Kış mevsiminin başlamasıyla ısınma amaçlı yakıt tüketiminde belirgin bir artış meydana gelmiştir. Vatandaşlarımızın -hangi yakıtı kullanırsa kullansın- güvenli bir şekilde ısınması için cihaz ve baca kontrolünü yaptırması gerekir. Kullanılan yakıttan bağımsız olarak aşırı rüzgarlı havalarda bacalı cihazların daha dikkatli kullanılması (veya kullanılmaması) bir çok facianın önüne geçecektir.
İlimizde 2008 yılından beri doğalgaz kullanılmaktadır. Bu süre zarfında doğalgaz kullanımından kaynaklanan bir yaralanma veya ölüm vakası yaşanmamıştır. KARGAZ bundan sonra da bu tür vakaların yaşanmaması için tüm tedbirleri almaktadır. Ancak her an her yeri kontrol etmek mümkün değildir. Vatandaşlarımız da çok basit tedbirlerle istenmeyen bir çok hadisenin önüne geçebilirler.
Isınma sebebiyle yaşanan zehirlenme vakalarının ana kaynağı CO (Karbonmonoksit) gazıdır. Oysa doğalgazın yanması sonucu bu gaz (CO) açığa çıkmaz. CO gazı “eksik yanma” olarak adlandırılan yeterli yanma havasının temin edilmediği durumlarda oluşur. Yine tesisata KARGAZ’ın onayı olmadan yapılan müdahaleler, standart dışı bacalar, standart dışı uygulamalar ve kontrol eksiklikleri de bu katili besleyen ve büyüten sebepler arasındadır.
Aşağıda bu basit tedbirlerin başlıcaları sıralanmıştır:
1. Doğalgaz Acil servis numarası 187 dir. İlk gaz arzı esnasında bu numara vatandaşa hatırlatılmaktadır. Ayrıca her sayacın üzerinde bu numara yer almaktadır. Herhangi bir problem nedeniyle bu numara arandığında müşterimiz bir bant kaydına düşürülmeden doğrudan canlı operatörle muhatap olacak ve 7/24 esasına göre çalışan teknik ekibimiz adrese gelerek müdahalede bulunacaktır.
2. Her türlü doğalgaz işleminizi mutlaka yetkili servis ve KARGAZ sertifikalı firmalara yaptırınız.
3. Cihaz üreticilerinin önerdiği periyotta cihaz bakımlarını yaptırınız. Bunu yaptırmak aynı zamanda ekonomik fayda da sağlayacaktır.
4. Baca kontrollerinizi yaptırınız.
5. Menfezleri asla kapatmayınız. Menfezler yukarda ifade edilen “eksik yanma” nın önlenmesi içindir. En sık karşılaşılan hata maalesef –kışın soğuk geldiği gerekçesiyle- menfezlerin herhangi bir şekilde kapatılmasıdır.
6. KARGAZ’ın onayı olmadan kesinlikle doğalgaz tesisatına müdahale etmeyiniz/ ettirmeyiniz. Herhangi bir ilave veya eksiltme yapmayınız. Hatta (doğalgaz tesisatına müdahale etmeseniz bile) kapı pencere tadilatında dahi tesisatçınızdan görüş alınız.
7. Doğalgaz bacası olarak kullanılan bacaya hiçbir ek cihaz (aspiratör, ikinci bir cihaz v.s) bağlamayınız.
8. Gaz kokusu hissettiğinizde;
8.1. 187 numaralı doğalgaz acil hattına bilgi veriniz. (Bilgilendirme işlemini koku hissedilmeyen bir ortamdan yapınız)
8.2. Cihaz ve sayaç girişlerinde bulunan vanaları kapatınız. (her binanın girişinde, her dairenin –sayacın- girişinde ve her cihazın girişinde mutlaka vana bulunmaktadır.)
8.3. Kapı ve pencereleri açarak ortamı havalandırınız.
8.4. Sigara içmeyiniz, kibrit çakmak v.s kullanmayınız.
8.5. Aydınlatma için kullanılan butonların konumlarını değiştirmeyiniz. (açıksa kapatmayın, kapalıysa açmayın)
8.6. Elektrikli cihaz kullanmayınız.
8.7. Dairenizin elektriğini (mümkünse) daire dışında bulunan ana sigortadan kesiniz.
8.8. Bina yöneticinize bilgi veriniz.
Yukarıdaki tavsiyelere uyulduğunda hem kendimizin hem de yakınlarımızın can ve mal güvenliği korunmuş olur. Aksi bir uygulama ise katilin eline silah vermekle eşdeğerdir.
2014 YILI ALTYAPI ÇALIŞMALARINDA SONA GELİNDİ
Mayıs ayından beri sürmekte olan altyapı çalışmalarımızın 2014 yılı ile ilgili bölümü bu hafta içinde tamamlanmaktadır. Bu sene gaz kullanmayı planlayan ve sokağında doğalgaz hattı olduğu halde binalarında doğalgaz kutusu olmayan vatandaşlarımızın abonelik için ellerini çabuk tutmaları gerekiyor. Hat bulunmayan sokaklardan gelen abonelik talepleri bu yıl için değerlendirilemeyecektir.
TÜM HALKIMIZA KAZASIZ GÜNLER DİLERİZ.
Yorumlar kapalı.