakış açısı anlamında derinleştirir. Kendi iç dünyamıza yolculuk etmek konusunda bizi istekli kılar, ayrıca diğer insanların bakış açılarını daha iyi anlayabilmemize, empati yapabilmemize de yardımcı olur. Bize kitaplar dışında da “okuma” alışkanlığı kazandırır; olayları, kavramları, olguları, varlıkları ve varoluşu okuyabilme alışkanlığı…
Yalnız unutulmaması gereken en önemli nokta, herşeyin narsistik yatırım amaçlı kullanılabileceği gibi, okumak da bazen bir çeşit narsistik yatırım olarak kullanılabilir; okudukça mütevazi ve olgun bir tavır kazanmak yerine kendimizi ayrıcalıklı ve üstün görme tuzağına düşme riskine karşı dikkatli olmak şarttır.”
Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için :
*Tv izleme sürenizi en aza indirin
*Çocuklardan vakit bulamıyorsanız onlarla birlikte okumayı deneyin.
*Kitap okumak konsantrasyon gerektirdiği için yeterince yoğunlaşamadığınızı düşünüyorsanız işe dergi okumakla başlayın.
*Deneme, şiir ve hikayeler kısa aralıklarla okunabileceğinden başlangıç için iyi seçimlerdir.
*Akşamları ailece dizi seyretmek yerine arkası yarın gibi roman okuyun.
*Çantanızda cep kitapları bulundurun. Otobüs beklerken, banka işlemleri için sıra beklerken zamanınızı değerlendirmiş olursunuz.
*Öğrenciyseniz kitap okumak sosyal bilimlerde başarı oranınızı artıracaktır. Bunu düşünerek motive olabilirsiniz. Tarih dersini sevmiyorsanız tarihi romanlar size tarihi sevdirecektir.
*Roman ve edebi eserler okumak istiyorsanız dizi ve sinema filmine uyarlanan eserleri okumakla başlayabilirsiniz.
*Kitap ve okuma konusundaki önyargılarınızı gözden geçirin. “Bir kitap okuyunca hayatım mı değişecek” diye düşünüp okumayı küçümsemeyin. Bir kitap okuyun ve hayatınızı değiştirin.
Yorumlar kapalı.